Boris Dvornik, ličnost '86: U 1987. veliki projekt "Mornarica u NOB-u", koji priprema Tonči Vrdoljak

Prosinac 1986: Već gotovo legendarni filmski, televizijski i kazališni glumac dospio je na naslovnu stranicu Studija zbog TV serije Pola ure s Borisom Dvornikom.

- Kroz tu seriju - priča nam Dvornik - predstavljen je cijeli moj dvadeset trogodišnji rad na filmu, televiziji, u kazalištu i djelomično u zabavnoj glazbi. U toj seriji, koju smo gledali ljetos, nastojao sam izvući i pokazati ono najbolje što sam prema vlastitom mišljenju, napravio u proteklom razdoblju.

Imao sam velikih problema s izborom inserata iz sedamdestak mojih filmova. Naime, mnoge filmske kopije tako su loše da nisam mogao pokazati neke od najboljih uloga. Ali uglavnom sam zadovoljan onim što sam pokazao.

• Gledali smo vas nedavno i u TV seriji Vučjak. Koliko se zna, to je vaš prvi susret s Krležinim tekstom na malom ekranu.

Čini mi se, na osnovi razgovora s ljudima i čitajući neke kritike, da se moj Đula Boroš svidio gledaocima. Prema tome i ja sam zadovoljan. Jedino mi je žao što se taj lik ne pojavljuje u još nekoliko epizoda.

• Hoćemo li vas ubuduće češće vidjeti na televiziji?

Ostvare li se svi planovi, i u idućoj godini radit ću za televiziju. U pripremi je projekt Pere Zlatara i Davora Štambuka koji bi režirao Mladen Juran. To je serija Živjeti od smijeha, o ljudima koji su širili humor i uveseljavali svoje sugrađane u pojedinim gradovima.

Kada dođe na red Split, ja ću, na osnovi teksta koji je napisao glumac Ivo Marjanović iz splitskog HNK, igrati nekoć čuvenog tenora Noe Matošića. Početkom iduće godine trebalo bi također početi snimanje serije po novelama književnika Ranka Marinkovića, koju će režirati Tonči Vrdoljak.

• S Vrdoljakom ste i na filmu?

Trebali bismo u idućoj godini početi veliki projekt Mornarica u NOB-u, koji priprema Tonči Vrdoljak. Dogovorio sam i film s Vančom Kljakovićem, a tu je i ponuda talijanskog režisera Umberta Lenzija za njegov film Princ Valiant.

• Hoće li biti vremena i za kazalište?

U splitskom kazalištu igram već godinama. Za slijedeću godinu pripremam dvije uloge: jednu u komediji Mate Matišića Bljesak zlatnog zuba ili Gastarbajterska kronika, koju režira Marin Carić, a drugu u Šumi Ostrovskog, koju režira Georgij Paro.

Snimio: Željko Čupić (Studio, 1986.)


Podržite Yugopapir na Patreonu * Donate