TOP 10 filmskih vesti, februar 1986: Domaći filmovi i TV serije čije snimanje samo što nije počelo...




Sredinom marta trebalo bi da počne snimanje prvog igranog filma poznatog sarajevskog dokumentariste Zlatka Lavanića. Zvaće se "Strategija švrake", a jedan od scenarista je Emir Kusturica. Trenutno se najviše traga za jednom dresiranom švrakom. Ona, naime, treba, između ostalog, da ukrade zlatni sat i odleti sa njime

1) Otkupljeno sa FEST-a: Samo 22 filma...



Naši distributeri nisu se baš, narodski rečeno, pretrgli oko kupovine filmova sa ovogodišnjeg FEST-a. Razloga je mnogo, što opravdanih što neopravdanih, i trebalo bi dosta prostora ako bismo ih sada nabrajali.

Od 46 prikazanih ostvarenja otkupljena su dvadeset i dva: "Koka Kola Kid", Pukovnik Redl", "Bljedoliki jahač", "Koton klab", "Povratak u budućnost", "Purpurna ruža Kaira", "Gremlini", "Smaragdna šuma", "Svjedok", "Vojnikova priča", "Polja smrti", "Put u Indiju", "Rijeka", "Bitka za Moskvu", "Zvanična verzija", "Mjesta u srcu", "Idi i gledaj", "Zimska višnja" i "Vrijeme leoparda".

Još se pregovara oko kupovine "Žene sa šeširom", "Ptičice", "Odiseje 2010", "Silverada", "Makarona" i "Perinbabe".

FEST 1986, iz dana u dan



2) Probirljivi Žil Žakob: "Od zlata jabuka" u Kanu?



Na osnovu prošlogodišnjih rezultata naše kinematografije u svijetu i ovogodišnji festivali su zainteresovani za naše nove filmove. Trenutna dešavanja oko selekcije ne izgledaju baš najsjajnije.

Na festivalu u Berlinu, koji je u toku, nema našeg nijednog igranog filma, a kanski selektor Žil Žakob je već vidio "Ljepotu poroka" Živka Nikolića i "Za sreću je potrebno troje" Rajka Grlića, odbivši da ih uvrsti u konkurenciju.

Rajko Grlić: Ako hoćeš snimiti film...

Saznajemo da sarajevski "Forum" ima namjeru da na pregled u Pariz pošalje "Od zlata jabuku" Nikole Stojanovića. 


3) Petar Lalović u žiriju "kratkog metra"



Već je odabran tročlani žiri nastupajućeg Festivala dokumentarnog i kratkometražnog filma (u Beogradu, od 27. marta do 1. aprila). Sačinjavaju ga: reditelji Petar Lalović i Mirza Idrizović i filmski kritičar Blagoja Kunovski.

Apel da se konačno pomogne tom svetu koji nestaje (1984)



4) Žarko Laušević i Slavko Štimac: "Svečana obaveza"



Filmski snimatelj Božidar Nikolić nakon uspješnog debija u režiji filma "Balkanski špijun" ovih dana prihvatio se još jednog rediteljskog poduhvata. Za Televiziju Beograd režiraće dramu "Svečana obaveza" mladog pisca Siniše Kovačevića, autora "Poslednje ruke pred fajront", koju sa velikim uspjehom izvodi "Atelje 212".

Bora Todorović ne može, a Žarko Laušević - neće da igra? (1986)

"Svečana obaveza" je priča iz savremenog vojničkog života. U žiži zbivanja je prijateljstvo dvojice mladića, jednog sa sela i jednog iz grada. Njih igraju Žarko Laušević i Slavko Štimac, dok se u ostalim ulogama pojavljuju Danilo Bata Stojković, Dušica Žegarac, Stole Aranđelović i Bata Živojinović... 


5) Ivan Goran Kovačić: "Hajdučki gaj"



Ivan Goran Kovačić, autor potresne poeme, autor je i ništa manje dobrih romana "Božji bubanj" i "Brod na potoku", koji su Dragi Kekanoviću poslužili za scenario dvodjelnog filma "Hajdučki gaj".

Hajdučki gaj je, na što i samo ime upućuje, šuma u kojoj su se skrivali hajduci. Oko te šume, u godini uoči rata, sukobljavaju se različiti interesi, a na vidjelo izlaze i sve nepomirljive klasne i etičke razlike.

U režiji Branka Šmita, glavne uloge u TV filmu tumače Pavle Vujisić, Zvonko Lepetić, Vlatko Dulić, Siniša Popović, Milan Štrljić...

Ivan Goran Kovačić postao je jedan od prvih filmskih kritičara u Jugoslaviji 



6) Traži se talentovana švraka za "Strategiju švrake"



Sredinom marta trebalo bi da počne snimanje prvog igranog filma poznatog sarajevskog dokumentariste Zlatka Lavanića. Zvaće se "Strategija švrake", a jedan od scenarista je Emir Kusturica.

Vrše se posljednje pripreme, a među protagonistima su: Predrag Pepi Laković, Zvonko Lepetić, Bora Stjepanović i drugi.

 Sretno napunjeni glumački akumulatori (1987)

Trenutno se najviše traga za jednom dresiranom švrakom. Ona, naime, treba, između ostalog, da ukrade zlatni sat i odleti sa njime... 


7) Todorović ponovo kao Tito: "Misija majora Atertona"



U Dubrovniku je upravo počelo snimanje najznačajnijeg dramskog programa Televizije Sarajevo - igrane serije "Misija majora Atertona".

Serija, koja na naše male ekrane dolazi već u maju, bavi se ciljem, svrhom i sudbinom savezničke misije majora Atertona, koja se početkom 1942. godine obrela u Foči.

Poslednja misija majora Terensa Atertona

Ona istovremeno tretira i čitav kompleks odnosa zapadnih saveznika prema jugoslovenskom ratištu i dobrano dotiče revoluciju u Jugoslaviji...

Autori ove serije su već provjereni tandem: Siniša Pavić, kao scenarista, i Sava Mrmak, kao reditelj. U ulozi Tita pojavljuje se takođe provjereni i u toj ulozi više puta dokazivani Marko Todorović, a u ostalim ulogama vidjećete Zorana Rankića, Milana Štrljića, Zvonka Lepetića, Mišu Mrvaljevića, Miodraga Krivokapića, Žarka Lauševića...


8) Kolašin: Uskoro počinje snimanje "Đekne"



Poznati reditelj Živko Nikolić tek što je ustao iza montažnih stolova, gdje je završavao konačnu verziju svog novog ostvarenja "Ljepota poroka", već se našao na drugom zadatku. U okolini Kolašina za Televiziju Titograd počeo je snimanje film "Đekna još nije umrla, a ka će, ne znamo".

Scenario za ovu tragikomičnu priču napisao je Miodrag Karadžić; glavne uloge tumače Ljiljana Krstić, Veljko Mandić, Vesna Pećanac, Ljiljana Kontić, Drago Malović...

Ovim projektom Živko Nikolić nastavlja da obrađuje svoju omiljenu temu - neobične ljudske sudbine u pomalo čudnim okolnostima započetu još u filmu "Beštije".

Reditelj Živko Nikolić govori o TV seriji "Đekna"



9) Australijski film via TV Sarajevo



Filmska redakcija Televizije Sarajevo gledaocima priprema još jedno prijatno iznenađenje. Uz velike napore, ali i ulaganja, kao što kaže Slavica Jeftić, urednik ovog programa, Sarajevski studio uspio je da pribavi ciklus australijskog filma.

U pitanju su djela novije proizvodnje, različitog žanra, ali, kako poručuju, izuzetnog kvaliteta.

Navedimo neke od naslova: "Toplotni udar" Filipa Noisa, "Četvrta želja" Don Teifia, "Zvuk ljubavi" Džona Tauera, "Mračni vikend" Toma Džefrija, "Kiti i prosjak" Donalda Krombija...


10) Rat u Holivudu - Stjuart Grendžer: Džoan Kolins ne zna da glumi!



Rat dostojan "Dinastije" između Stjuarta Grendžera i Džoan Kolins! Izjave junaka "Zarobljenik Zende i "Rudnika cara Solomona" razbjesnile su Aleksis Karington, zvijezdu "Dinastije".

- Serije ne nude prvorazredne uloge pravim zvijezdama - rekao je Stjuart Grendžer. - Producenti više vole da angažuju glumce "drugog reda", kao Džona Forsajta (Blejk Karington) i prave od njih zvijezde.

Uzmite primjer Džoan Kolins. Ona je vulgarna. Ne zna da glumi. To svjedoči u kakvom se bijednom položaju nalazi filmska i televizijska industrija naše zemlje. Vidite samo ništarije koje su pretvorili u glumce, ili izvukli iz naftalina veterane.

Kako izgleda jedan radni dan na snimanju najpopularnije TV serije (1986)

Džoan Kolins je bučno reagovala:

- Neka samo pokuša da izmami neku ulogu. Posljednji film snimio je 1978. godine. Htio je da se uvali u serije "Krstarica se zabavlja" i "Hotel", ali nije uspio. Na "Dinastiju" se ljuti zato što su ga odbili!

Riječ ponovo uzima Stjuart Grendžer:

- Još imam šansi, imam svega sedamdeset i dvije godine i nedavno sam platio 25.000 dolara za popravak zuba. Sada očekujem da mi ponude ulogu. Činjenica je da sam ponekad previše iskren, rekao je sa uobičajenim šarmantnim smiješkom na usnama.

Stjuart Grendžer zna o čemu govori. Jer, knjiga "Veseljaci lete visoko", koju je objavio 1981. godine, stvorila mu je mnogo neprilika zato što je bio "previše iskren" o životu u Holivudu.

Obrada: Yugopapir (Ven, februar 1986.)



Podržite Yugopapir: FB TW Donate