Zvonko Bogdan, ličnost '86: Nastupi, gostovanja, poneka još ugodna kafana, snimanja i tako u krug

Prosinac 1986: Čuvar vlastitih, ali i naših uspomena, Bunjevac odrastao na salašu, muzički školovan kod zaljubljenika u starogradsku pjesmu, ali i u kavani, onoj u koju se ulazilo i uživalo s pooštovanjem, ostao je vjeran svom izrazu, svojoj pjesmi, ne podilazeći lošem ukusu i novokomponiranim zaradama.

U pjesmama Zvonka Bogdana, koje sam piše i komponira, ima sjete za starim salašima, tim "svjetionicima u ravnici", za životom na njima, ali i poštovanja za tamburaše i primaše sa sjevera Bačke, te njegove kavanske suputnike, a i čuvare narodnog...

...muzičkog blaga, koje i sam nastoji sačuvati.

Zvonko Bogdan podijelio je svoju ljubav na tri dijela.

Dio pripada obitelji, drugi dio pripada pjesmi i muzici, a treći konjima.

Prvi dio svoje ljubavi sklonio je u kuću sa slamnatim krovom u Subotici, sličnoj salašima koje toliko voli, te svim silama nastoji da taj dio sačuva samo za sebe.

Što se tiče druga dva dijela, nesebično ga dijeli sa svima onima koji vole njegovu pjesmu i gaje ljubav prema tim plemenitim životinjama - konjima.

- Nikada nisam imao nekih posebnih i velikih planova, pa ni sada ne mogu pričati o idućoj godini. Uostalom, sve je poznato i bez planova. Nastupi, gostovanja, poneka još ugodna kafana, snimanje za televiziju i ploče, i tako u krug.

• A konji?

E, to je nešto drugo. Konjički sport će u 1987. godini doživjeti preporod - preokret. Uredit će se hipodrom na kojemu će se održati jugoslavenski kasački derbi 1987. godine, jedna od najljepših konjičkih priredaba u zemlji. To me posebno raduje, i svi moji planovi vezani su uz to - kaže Zvonko Bogdan.

Snimio: Dragutin Savić (Studio, 1986.)

Podržite Yugopapir na Patreonu * Donate