Dražen Petrović, dogodine u NBA? / "Pomisliš, stao je, a on poput lavine - trpa i zatrpava... " (1986)



Mislio sam da igrače poput Dražena imaju samo Sjedinjene Države. Liga NBA! Što nam dečko napravi! Najžešći je i najopasniji kad se zaustavi. Pomisliš, stao je, a on poput lavine. Trpa i zatrpava!

Vrhunske igre Cibonine desetke Dražena Petrovića zainteresirale su inozemne klubove i pokrenule lavinu profesionalnih ponuda. Hoće li naš najbolji košarkaš zagrabiti u koš pun dolara?

"Dražene, ti si naš! Vrati se svojoj kući!"

Šibenčane je na gostovanju u Zagrebu pratila oveća skupina navijača čiji, čini se, jedini radni zadatak nije bio pomoći mladićima trenera Ivkovića, nego i razglasiti zazivanje "odbjeglog sina" na povratak u njedra dvorane pod Baldekinom, gdje je Dražen Petrović, prije desetak godina, počeo druženje s najvećom loptom.

Dani, eto, promiču, a ta "radna grupa" na svakoj utakmici razapinje veliku i dobro osmišljenu poruku.

Dakako, učinjeno je i to da "velika slova na bijelom platnu" odu u televizijsku mrežu i za vrijeme prijenosa utakmica između Šibenke i Partizana, izabrane za transmisiju do "papučara" u subotnjem terminu, pošto se saznalo da je Cibona izborila pravo loptanja za domaće bodove - nedjeljom, pa je "stalni derbi", susret Crvene zvezde i Cibone, inače najvažniji u 14. rundi 42. prvenstva, uživo išao tek u nedjeljno popodne.

Slavko Cvitković, komentator zbivanja na Baldekinu, nije spominjao poruku s velikog platna, ali je ljubiteljima košarke priopćio nešto što bismo sasvim lako mogli dovesti u vezu s Draženom Petrovićem i njegovim povratkom "svojoj kući":

- Šibenčani na veliko pričaju o sasvim mogućoj gradnji nove dvorane za oko 7000 gledalaca, koja bi stajala oko 140 starih milijardi, i bila dovršena za svega deset mjeseci. 

Dražen, ako dobro razumijemo Slavka Cvitkovića, naumio je ispuniti navodno obećanje, dato prije dvije sezone, da će se, nakon što sa Cibonom postane prvakom Evrope - vratiti u Šibenik!?

Richard "Digger" Phelps, trener Sveučiliša Notre Dame, stručnjak s 287 pobjeda i 133 poraza do dana kad je Crvena zvezda i u Beogradu morala priznati veliku nadmoć Cibone, prvi je Amerikanac koji je preletio Atlantski ocean kako bi Draženu Petroviću razložio naum da s njim krene prema naslovu koji Notre Dame nikad nije dohvatio, iako "irski fajteri" na svojim majicama nose i djetelinu sa četiri lista.

Harry Glickman, oko i uho Jacka Ramsaya, "coacha" profesionalnog Blazersa iz Portlanda, kako javlja milanski sportski dnevnik La Gazzetta delto Sport, doći će na obračun Simaca i Olimpije, na uzvrat Kupa evropskih prvaka koji je dogovoren za 19. veljače 1986, da na djelu vidi mladića čije je prezime notirano i u dnevnicima inih "nakupaca", pa i onog koji je za poziv među profesionalce ovlašten u ime Rocketsa iz Houstona.

Nebojša Popović, predsjednik Košarkaškog saveza Jugoslavije, koji je nedavno vodio našu reprezentaciju na turneji po Španjolskoj, Belgiji i Nizozemskoj, inače u čestoj korespondenciji s najtiražnljim dnevnikom u Italiji, govorio je u Draženovo ime:

- Dražen želi završiti studij, igrati na Olimpijadi u Seulu, a potom zaigrati u NBA ligi, ali samo ako pronađe momčad u kojoj bi mogao igrati među prvih pet igrača. Ako bi ga NBA tada prihvatila, mi ne bismo pravili nikakve poteškoće. Zanimalo bi nas napraviti ono što su Bugari ostvarili profesionalnim klubom iz Phoenixa.

Naime, Georgi Glučkov (25 godina i 203 cm) da pojasnimo 'slučaj' o kojem je Talijanima kazivao predsjednik KS Jugoslavije - bio je član Akademika iz Varne.

Na evropskom prvenstvu u Stuttgartu, ljetos, upravo s Jugoslavenima odigrao je posljednju utakmicu među amaterima, a zatim se prebacio u Arizonu.

Ima ugovor na dvije godine prema kojem će za sezonu koja traje dobiti 175.000, a u narednoj 200.000 dolara. Phoenix je i Košarkaškom savezu Bugarske platio 100.000 dolara, a obavezan je i ugostiti reprezentaciju Bugarske u ljeto 1986.

Božidar Takev, prijašnji predsjednik Košarkaške federacije Bugarske, a sada član nekih organa FIBA, u pratnji je Georgija Glučkova. Jedni tvrde kako je to zbog toga da bi Glučkovu prevodio instrukcije trenera Johna MacLeoda, a ima i takvih koji smatraju da je više od polovice novaca namjenjenog Glučkovu također završilo na računu Košarkaške federacije Bugarske.

Granarolo iz Bologne, u kojem glavnu riječ vodi Gianluigi Porelli, pravnik koji je sjajna iskustva stekao s Krešimirom Ćosićem jer je njegov klub 1979. i 1980. za Krešina igranja bio prvakom Italije, navodno je "tajni čovjek" koji Amerikancima namjerava pomrsiti račune.

No, Talijani upozoravaju da Dražen Petrović, po jugoslavenskim propisima, ne može iz domovine do navršene 28. godine, pa upućuju na "zaobilaženje propisa" nakon što Dražen, u Španjolskoj, odigra sve utakmice 10. prvenstva svijeta - dakle za šest mjeseci!

Dakle, dimi se, pa će biti i vatre!


Da njega imam, pitao bih pošto Evropa



Na razmišljanja o Draženovu eventualnom odlasku u profesionalce, Mirko Novosel, direktor Cibone, ovako reagira:

- Za Dražena je još prerano. Nije riječ o tome da se on među profesionalcima ne bi snašao, ali za igranje u njihovim uvjetima, neusporedivo težih od znanih nam u Evropi, potrebno je nešto više iskustva. Idealno vrijeme za Draženov odlazak u Sjedinjene Države bilo bi nakon Olimpijade u Seulu, dakle u jesen 1988. Tada će biti u dvadest i petoj, imat će znatno više životnog iskustva. 

Popularnost s Olimpijade i diplomu Pravnog fakulteta u Zagrebu!?

Šibenik... Phoenix... Bologna? Ili, možda, Houston?

Neko skretanje u lijevo, i to na liniji za grad u Oregonu?

Tko će znati što Dražen smjera, iako je sigurno da je Evropa dobila košarkaša koji kao nitko prije njega, kad je riječ o napredovanju u košarci, želi samo naprijed, i jedino u visine "kraljice igara".

- U Ameriku! Možda već slijedeće godine - dvosmisleno će Dražen Petrović. - a možda tek poslije Olimpijade u Seulu. Ako odem uskoro, morat ću na neko vrijeme prekinuti studij. Nadam se da ću dotad "očistiti" drugu godinu. A koliko će taj prekid trajati - godinu, dvije, tri - ne znam! Nadalje, ako odem u profesionalce, i među njima ostanem dovoljno dugo, zaradit ću novac za cijeli život. No, sport je nepredvidiv. Diploma, drukčije gledano, omogućuje određenu sigurnost. Karijera, naime, ne traje dulje od 35!

Liton Towens je u Madridu, na utakmici Real - Cibona, čuvao Dražena.

Igrao je među profesionalcima, ali se među njim nije mogao održati. Dolarsku naplatu za znoj i vjeru došao je ostvariti u Evropi.

Nakon 49 poena ubačenih njemu pred nosom, Liton Towens je o Draženu rekao:

- Mislio sam da igrače poput Dražena imaju samo Sjedinjene Države. Liga NBA! Što nam dečko napravi! Najžešći je i najopasniji kad se zaustavi. Pomisliš, stao je, a on poput lavine. Trpa i zatrpava!

- Da njega imam, pitao bih pošto Evropa - iskreno će o Draženu Manuel Sainz, trener poraženog Real Madrida.

U Ciboni, pak, znaju da imaju ono što Evropa nema - igrača koji može na sve mile strane!

Dalje i bliže od Šibenika, Bologne, Houstona i Portlanda.

Svakome do oka i srca!

Napisao: Jovan Kosijer, obrada: Yugopapir (Studio, I 1986.)



Podržite Yugopapir: FB TW Donate