Mira Furlan, ličnost '86: Zapažene uloge u filmovima "Za ljubav je potrebno troje" i "Lepota poroka"

Prosinac 1986: Kraj ove godine Mira Furlan provela je u Beogradu gdje se odmarala poslije snimanja filma Ljubavi Blanke Kolak. U tom filmu režisera Borisa Jurjaševiča, koji je sniman u Ljubljani i Celju, partneri su joj bili sve poznati glumci Radko Polič, Boris Kralj, Majda Potokar, Mustafa Nadarević i Bogdan Diklić.

- To mi je prva uloga u slovenskom filmu. Riječ je o filmu koji govori o životu jedne žene u vremenu od trideset godina. Za tu ulogu, koja mi se vrlo dopala, Berta Meglič morala me maskirati i prilično postarati.
Prije tog filma, zbog kojeg je naučila i slovenski, Mira Furlan odigrala je zapažene uloge u Grlićevom Za ljubav je potrebno troje i Nikolićevoj Lepoti poroka, za koju je nagrađena i Zlatnom arenom.

To je bio i povod da objavimo njenu snimku na naslovnoj stranici.

Premda je u Puli bilo i nekih mišljenja da je tu najvišu nagradu trebala dobiti za Grlićev, a ne Nikolićev film - zlato je zlato, pa tako Mira u svom filmskom trezoru sada ima dvije Zlatne arene: ovogodišnju i onu koju je dobila za ulogu Enke u Vrdoljakovu filmu Kiklop.

O budućim filmskim planovima Mira ne želi mnogo govoriti jer, kako kaže, planovi se mijenjaju iz dana u dan. Očekuje da će glumiti u novom filmu režisera Zorana Tadića, koji će redatelj snimiti prema tekstu Kućni pritvor Pavla Pavličića.

Mira pripada u one glumice koje pažljivo odabiru uloge: gotovo nikada ne radi na dva kolosijeka! Evo i zašto:

- Teško mi je usuglasiti rad u kazalištu i na filmu. Kad nešto radim, potrebna mi je maksimalna koncentracija, pa ne mogu misliti ni na što drugo osim na ulogu koju radim.

Radom u kazalištu nije baš zadovoljna. U svom matičnom Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu tumači dvije uloge u predstavama Šteta što je kurva i Krležinom Vučjaku.

- A i to vrlo rijetko... Na primjer, Vučjak je tako rijetko na repertoaru da je bolje da ga skinu.

Za razliku od kazališnog Vučjaka gdje igra Margetićku Mira Furlan u Galićevoj seriji Putovanje u Vučjak nastupa u ulozi Eve (a Margetićku tumači Milena Dravić).

Kad je riječ o kazalištu, Mira spominje beogradski Zvezdara-teatar, za koji tvrdi da je jedan od rijetkih koji nalikuje na pravo kazalište. S tom kućom nešto dogovara, ali je još rano reći što i hoće li se dogovoriti i ostvariti.

Napisati: Aleksandar Veljić, snimio: Marko Čolić (Studio, 1986.)


Podržite Yugopapir na Patreonu * Donate