Jesen '79: Balašević želi da se povuče sa scene, Bregoviću ukrali jaguara, Čolić izašao iz JNA...

Oktobar 1979, pisma čitalaca RTV revije, reakcija na Balaševićev intervju objavljen pod naslovom "Povlačim se sa scene!":

"Razočarala sam se i pomalo uplašila kada sam u prošlom broju vašeg lista pročitala da moj ljubimac Đorđe Balašević želi da se povuče sa scene.

(Razočaran menadžerskim mahinacijama, pričama o njegovoj navodnoj neprofesionalnosti - posebno pogođen člankom Zorana Predića - op. Y.)

Ne znam da li je to njegova čvrsta namera, ali sam sigurna da bi mu to bio jedan od najglupljih poteza u životu i, što je najgore, ožalostio bi svoje mnogobrojne poklonike.

Ipak, nadam se da je to trenutna kriza, koja je nastala zbog raznih okolnosti, i da će je Đorđe uskoro prebroditi.

Pre svega, reč je o jednom izuzetno talentovanom pevaču i pesniku, koji je u našu zabavnu muziku uneo novi žanr i koji nas je oborio s nogu svojim nonšalantnim ponašanjem na estradnoj sceni.

Kažem, bojim se, jer znam da Balašević ne koketira i ne blefira.

Verujem da će ga ova "banatska tuga" kao Lalu brzo proći i da će uskoro ponovo prirediti ogromno zadovoljstvo svojim mnogobrojnim obožavaocima."

Milica Radovanović, Titova, Novi Sad


*****



Još jedno pismo čitaoca RTV revije, reakcija na Bregovićev intervju objavljen pod naslovom "I muškarci su počeli da me ljube" (kad navali gomila obožavaoca): "Zanimljiv je, nema šta, razgovor vaše saradnice sa glavom "Bijelog dugmeta" Goranom Bregovićem, a još više filozofija tog savremenog idola, kojoj su skloni mnogi mladi ljudi. Goran je oslobođen svih stega i predrasuda, ne dopušta da ga bilo ko "socijalizira", jer ga to nervira!

Najubedljiviji je kad kaže da više voli blesave, nego pametne... Sve lepša misao od lepše... Važno je da zna da - kako rekoste "drnda u gitaru", nešto pojede, nešto pregrize, a ostali neka - šize!

Nisi ti kriv, moj Bregoviću, što tako razmišljaš, kad ti popularnost omogućuje da se praviš blesav i da druge praviš još blesavijim! Sad te čak i muškarci ljube, ali drž' se, ne daj se!

Budi muškarčina do kraja i drndaj vunu mladima za gunju!

Samo, zaboravio si da ti pare pljušte niz gitaru i da ti to omogućuje da od domaćih životinja najviše voliš "jaguara"! (Tih dana ukraden i slupan) 

Mnogo bi bilo, naravno, kada bi se od tebe tražilo da razmišljaš o "drndanju" mnogobrojnih roditelja na radnim mestima po sedam i više sati dnevno da bi omogućili svojoj deci da te vide, štipnu i pipnu!

Ipak, ta tvoja filozofija spuštanja dolazi samo kao rezultat novčanog pljuštanja, a - dozvolićeš - nije nama, roditeljima, baš lako kad je naša deca prihvataju bez kinte u džepu!

Oprostite mi (i vi, i Goran), na ovom malom razmišljanju, na koje me je vaš napis podstakao. Nisam želeo ni Bregovića da prekorim, samo se bojim da je njegova filozofija malo zarazna i da će se mnogim mladim ljudima, koji je prihvataju, slomiti o glavu."

M. Radić, Medakovićeva, Beograd


*****



RTV revija, vesti sa pop scene: "Ovih dana iz kasarne izlazi Zdravko Čolić. Njegovi obožavaoci očekuju ga nestrpljivije nego ikad, što nije loše, jer pevač tvrdi da se za ovih godinu dana vojnikovanja pesme uželeo više nego ikad, pa je to prilika da obe strane budu zadovoljne.

Zdravko će odmah prionuti na snimanje novih ploča, pripremanje koncerata i snimanje tv-emisija.

Jedino je sigurno da mu više na pamet neće padati da snima filmove..."

(22. novembra Zdravko je u društvu saradnika Kornelija Kovača, Dragana S. Stefanovića i Gorana Bregovića otputovao u London, gde je počelo snimanje budućeg LP-ja "Zbog tebe" - a naslovnu pesmu mu je napisao upravo Đorđe Balašević) 






Podržite Yugopapir na Patreonu * Donate