Pismo Televiziji Beograd: Poštedite nas, molim vas, prizora koji podsećaju na četnike

Mart 1980, pisma čitalaca TV novosti: "Poštovana redakcijo, iako znam da vi ni najmanje niste odgovorni za tv emisiju o kojoj želim da pišem, rešila sam da se obratim vama u nadi da će neko od odgovornih pročitati ovo moje pismo.

Pošto mi je pedeseta godina sa zadovoljstvom na televiziji pratim emisije tipa "Zeleni kabare", no sigurno da je više nikada neću pogledati s obzirom na traume koje sam pretrpela za vreme i posle te emisije prikazane početkom februara. 

Naime, među gostima te emisije pojavio se jedan pevač u narodnoj nošnji, šajkači, s velikom bradom i dugom kosom i cela njegova pojava neodoljivo je asocirala na nekadašnje četnike, po zlu dobro znane za vreme rata. 

Pitam se zar to niko nije primetio, zar je moguće da se u tako gledanoj emisiji pojavi takva jedna prilika koja svesno ili nesvesno izaziva stara ružna sećanja.

Nisam zastarelih shvatanja, ali sam imala nesreću da pretrpim sve ratne strahote od 1941. do 1945, a i neku godinu posle toga od bandi koje su se pojavljivale krišom po zabačenim seocima ispod planina gde sam i ja odrasla. 

Takvi, po izgledu kao što je bio gost kabarea, zagorčali su mi život zauvek i ostavili trajne posledice na moje zdravstveno stanje. 

Godinama zbog toga izbegavam i domaće ratne filmove, da onda u emisiji, koja je namenjena da zabavi i nasmeje, doživim šok. 

Trebalo mi je nekoliko dana da se sredim i napišem ovo pismo. 

Uspomene su strašne, sve mi se ponovo vratilo posle te emisije. 

Pa da li postoji neko odgovoran na televiziji da poštedi nas pretplatnike od srčanih udara koje mogu da nam prouzrokuju pojave pojedinih ljudi na televiziji?

Gitara, brada i dimni efekti - s tim smo se nekako i pomirili, ali šajkača, šubara i brada - poštedite nas, molim vas. 

Rane su još bolne, sećanje na tri zaklana momka u našem dvorištu, posle čega je nastalo orgijanje i pevanje, suviše je mučno - takve rane ne zaceljuju nikad i zato moram ovo da vam napišem."

Stanica iz Titovog Užica (časopis je objavio pune podatke - op. Y.) 



Podržite Yugopapir na Patreonu * Donate