Pretražite Yugopapir

Nedelja, 19. januar 1986, JRT prikazuje: "Šalajko", "Grizli Adams", "Sivi dom", Zvezda - Cibona...




8.30 - Magazin na rumunjskom jeziku (TV Novi Sad) (samo bg)

9.00 - Brazde (ns)

Emisija za selo na mađarskom jeziku, preko Venca za Belje

10.00 - Emisija za djecu na mađarskom jeziku (ns) (samo bg)

10.15 - Pregled programa (TV Zagreb)

10.20 - Vijesti (TV Titograd)


10.30 - Nedjeljno prijepodne za djecu



U dječjoj seriji Nedjeljno prijepodne za djecu TV Titograd reprizira i igranu seriju "Pješak u automobilu", scenarista Miloša Nikolića i redatelja Branislava Bastaća.

U četiri jednosatne epizode srest ćemo ponovno simpatične junake i njihove zgode i nezgode u prometu i životu.

Danas je na programu treća epizoda: Djed i baka konačno otkrivaju što to skriva njihov sin Petar. Anđelijina kola iznenada nestaju i to je nov zadatak za dvojicu prometnih milicionara Milana i Jovana.

Anđelijin brat i Banačanin doživljavaju novu avanturu na cesti. Anđelija ispunjava dato obećanje, donosi još jednu važnu odluku, a Banačanin doživljava novu krizu straha...

Uloge tumače: Taško Načić, Danilo Lazović, Drago Čuma, Veljko Mandić, Perica Martinović, Jelisaveta Sablić, Gorica Popović, Boban Petrović i drugi.

Urednik: Rajko Cerović; redatelj Branislav Bastać.

Branislav Bastać režirao je i popularnu seriju TV TG "Šalajko"


12.00 - Poljoprivredna emisija (zg)

13.00 - Jugoslavijo, dobar dan (zg)

Informativno-zabavna emisija za naše građane na radu u inozemstvu

13.00 - Znanje-imanje (TV Skoplje) (samo za gledaoce TV Beograd i TV Sarajevo)

13.55 - Pregled programa (zg)




14.15 - Zgode i nezgode Grizlija Adamsa (zg)


Serijski film za djecu





15.05 - Nedjeljom (bg)


Na redu je prva ovogodišnja emisija nedjeljnog zabavnog popodneva iz TV-studija Beograd. Po običaju, nudi uz stare i nekoliko novih rubrika za koje se pretpostavlja da će zainteresirati gledalište okupljeno u hladnim zimskim popodnevima pred TV-prijemnicima.

To, ujedno, znači da staro ruho ostaje bez značajnih promjena, posebno ono gdje je sve bilo kako treba: najpopularniji muzički spotovi 1985 - i slični prilozi za razbijanje monotonije.

Što je, napokon, novo? To su rubrike: Nije to ništa, Beogradske priče, Ličnosti mjeseca, Naš feljton, zatim reportaže iz svijeta itd.

Da sve bude u redu brinu se urednica Dunja Figenwald-Puletić, voditelj Jovan Pavliček, redatelj Mihajlo Vukobratović i ostala brojna TV-ekipa. (Slobodan Šterić)

Intervju Dunje Figenwald Puletić, osam godina kasnije... 



17.20 - "Parada luđaka" (bg)




Zapadna Virginia sredinom tridesetih godina. Tri robijaša napuštaju mjesni zatvor, a jedan od njih ima u džepu ček na 25.425 dolara koje je zaradio u toku četrdesetogodišnje robije.

Namjerava ga unovčiti i započeti unosan posao s prijateljima iz zatvora, od kojih je jedan ostarjeli pljačkaš banaka, a drugi mladić nevino optužen i osuđen zbog silovanja. Sva su trojica protjerana iz grada, a nevolja je u tome što vlasnik čeka može naplatiti svoj dragocjeni papirić samo u mjesnoj banci.

Situacija se još više zapliće kad predsjednik banke potplati zatvorskog stražara da likvidira tek puštene zatvorenike kako bi zadržao novac...

Parada luđaka snimljen je u razdoblju kad je James Stewart postupno prestajao kontinuiranu glumačku karijeru, odlučujući se sve rjeđe za filmske nastupe. Ipak, privukao ga je roman Davida Briggsa, pisca koji je već ostvario izuzetno uspjelu adaptaciju svog romana, nekonvencionalne Noći lovca u režiji Charlesa Laughtona.

Projekt je kao redatelj i producent preuzeo Andrew McLaglen (sin slavnoga glumca Victora), koji je u toku šezdesetih godina režirao tri rutinska vesterna sa Stewartom (Shenandoah, Rijedak soj, Bandolero), ali film je naišao na oprečne ocjene (od hvaljenja neuobičajene smjese komedije, akcionog filma i nasilja do prigovora da je sve to poprilično ishitreno i dosadno), te razmjerno mlak odaziv publike.

Stewartova glumačka rola ponajviše je zadovoljila, a izdvojio se i Strother Martin u ulozi ostarjelog pljačkaša banaka, dotad najčešće epizodni glumac (upoznali smo ga kao gosta u nekadašnjoj emisiji "3-2-1... kreni!" dok je snimao u Papićevoj Tajni Nikole Tesle), sve dok se nije istakao ulogom lovca na ucjene u Divljoj hordi Sama Peckinpaha.

Uz Georgea Kennedyja i nedavno preminulu Anne Baxter, zapazit ćemo i Kurta Russella, zvijezdu nekoliko filmova Johna Carpentera, u jednoj od njegovih prvih filmskih uloga. (Nenad Polimac)


18.55 - "Štrumpfovi" (zg) 




18.55 - "Posljednji mohikanac", crtana serija (samo bg i sa)





19.27 - Večeras... (zg)


19.30 - Dnevnik (TV Titograd)


20.00 - "Sivi dom", dramska serija (bg) 




Druga epizoda "Gušter": Već je prikazana gledaocima u okviru Dana JRT, pa prije nego što vas na nju podsjetimo, recimo da će ta emisija predstavljati JRT na slijedećem TV-festivalu u Monte Carlu, u kategoriji dramskog programa.

Gušter (Siniša Ćopić) je nepopravljivi buntovnik, momak koji ne prihvaća nikakve kompromise. Odgojitelj Beli (Miša Janketić), koji, opet, ne voli metode tolerancije i važi za "čvrstu ruku" pokušava na "svoj način", pomoću sile i pritiska, rješavati probleme.

Istodobno, Crni (Branislav Lečić) i Lolika (Andrijana Videnović) bježe iz doma i to automobilom upravitelja...

Debos ulazi u tajne šibičarskog zanata... Upravitelj razgovara s Gušterom, nudi mu posljednju priliku, ali ovaj, ćudljiv i šutljiv, kao nijem, srlja u svoj ponor. Za njega nema povratka...

Uloge tumače: Bata Živojinović, Dragan Nikolić, Žarko Radić, Mihajlo Kostić, Đurđica Cvetić i drugi.

Autor scenarija: Gordan Mihić; dramaturg Slobodan Novaković; urednik Donka Špiček; režija: Darko Bajić. (S. Š.)



21.05 - Sportski pregled (bg)



21.35 - "Jugoslavensko-albanski odnosi" (TV Novi Sad) 





22.35 - Dnevnik (tg)



22.55 - Život je kratak, poezija (zg) 


Kolaž stihova Katula, Villona, Heinea, Brechta, Pessoe, A. Kovačića, T. Ujevića, I. Slamniga, Z. Baloga, Lj. Ršumovića i Paljetka posvećenih hrani, piću, novcu, kocki i ljubavnim užicima.

Govore mladi zagrebački glumci: Dubravka Ostojić, Vitomira Lončar, Danko Ljuština, Đorđe Rapajić i Slavko Juraga.



Emisija je snimljena dijelom u studiju, a dijelom u atmosferi novogodišnjeg sajma, tržnice, restoranskih kuhinja, kavana...

Scenarij i režija: Milivoj Puhlovski, urednik: Drago Kekanović.


23.25 - Vijesti (zg)

23.30 - Pregled programa za ponedjeljak (zg)


2. program 



10.50 - Pregled programa (zg)


10.55 - "Samo ljudi" 



Priča filma odvija se u planinskim predjelima, negdje u SR BiH, a zbivanja su usredotočena u tri lokacije - sanatoriju, planinarskom domu i hidrocentrali. Djevojka Buba (Tamara Miletić) nesretnim je slučajem oslijepila u ratu, i liječnici su joj brojnim operacijama pokušavali vratiti vid.

Doktor Vrančić (Stjepan Jurčević), koji se posebno brine za njen slučaj, nagovara je da se preseli u planinarski dom gdje je neusporedivo vedrija atmosfera koja bi, po njegovu mišljenju, trebala biti presudna za uspjeh operacije.

Tamara Miletić, jedna od najdarovitijih glumica YU filma

U domu se Buba zbližava s dvojicom prijatelja: inženjerom Bojanićem (Milorad Margetić) i Žarkom (Nikša Štefanini), koji svojim mladenačkim navikama daju ton životu doma. I Bojanić je invalid, u ratu je izgubio nogu, no od Bube to taji - u strahu da će ova pomisliti kako je u nekom domu za hendikepirane, no s vremenom se situacija zakomplicira.

Među njima se javlja ljubav, i Bubino opće stanje sve je spremnije za odlučnu operaciju koja konačno uspijeva. Kao ponovno rođena, Buba želi vidjeti voljenog Bojanića, no ovaj - u strahu da će biti razočarana - želi "pobjeći" na neko novo mjesto, jer je i hidrocentrala na kojoj radi gotova.

Hoće li u snježnom planinskom pejzažu, uz huk novootvorene hidrocentrale, ljubav ipak naći put...?

Branko Bauer, legenda YU kinematografije
Komentar kraju filma nije ironična šala!

Bauerov je film sjajna melodrama, posve zanemarena u pedesetim godinama, a zapravo - usuđujemo se reći - nenadmašena u domaćoj kinematografiji do današnjih dana!

Film je, prema ideji i početnom scenariju, razradio tradicionalni Bauerov suradnik Arsen Diklić, a javnost - koja je nakon Ne okreći se, sine očekivala od Bauera još značajnije djelo, logično je hladno primila redateljevu melodramsku majstoriju.

U osamdesetima, koje su svojim senzibilitetom sklone melodrami i sentimentu - film je temeljito ponovno pogledan i revaloriziran, a zainteresirane možemo samo uputiti na opsežne analize Samo ljudi i ostalih Bauerovih djela u novoizašloj monografiji Branka Bauera u izdanju CKD-a iz Zagreba.

Film je 1980. dostojno predstavljao domaću kinematografiju u ciklusu posvećenom žanru melodrame, a uvjereni smo, svidjet će se onima koji ga žele ponovno vidjeti ili su ga iz bilo kojeg razloga tada propustili. (Vladimir Tomić)



12.25 - Kitzbühel: Svjetski skijaški kup, slalom (m) (sa) snimka I i II utrke


13.35 - Završni koncert evropske godine muzike (bg)


16.40 - Dnevnik na albanskom jeziku (TV Priština) (samo bg)


16.55 - Pregled programa (zg)



17.00 - Prvenstvo u košarci: "Crvena zvezda" - "Cibona" (bg) 



Pravi domaći derbi: Evo, napokon, pravog košarkaškog derbija! U Beogradu Crvena zvezda, veliko razočaranje dosadašnjih prvenstvenih borbi (čak 6 poraza), ugošćuje vodeću i već odavna neporaženu Cibonu kad su u pitanju okršaji s jugoslavenskim momčadima.

Nedavno je Zvezdin Centar Predrag Bogosavljev izjavio:

- "Vukovi iz Tuškanca" ipak nisu neranjivi!

Vjerojatno je pri tome mislio da Crvena zveda može iznenaditi Cibonu!?

Premda Zagrepčani i ove sezone igraju na tri kolosijeka - domaćem prvenstvu i kupu, te Kupu evropskih prvaka, što se i te kako mora odraziti na premorenost košarkaša, sumnjamo da bi mogli "pasti" u ovom okršaju.

Pogotovu što Zvezda igra u promjenljivoj formi, ali više slabo negoli dobro.

No, možda baš šampionska, neporažena Cibona bude za mladiće Ranka Žeravice poseban izazov.


Dražen Petrović, januara 1986...



18.30 - Ostavština za budućnost (bg) (dokumentarna serija)

19.10 - Na četiri kotača (bg)


19.27 - Večeras... (zg)

19.30 - Dnevnik (TV Skoplje)


20.00 - "Novi Pacifik" (bg) (dokumentarna serija)


20.55 - Jučer, danas, sutra (zg)

20.55 - 24 časa (bg) (samo bg)

20.55 - Studio 2 (sa) (samo sa)


21.15 - "Franz List" (sa) (serijski film)


22.10 - Dobre vibracije (sa) 

TV Beograd, TV Zagreb i TV Sarajevo: Biramo hit godine! 


23.10 - Pregled programa za nedjelju (zg)


Podržite Yugopapir: FB TW Donate