Pretražite Yugopapir

Karlo Metikoš, popularni Matt Collins: Prva ploča na YU tržištu, turneja sa Crvenim koraljima (1964)




Razumije se, prvo moram riješiti pitanje odsluženja vojnog roka u JNA. U jednoj automobilskoj nesreći stradala mi je noga, još i danas su dva "šarafa" u zglobu desne noge. Što će odlučiti vojni liječnici, ne znam, ali to pitanje svakako želim da riješim još ove godine


Na jugoslavenskom tržištu dosad nije bilo ploče zagrebačkog pjevača Karla Metikoša, koji je, kao što znamo, postigao zaista velike uspjehe u Francuskoj, Grčkoj, Turskoj i Italiji. No, upravo smo saznali da je Radio-televizija Beograd nakon dužih pregovora uspjela od kompanije "Filips" (Philips) dobiti licenciju za proizvodnju jedne ploče na kojoj će biti registrirane četiri pjesme u Metikoševoj interpretaciji. 

"Ritam kiše", "Kralj za noćas", "Treba odabrati" i "Kakva je to ljubav" naslovi su pjesama koje će se potkraj marta pojaviti na našem tržištu.

Karlo Metikoš, koji u Francuskoj nastupa pod imenom Met Kolins (Collins) odlazi sada na dvomjesečnu turneju po Izraelu. 

Nakon ove turneje vratit će se u Jugoslaviju. 

Kako saznajemo u RTB-u, on će tom prilikom nastupiti na nizu koncerata u desetak naših gradova, a posebno će biti organiziran i njegov nastup na televiziji.

Zanimljivo je da u Sloveniji djeluju četiri kluba prijatelja Karla Metikoša, te po jedan u Zagrebu i Beogradu. 

Metikoš im redovito šalje vijesti o sebi i ploče. 

Kad RTB izda ploču s njegovim pjesmama, rad tih klubova postat će još intenzivniji. Razgovarali smo s Karlom Melikošem o njegovim planovima. Rekao nam je:

- U ljeto ove godine poći ću na turneju po Jugoslaviji zajedno sa sastavom "Crveni koralji", koji će biti pojačan jednim pijanistom, trima saksofonistima, jednim violinistom i vokalnim sastavom "Jeka"

Već su određeni i datumi mojih nastupa na "Zagrebačkim ljetnim večerima", i to 21. i 22. kolovoza. RTB planira još neke nastupe i nastup na televiziji, a ja želim da jedan moj nastup bude organiziran u korist djece koja boluju od paralize.

- Namjeravate li ostati profesionalni pjevač?

- Da. Razumije se, prvo moram riješiti pitanje odsluženja vojnog roka u JNA. U jednoj automobilskoj nesreći stradala mi je noga, još i danas su dva "šarafa" u zglobu desne noge. Što će odlučiti vojni liječnici, ne znam, ali to pitanje svakako želim da riješim još ove godine. 

Ja nisam emigrant, pa prema tome hoću da kao i svi moji drugovi izvršim svoju dužnost prema Armiji. A kasnije... opet pjevanje. 

Nadam se da će moja kompanija "Filips" uskoro dati i druge ploče za jugoslavensko tržište, tako da će me ljubitelji lake muzike u Jugoslaviji još bolje upoznati.

Karlo Metilkoš smatra svojim najljepšim doživljajem kad je prošle godine pred punim stadionom na Šalati u Zagrebu pjevao, a kiša je uporno padala.

Preko tri i po tisuće gledalaca slušalo ga je tada pod kišobranima i pljeskom tražilo dodatke.

- Nikad nisam doživio ništa slično. Zar onda mogu zaboravili publiku svoga grada kojemu i danas pripadam?

Karlo je i kompozitor. 

Baš nedavno je snimljena i ploča s kompozicijom "Zašto". Autor te pjesme je Metikoš. Aranžman za nju napisao je najpoznatiji francuski aranžer Žak Danžan (Denjean)

Sudeći prema pisanju francuske štampe, Karlo Metikoš je postao jedan od vrhunskih pjevača u Parizu. 

U anketi koja je nedavno organizirana među pariškom omladinom on je bio na prvom a čuveni Džoni Holidej na posljednjem mjestu. Stoga nam se i čini da je potez RTB da mu izda ploče dobar.

Zabeležio: Toma Mihajlović, obrada: Yugopapir (Arena, mart 1964.)


Podržite Yugopapir na društvenim mrežama :-)