Beograd, Trg Marksa i Engelsa, 25. maj 1986: Zašto je propao veliki rock koncert za Dan mladosti




Ko je tvrdio da kiše neće biti te noći? Meteorolozi! Prvo su u dugoročnoj prognozi obećavali stabilno vreme posle 20. maja. Onda su na dan koncerta najavili popodnevni pljusak. Kada je taj pljusak došao u 8 uveće i otišao, zvanično su rekli: razvedravanje! 

Bio sam ovlašćen za pravljenje dočeka štafete i koncerta na Trgu Marksa i Engelsa, ali ne mogu, posle svega, na sebe preuzeti odgovornost za nezapamćeno tuširanje prisutnih i njihove kasnije Odiseje ka kućama.



Petar Popović: Zašto baš moju majku




Moja je majka u noći između 24. i 25. maja doživela da bude najčešće pominjana osoba u Beogradu i okolini. Razlog je jednostavan: njen sin je prethodnog dana na dva različita radio-programa javno tvrdio da će predviđeni program normalno teći, te da nema nekakvih posebnih razloga za roditeljske brige.

Kada je u ponoć popustio neki značajan nebeski šav i pošto se sručilo to što se sručilo, po prirodi stvari, prvo sam ja bio prozvan.

Moji grehovi su, po spisku:


  • a) Zašto je koncert prekinut? 



  • b) Zašto se nije sviralo za one koji su bili spremni na veliko pranje?



  • c) Zašto je gradski saobraćaj omanuo?


Uz svako pitanje, spominjana je i Ljuba. Moja majka.



Ne odgovori, već objašnjenja:




  • a) Koncert je prekinut jer je elementarna nepogoda u drugom naletu totalno potopila kabl za struju. Debela žica duga oko 130 metara, inače tri puta produžavana, natopila se tako da je predstavljala opasnost sa velikim O. Opasnost za sve iza i na bini.


Bilo je, istina, reči da će se svirati i u slučaju kiše. Ali, ono nije bila kiša već nebeski vodopad od sedam i po sati poštenog rada. Dalje, imali smo ceradu (hvala JNA), ali ona nije bila dovoljno velika da bi načinila bezbednu nepromočivost.


  • b) I da kabl nije stradao u potopu, pitanje je principijelno: koliko je fer i humano terati nekoga satima da kisne? Ne treba gubiti iz vida da je palo 54 litra po kvadratnom metru. Godinama slično nije zabeleženo u Beogradu.



  • c) Te noći je registrovano sedam klasičnih uličnih poplava, pa se gradski saobraćaj u nekim pravcima mimo ičije volje odvijao u neregularnim uslovima. Svakako ne želim da opravdam nedovoljan broj autobusa, ali moram pošteno priznati da smo dogovorili puno pojačanje prevoza tek od 3.30. 


Ovako, tražili smo u ponoć autobuse i dobili 24 vozila. Više nije moglo da nam prispe jer su vozači po dogovoru stigli tek oko tri ujutro.


Kada već pričam...



Bilo je i drugačijih stvari, koje meni i ostalima nisu stavljene na dušu, a o kojima se ne piše.

Recimo, ovo je prvi put da je Štafeta noćila usred Beograda, na otvorenom, pred rekordnim brojem ljudi.

Ne kao obično pred onima koji imaju propusnice.

Zatim, poruku Štafete prvi put je pročitao jedan rocker, Dejan Cukić, uz to ovogodišnji dobitnik Majske nagrade omladine Beograda.

Niko nije rekao kako je to, uprkos svega, bila izuzetno mirna noć. Samo jedna povređena glava... i mnogo prokislih.

Uz to, noć divne solidarnosti. Po okolnim zgradama stanari su bili blagonakloni prema mladima. Bilo je i slučajeva kada su mokri služeni sendvičima ili čajem. Ja ću i po tome pamtiti tu noć.

Nije pravdanje, ali još nešto.

Ko je tvrdio da kiše neće biti te noći? Meteorolozi! Prvo su u dugoročnoj prognozi obećavali stabilno vreme posle 20. maja. Onda su na dan koncerta najavili popodnevni pljusak.

Kada je taj pljusak došao u 8 uveće i otišao, zvanično su rekli: razvedravanje!

Pošto je u ponoć puklo nebo, obećali su: do dva ovako a kasnije bez promene. Tada su jedino i bili u pravu: curelo je i šibalo do sedam.

Posle svega, meni je krivo. Zašto samo moju majku? Valjda je neko i te meteorologe doneo na svet...

Umesto tačke: kada je neki meteorolog odgovarao što često, dugo i uporno, vara narod?

Napisao: Petar Popović, obrada: Yugopapir (Rock, jun 1986.)



Podržite Yugopapir: FB TW Donate