Jesen '85 - Šta se dešava sa Dugmetom? (1. deo) Raka Marić: Tifa ne odlazi, Bebek se ne vraća!




Recimo ovako: Tifa može da bude veliki pevač, Zoran Redžić je veliki radnik, najvredniji u sastavu, on drži tehnički deo ekipe. To je velika stvar. Goran je već ... Vlado je lepo vaspitan dečko, Lazo je vrhunski svirač, dobro je programiran kao Vlado, Ipe ti je ona prava sarajevska raja. Zvuči kao iz bajke, ali dobra su raja, svi


Šta se dešava? Dešava se sve i svašta, neprekidno, manje ili više, važnije i manje važno, ovde ili onde, meni ili tebi, duže ili kraće traje. Međutim, dešavanje koje se baš ne prekida, podjednako važno i ovde i onde, i meni i tebi, i koje traje već deset godina, svakako je "Bijelo dugme".

Prošle godine se, negde u ovo vreme, digla velika galama: Bregović snima ploču!

Sa novim pevačem! Priča za novine! Pozira za naslovne strane! Birao je reči i novinare. Svaku smo njegovu izjavu čitali s velikim interesovanjem i ni u jednoj nismo našli sličnost s onim što je rečeno prethodnog dana ili pre nekoliko godina.

Hvala bogu, Bregović se ne ponavlja!

Kad se ploča pojavila (uh!), opet se svašta dešavalo. Bilo je zbunjenih, besnih, onih koji su razmišljali i slušali je u fazonu: "tu se nešto krije i treba otkriti šta?"

Bilo je i oduševljenih Tifinom pojavom. (Tifa je, doduše, i ranije pevao i nastupao, ali niko nije tvrdio da je neodoljiv).

Bilo šta je bilo, Bregović nam nije dao da se i snađemo. Taman smo hteli da progovorimo svi iz glasa, zatekao nas je haos od koncerata koje je pratila gomila i od po tridesetak hiljada ljudi.

Sjajan potez.

Nakon turneje dao nam je vremena da se izduvamo. To je činio svako na svoj način, onako
kako je ko osećao. Pisma čitalaca u svim novinama bila su prepuna tema o Bregoviću, puna izmešanih emocija: gnev, oduševljenje, bes, radost, ljubav, mržnja ...

Pisali su mu otvorena pisma, pitali ga svašta, grdili ga, kukali što nema Štulića ...

Baš kad je sve malo splasnulo - stigao je izveštaj iz Moskve. Doduše, tu je već na prvom mestu bio Bajaga, pošto je nastupio prvi (i Bregović ponekad pogreši), a onda je Tifa, mali, slatki i neiskusni Tifa, pozvan na sud kao svedok u gužvi s drogom i kao njen uživalac (makar i za onih nekoliko "tripova").

Verovatno slučajno, Bregovića ni to nije moglo mimoići. Govorkalo se da je to njegovo "maslo", hoće nazad Bebeka.

I, ništa. On se nije čuo. Tifa je obećao da "neće više nikad" i opet je sve stalo.

Jesen je, uveliko. Svi su se bacili na posao. Neko seje pšenicu, neko sprema zimnicu, a neko snima ploče. Ovih se dana pojavilo niz projekata koje vredi ne samo čuti, već i slušati.

Međutim, konstantno dešavanje, zvano "Bijelo dugme", ne daje mira.

Nedavno je buknula vest: Tifa otišao iz "Dugmeta!" Neće da bude životinja! Bebek se vraća! Ma koliko da smo se umorili, ne priznajući ni samima sebi, zavirujemo u svake novine ne bismo li pronašli pravu istinu. Šta će biti? (Niko nije spomenuo Bregovića).

Posle nekoliko Tifinih (uzgred, vrlo različitih izjava), Bebekovog upornog ćutanja i Bregovićevog odsustva (trenutno je u Parizu), učinilo nam se da je najpogodnija ličnost za rešavanje ove "misterije" Raka Marić, menadžer "Dugmića".

Raka je sa "Dugmetom" već pet godina. Čovek koji čini mnogo, iz pozadine, apsolutno nije zainteresovan za publicitet. Prirodno skroman, škrt je na rečima. Ipak, mnogo toga se da i osetiti. Uostalom, uverite se:


Tifa je veliki pevač, ali je neodgovoran



- Pauza je, kao i uvek posle turneje. U proleće ćemo početi da radimo novu ploču. Goran je baš sada u Parizu gde radi na toj ploči. U martu i aprilu bi trebalo da idemo u Kinu i Australiju na neka gostovanja. 

Ne znam tačno datum, ali mislim da ćemo krenuti 15. marta. Ostaćemo 15 dana u Kini i mesec i po ili dva u Australiji, s tim što će to biti veliki biznis i prava australijska turneja, a ne uobičajena tura na koju idu ovi naši.

Pratiće nas jedan dobar australijski bend, međutim, ne znam kako se zove.

- Šta je sa Tifom?

- Šta je sa Tifom? Tifa je pevač "Dugmeta" i tu nema šta da se priča. Ja moram da pazim na njega i na njegov životni imidž. On je davao neke izjave, verovatno je bio pijan ili...

Tifa je mlad. Mi smo u "Dugmetu" u radnom odnosu i svako ima svoje obaveze koje mora da izvršava. Mi smo profesionalci i od toga živimo.

Mi se apsolutno ne družimo u privatnom životu.

Recimo, ove godine smo bili celu godinu zajedno. Zajedno jeli, spavali... ko da smo u braku. Veliki smo prijatelji, ali se ne družimo. Tifa je mlađi od nas pa mu to, verovatno, smeta.

- Koliko je "Dugme" ostalo dužno Tifi?

- Ma, dobro, to je poslovna tajna. Jesi li pitala Brenu koliko je zaradila prošle godine?

- Da li postoji mogućnost da se Bebek vrati u "Dugme"?

- Bebek? Nee ... Niko ne razmišlja o tome. Bebek i ja smo dobri drugovi. Nikada nismo o tome razgovarali niti je Bebek rekao da bi se vratio u "Dugme". A i da mu predložimo, ne verujem da bi pristao. On ima svoje solističke planove.

- Možeš li reći nešto o odnosu "Dugmeta" sa Bebekom svojevremeno i sada sa Tifom?

- Pa, razlika mora postojati. Bebek je s njima bio toliko godina, a Tifa je nenadano došao. Mlađi je ... Ima razlike, velike razlike. Drugačije shvataju posao. Tifa je veliki pevač, ali je neozbiljan i neodgovoran. Neće da radi, neće da vežba.

On može da bude veliki pevač ako bude hteo i znao kako. To zavisi od njega samoga. Svako je kovač svoje sreće. On i od nas ima veliku podršku, posebno od mene i od Ipeta.

Mi smo mu pomogli i da dođe u bend. Puno smo radili s njim. Gostovali smo u Rovinju 15-20 dana, sve zbog njega, vežbali, išli na Bjelašnicu. To je za njega bilo besplatno ...


Da ga podržavam da se drogira?



- Kako vam on to vraća?

- Ma, bolan, on mora da radi. MORA da radi!

- Kad je pozvan na suđenje, da li je imao vašu podršku?

- Kakvu podršku? Da ga podržavam da se drogira? Uostalom, tada niko od nas nije bio tu. A i šta bismo mu pomogli. Ja sam ga uvek savetovao. Najbolje što sam znao. On je još tu, pevač je ...

Glupo je to što sad svi Bebeka vezuju za "Dugme". Mi iz benda, ne možemo reći da nam Bebek nedostaje jer smo profesionalci...

Recimo ovako: Tifa može da bude veliki pevač, Zoran Redžić je veliki radnik, najvredniji u sastavu, on drži tehnički deo ekipe. To je velika stvar. Goran je već ...

Vlado je lepo vaspitan dečko, Lazo je vrhunski svirač, dobro je programiran kao Vlado, Ipe ti je ona prava sarajevska raja. Zvuči kao iz bajke, ali dobra su raja, svi. Nisu zlobni, možda zato što su najveći...

- Otkad si sa njima?

- Ja sam sa njima od '75, a menadžer sam im od '80. Dosta uspešno to vodim. Ja sam iz one mlađe generacije koja od najranijih dana prati sve što se dešava.

Kao dete svirao sam harmoniku, ali nikada nisam imao neku naročito želju da se drugačije bavim muzikom, sem da pratim dešavanja ili da radim ovo što sad radim.

Tajna uspeha? Mislim da šifra leži u mladosti. Kad si mlad, onda si brz, a kad si brz, onda brzo razmišljaš. Kad brzo razmišljaš, onda brzo i radiš.

Mislim da je ovo posao za mlade ljude, do 40 godina starosti.

Razgovarala: Vanja Petković, obrada: Yugopapir (Džuboks, 1985.)