Veliki izbor Deda Mrazeva i novogodišnjih priredbi '81: Koliko zarađuju Taško Načić, Kockica, Ršum

Decembar 1981: Deca su (preko roditelja) najbolji kupci, pa su se i trgovci pobrinuli da uz pomoć dečjih junaka ućare na skupim paketićima...

Više nego ikad umnožio se novogodišnji ljubimac mališana - Deda Mraz. Dočeci na sve strane, ponekad i vrlo osmišljeni, ali, ne pitajte roditelje koliko sve to košta...

Deca se ovog puta zaista ne mogu požaliti za nebrigu oko njihovog novogodišnjeg provoda. Dočeka za mališane na svakom koraku!

Programi mame glasovitim učesnicima i obećavaju neviđenim iznenađenjima. Dete samo treba da izabere: hoće li da mu Deda Mraz donese poklon na raketi, ili više voli onog što se jedva spasao od gusara, ili, možda hoće da odjednom ima više Deda Mrazeva. Ali, iza mališanovog izbora sledi i duboko zavlačenje roditeljske ruke u džep.


Naravno da se zaradi


- Vidim, našli su da nas napadaju, nas koji spremamo za decu te dočeke - žali se Branko Milićević, popularni Kockica iz istoimene dečje TV serije. - Kažu, služimo se decom da otimamo novac! Stalno me pitaju koliko ću zaraditi od "Gusarijade", a niko nije upitao trgovce koliko će oni zaraditi!

Ako se dete odluči za Kockicu i njegovu "Gusarijadu" u Domu omladine, za ulaznice će platiti 30 dinara, što i nije mnogo - kad ne bi bilo i neizbežnih paketića.

- Tamo gde ja radim, tamo se ne prodaju paketići - kaže Branko Milićević. - Odbio sam da "Gusarijadu" radim u RU "Božidar Adžija", jer su hteli da se posluže mojim imenom kako bi prodavali paketiće. Ja ću sa decom raditi sigurno još 20 godina i želim da ostanem čist - neću da se mešam sa trgovcima. Eventualno mogu da podelim paketiće ako ih radna organizacija sama
obezbedi za svoju decu. I to je sve!

Kako roditelj da liši svog mezimca novogodišnjeg paketića i Deda Mraza, kako da ne dozvoli fotografu da ga u tom trenutku slika, kad zna da će komšijskom detetu sve to biti dostupno! A što je sve to preko ulaznice skupo - to je druga priča. Koliko, međutim, u svemu ovome glumac zaradi?

- Naravno da zaradi - kaže Kockica. - Uostalom, Nova godina i jeste vreme kad mogu da zaradim, kad hoće da me kupe - ostali deo godine ne grabe se kao sad. Jedna predstava "Gusarijade" košta jedan stari milion, plus 900 starih hiljada za salu. Kad nije Nova godina, predstava mog "Puža" je nešto jeftinija - 850 starih hiljada. Razlika jeste mala, ali deset dana po tri predstave - nakupi se. Međutim, niko ne pita šta ja za te pare radim: radim sve, postajem kurir, nosač, pirotehničar, majstor...

Na sastanku GK Socijalističkog saveza, upravo zbog navale organizatora dečje Nove godine, rečeno je da se strogo mora vaditi računa - ko organizuje i kakav je program.

- Ja se toga ne bojim - kaže Kockica. - Što god da radim prvo proverim na deci - i "Gusarijada" je prvo bila novogodišnja TV emisija. A da umem da radim za decu, dokazao sam u proteklih sedam godina.


"Neobavezni" paketići


U "Pinkiju" ulaznice za "Novogodišnju bajku" koštaju 30 dinara. Paketići, 42 vrste, nisu obavezni, a cena im je od 150 do 500 dinara. U "Bajci" učestvuju sve sami dečji znanci i ljubimci: Dragan Laković, Đorđe Balašević, Bole Stošić, Predrag Laković, Čobi, Miodrag Popović Deba, i drugi. Ivan Šebelj, organizator i reditelj ove predstave kaže:

- Trudili smo se da program ne bude samo bajka po svom naslovu, već da bajku dočaramo i bogatom scenografijom, kostimima i atmosferom. Kod nas Deda Mraz dolazi na početku, jer smo hteli da izbegnemo njegovo stereotipno pojavljivanje na kraju. Klovnovi takođe nisu klasični, već su roboti...

Prva predstava "Zare Čarobnjak" u Domu sindikata namenjena nezbrinutoj deci, bila je besplatna. Za ostale, ulaznica je 40 dinara.

- Paketići ne moraju da se kupe - kaže Dragan Zarić, reditelj ovog programa. - Insistirao sam da ni jedna vrsta ne pređe cenu od 300 dinara. Mi ove godine nismo svoj program reklamirali u novinama, uradili smo nešto drugo: fotokopirali smo knjigu utisaka o prošlogodišnjoj predstavi i poslali je radnim organizacijama. Evo, svih 20 planiranih programa je prodato.


Čarobna prevara


Ako se roditelj oseti prevarenim, jer ga zovu za 30 dinara, a on zbog preterane ljubavi prema svom potomku mora da odvoji mnogo više, bilo je kažu mesta u Beogradu gde je ceo provod besplatan! Da li je baš tako?

U Sportskoj hali "Pionir" za "Dedamrazijadu" ulaz je besplatan, ali je ulaznica - paketić. A paketić košta od 210 do 450 dinara!

"Dedamrazijadu" je pripremio Ljubomir Ršumović, a i glavni je učesnik ovog programa za koju kaže da nije pozorišna predstava:

- Kod mene su deca aktivni učesnici u programu. Od osam kandidata za Deda Mraza (Milan Gutović, Mija Aleksić, Arsen Dedić, Minja Subota, Zlata Petković, Nada Blam, mađioničar Dragan Trikin) deca sama biraju pobednika. Čuo sam da pričaju kako ćemo se obogatiti. Prvo, honorari su srednje žalosni, a nisu ni unapred dogovoreni već zavise od prodaje. Drugo, nema te radnje, pa čak i nečasne, koju ja neću iskoristiti da utrapim drugome knjigu u ruke, a ovo je jedna od najčasnijih. I zato, neka oni koji pričaju shvate da će se najviše obogatiti deca koja knjige dobiju!


Borba dobra i zla


Prostranost "Sava centra" je uslovila i izgled novogodišnjeg programa: sve je uvećanih dimenzija. "Deda Mraz i Sedam mladih protiv osvajača iz svemira" mogu da se vide ako roditelj plati ulaznicu od 150 dinara, a za svako dete još po sto dinara. "UNICEFOV" paketić je "neobavezan", a košta 400 dinara. Ima ih pet vrsta. Spektakl u "Sava centru" je najskuplji, ali mora se priznati i najambiciozniji.

- Lansirali smo novi žanr - space operu - kaže Dejan Đurković, reditelj predstave. - U spektaklu su tri ogromne lutke: Zen II, Super Kvazar i Sfinga. Sinhronizovane su, kad govore one i svetle, izbacuju dim... Oko sto starih miliona dali smo na dekor i kostim. Zen II je na primer sa svojih 500 sijalica pravi light-show, Lokici Stefanović, koja igra Kristalnu kobru, na glavi svetli bezbroj el-dioda. Priča, iako je kosmička ima jednostavan zaplet: borbu dobra i zla i mit o maču slobode kojim se zlo pobeđuje. Učestvuju, pored "Sedam mladih" i Lokica, Seka Sabljić, Taško Načić, Mariola Fotez, Milan Butković i Bata-Kanda. Honorar svih učesnika zavisiće od prodaje, tako glasi ugovor. Mislim da je to zaista pošteno.

I tako, reklama grmi sa svih strana, pozivi mališanima i njihovim roditeljima - iza svakog ugla. Sve je jeftino, kad se uđe - sve je skupo. Pa ko voli, nek izvoli! Dosta praznih sedišta na mnogima od ovih priredbi, ipak potvrđuju da ni roditeljski džepovi nisu svemoćni, čak i kad su njihovi mališani u pitanju. Deda Mraz je ipak malo preterao.

Tekst: S. Novakov (Osmica, 1981.)


Podržite Yugopapir na Patreonu * Donate