Radomir Mihajlović Točak preslušava nove ploče Jagoda, Azre, Filma, Balaševića, Brene... (1983)




Pa, pojma nemam šta je ovo. Saslušaću iz kurtoazije prema tebi, ali mi je mučno. Ovo je meni isto kao kad pojedeš neko bobičavo meso i dobiješ gliste! Eto, slušajući ove ljude malo duže ja bih dobio gliste. Na žalost, ovde nema ni muzike, ni muzičkih kvaliteta 


Mračna soba i na drugom kraju mračna sobe sedi još mračniji Točak. Prilazim gramofonu i stavljam prvu ploču, a Točak namrgođen mrmlja: 

- Osećam da ćeš me baciti u očaj sa tim. Znaš, ja sam muzičar, bez vila i basnoslovnog bogatstva i ne prodajem lako sebe. Ja stvarno mnogo volim muziku i živim za nju i nemoj posle da bude da sam ja uobražen, namćor itd. Dogovorili smo se da ti pričam istinu o tome i ja ću samo moje iskreno mišljenje da iznosim...



MOTORI - DIVLJE JAGODE




Pa dobro... i šta ja sada da kažem o ovome. Koliko se ja razumem u muziku ovo je hevi metal i to "Divlje jagode". Ovo je onaj hevi metal iz Zenice, onaj bosanski hevi metal! Ovde vidim očigledno... ovu teoriju, pokušaj da se kultiviše bosanski narod, tako što će da bude moderan. Međutim... ne znam šta bih rekao. Nikako ne ljubim ovo! Ne govorim o hevi metalu uopšte, nego o ovoj grupi i o ovoj stvari. 

Velikim slovima: "Ne ljubim ovo!"

Da sviram ovo? Ma, samo kad bih poginuo. Nikako. Znam ti ja ove Divlje jagode, upoznao sam onog njihovog gitaristu Seada Lipovaču, i tako... Pa što bih ja svirao sa njima kada je on tamo. Nema ni potrebe, a i nemam ama baš nikakve želje, on je tamo.

Svašta! Kupio bih ovu ploču i slušao kući samo kada bi me neko primorao pištoljem. Skini to.



DŽULI - DANIJEL




Ja sam svim srcem navijao za njega kad je ova pesma bila na Evroviziji, ali velika je šteta što je to muzika! Šteta što to nije bio fudbal, navijao bih još žešće! Ali pošto je to muzika, za sva pitanja u vezi sa ovim odgovor glasi jedno veliko NE i NE. 

Ne mislim ništa o ovome. Postojala je mogućnost da sviram sa Danijelom. Bilo je razgovora o nekoj turneji po Norveškoj, gde bih ja svirao ali ja sam rekao NE, ništa od toga. NE i NE!



SIĐI DO REKE - U ŠKRIPCU




E, ja mislim da sam tu pesmu slušao najviše od svih drugih pesama u životu. Reklamirali su je do besvesti, a i družim se sa njima i nekim njihovim obožavaocima, tako da su mi glavu probili sa tom pesmom: "Siđi do reke". 

Slušaj, u pravu si da je ton kojim sam rekao naziv ove pesme onako po sistemu "ne-ljubim-je-puno", ali, slušaj, možda sam ja subjektivan, jer ipak mi se družimo i oni su dobri momci i zato mi je simpatična i njihova muzika. 

U suštini ... ma šta znam, ja uglavnom nisam tu.



PETAO - ĐORĐE BALAŠEVIĆ




Pa, vidiš, ja znam da je to Đokica, jer moj prijatelj sluša radio, ali vidiš, ja Đokicu ne volim. Ne znam zašto ga ne volim, ja tog čoveka uopšte ne poznajem i nije mi ništa učinio, ali ja ga ne volim. Ta njegova težnja da zabavi narod meni je totalno deklasirana. 

Meni je ova pesma za ona seoska posela, gde se nadglasavaju sa vicevima, znaš ono, razna zajebancija... ne, nikako ga ne volim. Meni to uopšte nije muzika. To je meni neki distancirani dodir sa erotikom. 

To su po meni verovatno tipovi koji ne mogu da uhvate ribu, pa tako sad kao njihove pesme imaju veze sa seksom, kao petao jurio tamo i kao tucao sve živo. Možda ne bih svirao sa Đokicom, i ne vidim zašto bih ja to radio kada to već radi Joza Boček. Bolje on nego ja! Ja kategorički odbijam da budem u tim šemama!



TI ZRAČIŠ ZRAKE KROZ ZRAK - FILM




E, baš sam čuo ovu stvar, premda od te grupe ne znam ništa drugo. Ovo sam čuo i znam samo da ova grupa postoji. Filmove ne gledam puno i ovo mi je samo jedan od "filmova" koji ne bih gledao. Ne mislim ništa. 

Šta ja znam, čini mi se da je to neuspeo pokušaj da se bude moderno simpatičan, ali teško će to proći kod mene. Pa, sigurno da ne bih nikada kupio ploču, slušao to, ne bih nikada imao vremena da odem na njihov koncert. Šta dalje da pričam...



KAD FAZANI LETE - AZRA




Baš nemam pojma o ovome. Nikad nisam čuo niti imam pojma o čemu se radi. Šta, da li mi se dopada? Ovo? Ne. Tekstovi? Ne, ne, ja takav način udvaranja ne volim. Ovaj glas je očajan, nikako mi se ne dopada, grozno peva. 

Skini ovo, ne dopada mi se i neću da me gušiš, gde baš nađe ovo. Sa ovim ništa ne dolazi u obzir, sve najgore. Ovde pričati o nekoj muzici, to je smešno, nema tu ništa od muzike. U nekoj mojoj laboratoriji, ja bih to odmah bacio u smeće.



SITNIJE, CILE, SITNIJE - LEPA BRENA




Joj, nemoj, molim te, pa to mi je hipofizu razbilo! Možda bih i mogao da volim to da imam pet godina, dobra stvar za decu, ali ne i za normalne ljude i Evroviziju. Više mi se sviđa Džuli. Lepa Brena lepa? Ha, ha. Ona meni više izgleda kao... tako neka rukometašica... tj. kao golman rukometne reprezentacije.

Ma, ne samo zato što će zlobnici odmah da pomisle da to mislim jer prima puno golova, to neka drugi misle, ja mislim zbog toga što kad peva, samo nešto brani, nešto se baca, pravi neke parade... Svašta. 

Nema tih para za koje bih svirao sa njom. Ne bih se prodao ni za sto cigli. Brenica... E, a ja ne bih položio ni na audiciji za njenog muzičara, nisam ja tako jak.



POMORAC SAM, MAJKO - ATOMSKO SKLONIŠTE




Pa vidiš, znam šta je ovo. Ali ja nikako ne mogu da shvatim zašto publika njih voli i zašto vole ovu stvar. Oni nisu ni moderni, oni nisu baš ništa. Mene samo interesuje kako su oni uspeli da prevare narod. Ali stvarno ne znam šta da ti kažem osim da me ovo ne interesuje. 

U toj grupi poznajem jedino Gužvana, koji nije neki pretenciozni tip, a on ti je glavna spona u grupi. Ovi ostali su takvi foliranti, da to nije normalno, naročito onaj basista. Za Serđa imam sažaljenje pošto je bolestan, ali on i muzika, to su dva različita jezika.



KROKODILI - ELEKTRIČNI ORGAZAM




Pa, pojma nemam šta je ovo. Saslušaću iz kurtoazije prema tebi, ali mi je mučno. Ovo je meni isto kao kad pojedeš neko bobičavo meso i dobiješ gliste! Eto, slušajući ove ljude malo duže ja bih dobio gliste. Na žalost, ovde nema ni muzike, ni muzičkih kvaliteta. 

Da sviram sa njima? Jedino ako bih time mogao da iskupim neke grehe, pa bih jedva izdržao. Osećam da bih se očajno nervirao i da ne bi mogli da shvate nijednu notu koju bih im pokazao. Osećam kako bi se izgubili. Hvala ti što si mi rekla da je to Električni orgazam.



MAKEDONIJA - TAJM




E, fala bogu. Sasvim ozbiljno ću da ti kažem da je ovo najbolja pesma napravljena na našem tlu. To sigurno nije samo moje mišljenje, to misle sigurno svi muzičari. Sve je dobro - od melodije, pa nadalje. 

Dobro, tekst, manje-više može da se shvati kao poltronski, uvlakački... Solo Vedrana Božića je super. Ova pesma mi se cela sviđa. Sa Topićem bih uvek radio.


*****



Dragi moji, eto Točak je rekao svoje mišljenje, i valjda vam je jasno da čovek poznaje muziku, i tu i tamo naše grupe. Javite se sa vašim željicama i potrudićemo se da zadovoljimo vašu znatiželju, koliko - toliko. Ćao... ITD

Zabeležila: Vesna Ivanović, obrada: Yugopapir (Super ITD, novembar 1983.)



Podržite Yugopapir: FB TW Donate