Jadranka Jovanović, ličnost '86: Zablistala u novoj jugoslavenskoj operi "Gilgameš" Rudolfa Bručija

Prosinac 1986: Beograđanka, operni mezosopran, već šest godina nastupa na opernim scenama, ali, s obzirom da ima status slobodne umjetnice, češće je na inozemnim negoli na domaćim scenama.

U posljednje doba svaki njen nastup prati se s velikim zanimanjem, kao sto je bila i uloga u novoj jugoslavenskoj operi Gilgameš Rudolfa Bručija.

Njezine nesumnjive kvalitete, i činjenica da je Gilgameš bio događaj desetljeća jugoslavenskih opernih scena, dovoljan je razlog da se ta umjetnica našla na naslovnoj stranici našega lista.

Biti slobodan operni umjetnik, nevezan ni za jednu domaću ili inozemnu opernu kuću, svakako je hrabrost, ali i dokaz određene kvalitete. U takvu avanturu uistinu se mogu upustiti hrabri i oni koji vrijede. Kao i sve u životu, kao što kaže sama Jadranka Jovanović, tako i ovakav status ima svojih prednosti, ali i slabih točaka.

- Sama odlučujem gdje ću i šta ću. Ne trebam prihvaćati uloge koje mi ne odgovaraju, a zbog toga i ne moram na disciplinske komisije ili odlučivati se na štrajk - kaže Jadranka Jovanović.

No putovi su slobodnog umjetnika i nesigurni: u zemlji je sve manje angažmana, a u inozemstvu može se uspjeti samo vrhunskom kvalitetom.

Jadranka Jovanović ne može se potužiti na svoje inozemne angažmane. Italija, Irska, Portugal, Francuska i tamošnje operne scene poznaju beogradsku umjetnicu.

- O planovima u godini koja je pred nama teško je govoriti. Ipak, u prvim mjesecima sigurno ću u Trst na Festival opereta, u Parmi ću nastupiti u operi Falstaf Saglijerija, pa potom u Bergamu, a gostovat ću i u Sofiji. To su prvi angažmani u 1987. a poslije ćemo vidjeti - kaže Jadranka Jovanović.

Pripremio Aleksandar Veljić, snimio: Dragutin Savić (Studio, 1986.)


Podržite Yugopapir na Patreonu * Donate