Dražen Petrović, ličnost '86: Vezujem svoj odlazak u Real za pobjedu Cibone u Kupu prvaka

Prosinac 1986: U jednoj ostvariš, a u drugoj godini očekuješ barem jednako toliko, jer svakom je nadanju sportaša svojstveno da se vine do još nedosegnutih želja.

Dražen Petrović bi 1986. godinom morao biti izuzetno zadovoljan.

Jugokup. Njegov klub - prvak Evrope. On - prvi strijelac Kupa prvaka.

Oslonac reprezentacije Jugoslavije koja je na 10. prvenstvu svijeta u Španjolskoj osvojila treće mjesto.

Najbolji sportaš Jugoslavije u 1985. godini doživio je značajna priznanja. Trofej Croatia, namijenjen najuspješnijem igraču Savezne lige i Trofej KLM, dar za najuspješnijeg našeg košarkaša, osvojio je Dražen Petrović.

Mundial je Draženu donio još jedno priznaje: akreditirani novinari izabrali su ga za prvog igrača 10. prvenstva svijeta. La Gazzetta dello Sport, milanski sportski dnevnik, te Giganti del Basket, mjesečnik o košarci, zbrojili su rezultate ankete među stručnjacima, funkcionarima i novinarima.

Dražen Petrović u obje je ankete proglašen za najboljega. Velik korak ispred Sabonisa, prošlogodišnjeg pobjednika.

Želje i očekivanja?

Ako se ne može ponoviti u 1986. godini, onda barem približan broj priznanja. Drugim riječima, igre na razini 1985.

Uostalom, evo kako Dražen vidi i nada se dostignućima u 1987. godini, u kojoj će njegova Cibona pokušati osvojiti Kup pobjednika kupova, a reprezentacija medalju na Prvenstvu Evrope u Grčkoj i na Univerzijadi.

- Želim da osvojimo najbolju startnu poziciju u doigravanju za četrdeset treći naslov prvaka, da u završnicu prvenstva uđemo osvježeni, za razliku od minulog proljeća u kojem smo bili iscijeđeni kao limun. Želja mi je da se vinemo u finale Kupa pobjednika kupova i da osvojimo barem jedan trofej.

Što se tiče reprezentacije, želim da uđemo u finale evropskog prvenstva. Imamo tešku skupinu. Tu je Sovjetski Savez, pa Grčka i Španjolska. Bit će teško, ali s Radovanovićem bit će to prava momčad, i očekujem da ćemo se ravnopravno nositi s najjačima.

Želim da obaveze na pravnom fakultetu, koliko je god to bolje moguće, uza sve obaveze, ispunim na najbolji mogući način. Nadam se da me neće mučiti ozljede i da neću imati teškoća sa zdravljem. Bit ću zadovoljan ako igru u obrani i skok-igru podignem na razinu na kojoj su mi šut i asistencije.

Dražen Petrović vrlo je određen kad je riječ o daljnjim planovima vezanim za 1987. godinu.

- Krenut ću zadnji put u Ciboninu sezonu. Maksimalno smo motivirani za uspjeh u Kupu prvaka. Želimo ga osvojiti po treći put. Dakle, jasno je da i ja vezujem svoj odlazak u Real za pobjedu Cibone u Kupu prvaka. Zbog toga moramo biti najbolji i na domaćoj sceni, a to valja shvatiti tako da ću i ja igrati najbolje što mogu.

Da, Univerzijada - na nju ne smijem zaboraviti.

Igra se u Zagrebu. Budući da je košarka na studentskim igrama vrlo popularna, moralo bi nam biti stalo da i na Univerzijadi, prvi put u povijesti naše košarke, osvojimo zlatnu medalju.

Napisao: Jovan Kosijer, snimio: Željko Čupić (Studio, 1986.)


Podržite Yugopapir na Patreonu * Donate