Kako je nastala pesma "Volimo te otadžbino naša": Patriotizam bez bojnog pokliča i lažnog patosa

April 1999: Ovih dana često na programima TV i radio stanica slušamo pesmu "Volimo te otadžbino naša" čiji je kompozitor Rade Radivojević. Ovog muzičara znamo po brojnim šlagerima i pop baladama koje su nastale u mirnodopskom periodu. Pesmu "Otadžbino" pevaju Leontina i Milan Šćepanović Šćepa.

Rade Radivojević nam priča kako je ona nastala.

- Nastala je u maju 1997. godine za potrebe Vojske Jugoslavije. 

Ponuđeno mi je da napravim muziku za pesme čije tekstove je napisao pukovnik Stanoje Jovanović. Pesme su naručene za proslavu Dana Vojske Jugoslavije. One su iz vojničkog života i ja sam intervenisao malo kod tekstova jer sam smatrao da pesme treba da budu patriotske, ali ne sa "dubokim patosom". 

Pesma treba da ima patriotski naboj ali po tom patriotizmu ne sme da se "gazi". Napisao sam masovnu pesmu na šlagerski način sa elementima sinfo-roka. Moj stav, kada su masovne pesme u pitanju je da one treba da budu bliže mladima i moderne. Tekst treba da bude rodoljubiv ali bez busanja u grudi. 

Tako tekst i jeste u "Otadžbini" vojnički ali je apsolutno miroljubiv. Ono što je važno jeste da, ipak, tekst budi patriotska osećanja, ali na kulturan i civilizovan način. Pesma nije bojni poklič, već poziva na ljubav prema svojoj zemlji.

• Aktuelna je još jedna vaša pesma "Zemlja se srcem brani"?

- Ta pesma je nastala kad i ova prethodna i to je jedna balada koja govori o sećanjima na vojničke dane. To je takođe lepa, primerena balada koja možda i nije uobičajena vojnička pesma. Pesme su nastale za Dan Vojske Jugoslavije, a igrom slučaja one su postale slušane ovih dana u jednom drugom kontekstu.

• Kako se osećate kao autor ovih pesama?

- Meni je jako drago i ponosan sam što su baš moje pesme te koje bude patriotska osećanja i koje predstavljaju našu vojsku uz koju je stao sav narod. Kao kompozitoru mi je dužnost i obaveza da se na taj način odužim svom narodu.

• Ali vremena su tužna kada su takve pesme aktuelne?

- Žao mi je što je to tako, ali ako pogledate kroz istoriju, patriotske pesme su i nastajale u kriznim vremenima. One su i ostale i opstale zahvaljujući kriznim vremenima. Masovne pesme se i pišu na specifičan način - uvek je tu veliki ansambl, veliki hor, i melodija uvek mora da bude opšte prihvaćena.

• Šta vi trenutno radite?

- Neposredno pred eskalaciju svega ovoga što nam se dešava napisao sam dve dečije pesme za festival u Kuršumliji i jako mi je žao što je i ovaj grad doživeo bombardovanje i što deca umesto pesme slušaju bombe. Napisao sam i jednu lepu pesmu za dečiji festival u Novom Sadu, ali je sada sve to po strani. Vrlo mi je važno da ove moje pesme koje su trenutno aktuelne nemaju lažni patos i teatralnu patetiku.

M. V. (RTV revija, 1999.)



Podržite Yugopapir na Patreonu * Donate