Pretražite Yugopapir

Bernarda Marovt, ekskluzivni izveštaj iz Londona: Ko je sprečio našu lepoticu da postane Mis sveta?

Novembar 1983: Povodom Dana Republike, na televiziji je počela da se prikazuje TV serija "Dani AVNOJ-a", u kojoj lik druga Tita po treći put igra Marko Todorović, prvak Jugoslovenskog dramskog pozorišta. On kaže: "Najteže mi je bilo da odigram scenu kada Tito saznaje da je poginuo Ivo Lola Ribar. O tome nam je pričala njegova šifrantkinja Branka Savić, koja mu je donela vest u kancelariju. Pročitavši je, skinuo je naočare, oslonio se na sto i rekao: Stub su nam srušili"...

Tapkaroši, gužve pred bioskopima - sve zbog aktuelnog filmskog hita "Balkan ekspres", reditelja Branka Baletića. Pojedini kritičari smatraju da su Nemci u ovom ostvarenju prikazani previše "simpatično" - Baletić uzvraća: "Nemam nameru da nešto menjam u istoriji, ali se ovim filmom htelo reći da postoji i druga strana, da Nemci znaju i da misle. I veličina naše pobede je u tome što smo pobedili jednu brojčano nadmoćniju armiju, profesionalne vojnike"...

Ceo svet zahvatila je manija aerobika, čiji je glavni promoter holivudska glumica Džejn Fonda. Prema njenoj metodi, Jugoton je objavio kasetu koju je za naše "aerobičarke" pripremila Vesna Mimica, a namensku "hop-levo-hop-desno" muziku komponovao vrsni kompozitor Alfi Kabiljo...

Inače, Jugoton je odlučio da promeni odnos priznanja prema broju prodatih ploča, pa je tako predložio i ostalim našim diskografskim kućama da se srebrna ploča dodeljuje za 25 hiljada prodatih albuma, zlatna za 50 hiljada, platinasta za 100 hiljada, a dijamantska za 200 hiljada prodatih albuma...

Na tržištu singlica, najprodavanije su: "Možda, možda" (Laki pingvini), "Mi nismo sami" (Film), "Locomotion" (Električni orgazam), "Još ovaj put" (Laboratorija), "Kokolo" (Magazin), "A vitar puše" (Oliver Dragojević)...

A na izboru za Mis sveta u Londonu, naša Bernarda Marovt, iako jedna od najzapaženijih, osvaja "samo" titulu Mis fotogeničnosti i nailazi na niz problema zbog svojih malkice slobodnijih fotografija objavljenih u Startu...


Već ranije dogovorili smo da Ven dobije ekskluzivnu rubriku sa ovogodišnjeg izbora za mis svijeta u Londonu. Kolega Džavid Husić, glavni i odgovorni urednik revije AS, koja je izabrala ovogodišnju mis Jugoslavije i uputila je u London, obećao je da će nam se javiti na vrijeme i sa svim novostima. Međutim, loše vrijeme i tradicionalno kašnjenje JAT-ovih aviona doveli su našeg kolegu u gotovo bezizlaznu situaciju. Javio nam se u nedjelju uveče iz zagrebačkog Hotela Esplanada i požalio:

- Beograd je u magli, moj avion za Sarajevo odmaglio je tri minuta ranije, a ovdje, u hotelu, sručilo se nekoliko stotina putnika i desetak JAT-ovih posada. Nemam sa sobom mašinu i predlažem da pitate, a ja ću odgovarati. Iako, naravno, intervjui sa novinarima nisu pravo rješenje i liče na nužno zlo. Dakle!

- Jeste li bar u Zagreb doputovali zajedno sa Bernardom?

- Naravno, ali i sa njenim vjerenikom Kekom, imenom i prezimenom Josip Knez. U Londonu, na aerodromu Hitrou, čekali smo samo tri i po sata, poslije svega i svih uzbuđenja. Jatovci su bar bili ljubazni i Bernarda je dobila počasno mjesto u prvoj klasi.

- Kako je Bernarda, kako se osjeća, na povratku sa londonske avanture?

- Zaista je to bila avantura! Srećom, Bernarda je Slovenka i pripitomljena Zagrepčanka, pa sve dobro podnosi. Smješka se, ali ne govori mnogo. Dogovorili smo se ranije da u Londonu, svih 14 dana, vodi dnevnik koji će, da se ne ljutite, čitati poklonici AS-a u narednim brojevima.


Najfotogeničnija na planeti- Bernarda je, kao Ana Saso prošle godine, ušla u najljepših petnaest djevojaka svijeta, a uz to je proglašena i za mis fotogeničnosti. Zar nije moglo bolje ?

- Moglo je, i moralo! Nevjerovatno je koliko je naša cura bljesnula u Londonu, pojavom i garderobom. Uz iskustvo profesionalne manekenke i foto modela, Bernarda je pobjegla ostalim djevojkama za tri koplja.

Bila je obučena kao kraljica, superiorna u svemu, ponosna. Trideset majstora svjetske fotografije nisu se uopšte razmišljali da odmah, i samo njoj, dodijele laskavi naziv i trofej najfotogeničnije djevojke planete. Međutim, tada su počele i zakulisne igre!

- Kakve i kako?

- Dan poslije Bernardinog foto-trijumfa najtiražniji dnevni list Velike Britanije, Dejli miror sa svojih četiri i po miliona primjeraka, nije se oglasio nijednom riječju. Odmah su me londonske kolege upozorile da se nešto kuva.

I zaista, u utorak, dva dana prije izbora mis svijeta, Dejli miror osvanuo je sa trećom stranicom posvećenom Bernardi. Ogroman, izazovan fotos i još veći naslov: Mis Jugoslavije kakvu gledaoci neće vidjeti.

Gledalaca je oko milijarde, a fotos je iz zagrebačkog Starta, divan, nenametljiv, ali za konzervativne britanske oči i uši prenapadan. Tako je sve krenulo, naopako.

- Ko je to mogao da tempira?

- Postoje tragovi do Jugoslavije, ali je moje duboko uvjerenje da je sve skuvala Džulija Morli, šef londonskog izbora mis svijeta. Ona je shvatila da Bernardine šanse vrtoglavo rastu, da bi se moglo dogoditi da postane mis svijeta, a to Džuliji i njenoj kompaniji nije išlo u račun.

Oni hoće slatku, poslušnu curu, maminu mazu. Bernarda je naprotiv, cijelo vrijeme sijala kao ličnost!


Start u Londonu- Valjda je ipak žiri imao glavnu riječ!

- Pa, o tome i razgovaramo! Na čelu žirija je tata Erik Morli, Džulijin suprug, a ostalo osmoro igraju po njegovom taktu. Zvanično je rečeno da Morli, kao šef kompanije, nema pravo glasa, ali je on i te kako, i to elektronski, glasao.

Moglo se čak dogoditi da Bernardu isključe sa takmičenja. Objavljeno je da se ona slikala u Jugi u toplesu, i to je istina, ali je naša sreća što ti snimci nisu mogli da se prenesu iz Starta.

- Ko je donio Start u London ?

- Da se razumijemo: Start i AS su u najboljim, kolegijalnim odnosima, čak i oko Bernarde. A ja znam da je Morlijevka imala jedan primjerak Starta na svom stolu. I vidio sam, bili smo u istom liftu, kako novinara Dejli mirora, jednog izuzetno simpatičnog i pametnog mladića, odvodi u svoj apartman na osmom spratu Hotela Grosvenor.

- Ipak se Bernarda pojavila na pisti dvorane Albert hol i od 72 djevojke ušla u petnaest najljepših. Šta je bilo dalje?

- Po glasovima - a naša "Berni" je u tom trenutku bila peta. Ali, tada je počela nečuvena mućka, na kvadrat. Od sedam cura u finalu pet ih je bilo sa američkog kontinenta uz dodatak mis Velike Britanije i Islanda. Evropa je, blago rečeno, sasječena.

Nisu se usudili da dalje guraju mis Izraela, sjajnu curu koju bih mirne duše stavio čak ispred Bernarde, odbacili su efektne ljepotice Francuske i SR Njemačke.

Mi smo i u tom trenutku radili u korist svoje štete.


Sporna haljina- Kako, zašto?

- Naša mala kraljica kao da se uzjogunila. Ponijela je iz Zagreba fantastičnu kreaciju Keti Baloh, crnu večernju haljinu sa čipkom starom 200 godina, ali napadno prozirnu. Berni je stavila bodi (korset) i komisija je vidjela, i odobrila, tu haljinu, možda i namjerno.

Jer, noge naše dugonoge ljepotice ostale su ovlaš prekrivene, a kada se, zanosno koračajući, okrenula na pisti, učinilo se da joj se vide gaćice.

Tu smo stali i tu nam je bio kraj.

Već ujutro, Dejli telegraf je objavio veliki fotos i naslov: Evo zašto kontroverzna mis Jugoslavije nije mogla da pobijedi. Za kruti, puritanski ukus i tvrdi javni moral hladnih Engleza to je bilo previše.

- Čini se da je domaća ljepotica isforsirana za titulu mis svijeta!

- Ne samo to. Od prvog dana mis Velike Britanije bila je predodređena da pobijedi i niko to nije skrivao. U London se svakog novembra slegnu predstavnici niza zemalja sa svih kontinenata i sada smo pokrenuli akciju koja zahtijeva da se izbor mis svijeta održava u zemlji prethodne pobjednice, a da žiri zaista bude internacionalni. Ako u tome uspijemo, ozbiljno ćemo uzdrmati vladavinu dinastije Morli.

Izveštaj: Džavid Husić (Ven, novembar 1983.)


Podržite Yugopapir na Fejsbuku :-)