Pretražite Yugopapir

Jesen 1985 - Šta se dešava sa Dugmetom? (2. deo) - Šok za Bregu i Raku: Bebek i Tifa - zajedno




Možda mi je u pojedinim trenucima rada i traženja motiva nedostajala sugestija Gorana Bregovića, a i ja sam njemu nedostajao kad je radio posljednju ploču. Neskromno izjavljujem da se poslije mene nije pojavio bolji pjevač u zemlji


Ni najveći protivnici Gorana Bregovića nisu mogli zamisliti Bebeka i Tifu zajedno. Vođa Bijelog dugmeta sada ima konkurente iznikle iz svoga tabora.

Godinu i pol dana Željko Bebek priprema svoju drugu samostalnu ploču i kada je već bio pri kraju snimanja, u režiji 1 Radio-televizije Sarajevo pojavio se Mladen Vojičić Tifa.

Već s vrata, Tifa se žalio na ostale članove Dugmića i tvrdio kako mu je krivo što je svojedobno onako govorio o Željku Bebeku.

- Sve sam to činio po Goranovim komandama. Tek sada uviđam koliko je Bebek drugačija ličnost. Mene su u Dugmetu odbacili poput stare krpe. Nitko od njih nije me obišao dok sam osamnaest dana ležao u sarajevskoj vojnoj bolnici. To je učinio jedino Slobodan Kovačević, gitarist Indeksa.


Tvrdim da Tifa zna pjevati!



Nakon noći razmišljanja, Bebek se uz pomoć producenta Milana Stupara odlučio da Glamoč - udarnu skladbu na svojoj novoj ploči, snimi u duetu s Tifom!

- Poslije ovog kratkog zajedničkog rada, tvrdim da Tifa zna pjevati. Prije sam mislio drugačije - kaže Bebek.

Za mjesec dana Bijelo dugme dobiva najjači udarac u karijeri, jer su se dva bivša pjevača grupe udružili, a što će biti s trećim solistom - zasad se ne zna!

No, vratimo se Željku Bebeku i njegovom novom disko-materijalu.

- Od ove ploče mnogo očekujem. Plod je mog dužeg pauziranja i usamljeničkog života. Deset sam godina čekao da budem sam sa sobom i, evo, uvjeren sam da će to uroditi dobrim rezultatima.

Zanimljivo je da su sve skladbe i tekstovi Bebekov rad.

Članovi njegova pratećeg sastava Armija B jesu Goran (ali ne Bregović!), Sandev, klavijaturist Vladimir (nije Pravdić!) Podai, bas Miroslav Zekić, te bubnjar Želimir Supić.

To su mladi bez velikog estradnog iskustva.

Preslušavanjem snimljenog materijala zapazili smo izvrsnu obradu i interpretaciju čuvene Fale.

- Zašto se Bebek odlučio za tu pjesmu?

- To je skladba koja me oduvijek privlačila, i snimio sam je za svoju majku. Na mojoj novoj ploči nema inata i nezrelog dokazivanja. Naslovio sam je Skoro da smo isti, i možda mi je u pojedinim trenucima rada i traženja motiva nedostajala sugestija Gorana Bregovića, a i ja sam njemu nedostajao kad je radio posljednju ploču.

Neskromno izjavljujem da se poslije mene nije pojavio bolji pjevač u zemlji.




- Tko će izdati ploču?

- U pregovorima sam sa sarajevskim Diskotonom, i mislim da je to već gotova stvar.

- Hoće li vam Bregovićev i Čolićev Kamarad, koji također rade za Diskoton, praviti smetnje?

- Sumnjam da se oni bave mafijaškim poslovima. U Sarajevo sam se vratio upravo uz pomoć Dugmića. Naš grad sada ima sve što treba jednoj jakoj diskografiji.

Ovdje radim na jednom od najboljih režijskih stolova u svijetu, tipa Neve, za komandama je majstor tona - veliki Mufid Kosović, koji je dosad pomogao Vajti, Čoli, Dugmetu, Valentinu i mnogima drugima.


Bebek nije baš toliko osiromašio



- Što se dogodilo u jugoslavenskom rocku dok vas nije bilo?

- Pojavila su se nova imena, dominirale su svježe ideje. Šteta je što su to ljudi koji još nisu zreli da se bave glazbom.

Bilo je i novih glasova, recimo Tifin!

Zamjeram mu što je dozvolio da ga natjeraju da pjevanjem podsjeća na mene.

- Što se događa u Dugmetu?

- Bio bih neiskren kada bih rekao da ne pratim sve što se kuha u Dugmetu. Tife su se definitivno odrekli. Zabavlja me kada čitam i čujem da se vraćam u Dugme. Sada izjavljujem kako nisam kategoričan u tvrdnji da više neću raditi s Goranom Bregovićem! 

Bit će to kada i ja budem u tom vidio svoj interes.

Neću sebi više dozvoliti da mi vrijeme prolazi uzalud i u besparici dok čekam da se veliki šef vrati sa svojih svjetskih krstarenja.

Čini se da ovim kuhanjima u Dugmetu dirigiraju iz nekog propagandnog centra. Na taj se način želi uzburkati duhove prije pripremanja i izdavanja nove ploče grupe.

- Sami financirate ploču ?

- Studijski rad sam financiram, a kasnije ću se dogovoriti s disko-kućom. Bebek nije baš toliko osiromašio da ne može sam snimati.

Kada to kažem, mislim na nekorektnu  izjavu Vlade Pravdića koji se bojao kako ću sada bez viskija.

- Što očekujete od ploče?

- Ne mogu pjevati bolje ili lošije, a najvažnije mi je da se ploča ljudima dopadne. Želim da ona bude dokaz kako nisam pogriješio što sam krenuo samostalno. O tiraži ne bih govorio, iako je i ona izuzetno važna.

Razgovarao: Pavle Pavlović, obrada: Yugopapir (Studio, 1985.)




Podržite Yugopapir: FB TW Donate