TOP 30 najboljih jugoslovenskih filmova prema izboru domaćih kritičara (1947 - 1982)

Jul 1983: U svetu odavno postoji običaj da se povodom nekih godišnjica, ili većih jubileja, sastavljaju liste najboljih i najgledanijih filmova, pa je tako i kod nas redakcija filmskog programa TV Beograd, uz pomoć Centra za istraživanje programa i auditorijuma, organizovala veliku anketu među jugoslovenskim kritičarima i teoretičarima sa željom da otkrije deset najboljih filmova, snimljenih od 1947. do 1982. godine.

Upitnici sa spiskom svih jugoslovenskih filmova (igranih) koji su snimljeni u tom periodu, a bilo ih je 632...

... upućeni su tokom aprila najpoznatijim kritičarima (70), odgovorilo je pedeset četvoro onih koji svoje kritike i radove objavljuju u 45 javnih glasila - novinama, časopisima, radiju i televiziji - iz naših republičkih centara i nekih većih gradova. 

Birajući "deset veličanstvenih" oni su naveli 99 filmova, stavljajući na prvo mesto 18 filmova!

Četiri filma pojavljuju se na listama više od polovine kritičara: "Jutro" (32), "Skupljači perja" (31), "Tri" (30) i "Vlak bez voznog reda" (28).

Sabiranjem poena - deset za prvo, devet za drugo mesto i tako dalje - sastavljena je lista najboljih i eto prilike da počnu rasprave i da se gnev nezadovoljnih sruči na glavu urednika Radoslava Zelenovića (smislio je i sproveo anketu sa Slobodanom Canićem, sociologom u Centru za ispitivanje RTB i saradnicima Majom Milenković i Zoranom Vukomanovićem). 

Veruje li on da je ovaj redosled realan?

- Apsolutno sam siguran da je lista najboljih sjajna i malo šta može da joj se prigovori - oduševljava se Zelenović i objašnjava šta ga je navelo da sprovede ovu anketu: Pre svega sada je 35 godina od našeg prvog filma "Slavica" i 30 godina Pulskog festivala, a zatim i činjenica da je u našoj kinematografiji došlo do smene generacija među rediteljima, pa je vreme da se vidi gde je mesto mlađima u tom vrednovanju. 

- Bio sam na Kanskom festivalu i tamo su mi javili kako izgleda lista najboljih. Odmah sam u razgovorima sa ljudima koji su vezani za film i proveravao da li se njihove ocene slažu sa ovim izborom. Bilo je samo malih izmena. Naravno, svako ima svoj ukus i mišljenje, ja na primer, smatram da je filmu "Breza" bilo mesta među prvih deset. Veoma sam srećan što glasovi kritičara nisu bili "ko u klin, ko u ploču", saglasili su se, to našoj anketi daje još veću vrednost. Verujem da će se i među gledaocima televizije ova lista komentarisati, jer ćemo prikazivati prvih 20 filmova i svako će moći da se priseti, ili prvi put vidi ova vredna ostvarenja.

Jedan od razloga što se televizija prihvatila da sastavi ovu listu najboljih jeste i to što se domaći filmovi kod nas veoma retko pojave u bioskopu kao repriza. Ne postoji mogućnost da bar filmovi, kojima su kritičari dali visoke ocene, posle nekoliko godina budu ponovo prikazani. To jedino može televizija (nažalost, po nekoliko puta). 

- Mi smo već neke filmove sa ove liste videli na malim ekranima - kaže Zelenović - ali sada ćemo od juna do jeseni, petkom uveče, prikazati 20, zavisi u kakvom si stanju nalaze kopije. Neki filmovi koji se nalaze među 30 najboljih više ne postoje, na primer, "Kaja ubit ću te", Vatroslava Mimice, a neke kopije su u veoma lošem stanju. Prvih 5 kopija prikazaćemo tek u septembru i oktobru. 

Evo liste 30 najboljih - među njima su i dela mlađih stvaraoca Kusturice, Šijana, Grlića, Karanovića, Markovića... 


30. Prometej sa otoka Viševice (V. Mimica)

29. Tko pjeva zlo ne misli (K. Golik)

28. Nevinost bez zaštite (D. Makavejev)

27. Maratonci trče počasni krug (S. Šijan)

26. Ritam zločina (Z. Tadić)

25. Miris poljskog cveća (S. Karanović)

24. Koncert (B. Belan)

23. Kozara (V. Bulajić)

22. Petrijin venac (S. Karanović)

21. Ples na kiši (B. Hladnik)

20. Maestro i Margarita (A. Petrović)

19. Deveti krug (F. Štiglic)

18. Kaja, ubit ću te (V. Mimica)

17. Čovek nije tica (D. Makavejev)

16. Buđenje pacova (Ž. Pavlović)

15. Lisice (K. Papić)

14. Zaseda (Ž. Pavlović)

13. Variola vera (G. Marković)

12. Licem u lice (B. Bauer)

11. Breza (A. Babaja)


TOP 10



10. Ko to tamo peva (Slobodan Šijan) - "Centar"

9. Samo jednom se ljubi (Rajko Grlić) - "Jadran"

8. Ljubavni slučaj ili tragedija službenice PTT (Dušan Makavejev) - "Avala"

7. Sjećaš li se Doli Bel (Emir Kusturica) - "Sutjeska"

6. Vlak bez voznog rada (Veljko Bulajić) - "Jadran"

5. Okupacija u 26 slika (Lordan Zafranović) - "Jadran"

4. Kad budem mrtav i beo (Živojin Pavlović) - "Centar"

3. Jutro (Puriša Đorđević) - "Dunav"

2. Tri (Aleksandar Petrović) - "Avala"

1. Skupljači perja (Aleksandar Petrović) - "Avala"




Tekst: R. M. (Ilustrovana, 1983.)



Podržite Yugopapir na Patreonu * Donate