Radio Rijeka '90: Vedrana Rudan i kolege u štrajku, optuženi za napade na HDZ i ostrašćeni komunizam

Lipanj 1990: Već gotovo jedan mjesec Riječani su prikraćeni za najslušaniju emisiju Radio Rijeke "S primorske poneštrice".

Riječ je o emisiji bez dlake na jeziku, koja je na humoristički način i čakavskim narječjem opisivala društvene događaje.

Lokalni moćnici, političari i sumnjivi privrednici nerijetko su bili obrađivani suptilnim humorom, tako da su autori emisije bili na udaru sa svih strana.

Prijetnje su postale njihova svakidašnjica, ali podrškom slušateljstva prebrodili su sve napade - od 1963, kad je emitirana prva emisija, do danas.

No 27. svibnja, okupljeni pred radio prijemnicima u 14 sati, mogli su čuti jedino obavijest da je ekipa emisije u štrajku i da "Poneštrice" neće biti. Situacija se ponovila idućih nekoliko nedjelja, a ostali riječki mediji prenosili su polemiku između autora emisije i Programskog kolegija Radio stanice Rijeka, odnosno glavnog i odgovornog urednika Eduarda Kišića.

Vedrana Rudan, urednica emisije, objašnjava:

- Glavni urednik rekao nam je da je emisija od 13. svibnja bila isuviše primitivna i vulgarna te da smo previše napadali stranku na vlasti. Zamjeren nam je ostrašćeni komunizam. To je nebulozno jer nama se svaki tjedan nešto pripisuje. Bili smo i ustaše i četnici, a dobro smo poznati i kao "antikomunisti". Navikli smo na takve "titule" sa strane, ali kad to kažu u kući, koje smo najslušanija emisija, onda to više nije u redu. HDZ nije imala nikakvih primjedaba, štoviše pozvala je Vlastu Sušanj, jednu od autorica emisije, da sudjeluje na njihovoj priredbi u Dražicama.

Nakon toga, ekipa je zatražila službeni razgovor s glavnim i odgovornim urednikom, ali on nije obavljen. 

Članovi ekipe tvrde da je Eduard Kišić odbio s njima razgovarati. To ih je revoltiralo i oni su stupili u štrajk. Čekali su ga tri sata da dođe na razgovor u četvrtak, 25. svibnja, kad je emisija trebala biti snimana. 

U petak su obavijestili Programski kolegij da stupaju u štrajk i to objelodanili na televiziji, u Kronici ZO Rijeka.

Eduard Kišić u "Novom listu" objašnjava:

- U četvrtak je ekipa "Primorske poneštrice" objelodanila štrajk, a kao obrazloženje navedeno je nezadovoljstvo statusom u kući. S obzirom da smo i dosad imali takve novinarske "pobune", smatrali smo da će se ekipa predomisliti te da će zajedno s urednicom i sa mnom pokušati naći zajednički jezik. Međutim, kako se ta emisija snima upravo u četvrtak, nije bilo vremena da se nešto učini i da emisija krene u svome redovitom nedjeljnom terminu.

Članovi ekipe tvrde da to nije tako, jer se emisija mnogo puta snimala i u subotu, kad su tako zahtijevale okolnosti. Kažu da je bilo barem malo dobre volje te da se s njima porazgovaralo i službeno ih upozorilo na eventualne propuste, emisija se mogla snimiti.

Istodobno, slušatelji neprestano nazivaju Radio Rijeku i traže da se emisija nastavi. 

Njih se, zapravo, i ne tiču razlozi zbog kojih se emisija ne emitira. Ali, još i danas je sve u stadiju "Drž' - ne daj!" 

U reagiranju Programskog kolegija Radio stanice Rijeka na napise u štampi u vezi s tim slučajem - stoji:

- Od svih svojih članova i vanjskih suradnika, pa, prema tome, i od ekipe emisije "S primorske poneštrice" (s izuzetkom urednice Vedrane Rudan, ostvaruju je vanjski suradnici) zahtijevamo poštivanje programske politike i profesionalni odnos.

Na to reagiranje članovi ekipe, odgovaraju:

- Oni od nas traže profesionalni odnos, a mi od novca koji dobijemo za emisiju ne možemo kupiti ni autobusnu kartu da dođemo do studija, odnosno za povratak kući. Ljudi i po dvadeset godina rade u emisiji a da im nitko ni "hvala" nije rekao. Sada se bune što smo štrajk objavili putem drugih medija. Morali smo, jer Radio Rijeka, jednostavno, nije želio emitirati naše objašnjenje u povodu štrajka. "Poneštrica" je uvijek imala određenu razinu i snosila posljedice za sve što se napiše i emitira. A takvo ponašanje Radio Rijeke prema toj emisiji nije od jučer. Zato se štrajkom želimo izboriti za dostojanstven status te emisije i ugled koji ima.

Eduard Kišić nije toga mišljenja:

- Cijela ta afera stvorena je da bi se unio nemir u tu kuću, u uzornu i složnu redakciju. "Primorska poneštrica" treba Radio Rijeci, zajedno sa suradnicima i urednicom, koji su je i dosad radili, ali uz profesionalni i korektni odnos prema onome što rade.

Kraj štrajka zasad se ne nazire, ali je pouzdano da se "Primorska poneštrica" neće "otvoriti" sve do jeseni. 

Naime, unatoč velikoj slušanosti, u radu emisije postoji ljetna pauza. Pitanje hoće li nepopustljivost u studijama i hodnicima Radio Rijeke prestati do jeseni, zasad ostaje bez odgovora. Gube svi, a najviše slušatelji!

Napisao: Bojan Mušćet (Studio, 1990.)




Podržite Yugopapir na Patreonu * Donate