"Gol, gol, gol!" / Vreme sporta i razonode Radio Beograda: Proslavljen jubilej - hiljadita emisija (1978)

Decembar 1978: Prošle nedelje, na talasima Radio Beograda i u velikom Studiju VI u Hilendarskoj ulici, proslavljen je jedan zaista lep jubilej: hiljadita emisija "Vreme sporta i razonode".

Proslavljen je na lep, odmeren i neusiljen način, u društvu autora emisije i gostiju, ni nalik na narcisoidne slične proslave, kao što je nedavno TV Beograd proslavila svoju dvadesetogodišnjicu.

Međutim, čestitke i pohvale nisu mogle da budu izbegnute jer emisija "Vreme sporta i razonode"...

... uživa veliki ugled među slušaocima, među zvaničnicima na radiju i među kritičarima programa.

Na samom početku, glavni i odgovorni urednik Prvog programa Radio Beograda Milutin Milenković odao je priznanje svim autorima, a posebno uredniku Predragu Kneževiću, koji se ovom jubilarnom emisijom ujedno i oprostio od te dužnosti, jer je imenovan za urednika usmerenih programa Radio Beograda kojima, uostalom, pripada i "Vreme sporta i razonode".

Već osamnaest i po godina glas Radivoja Markovića i ono njegovo čuveno "gol, gol, gol!" najavljuje jednu od najslušanijih emisija radija kod nas. Samo na teritoriji uže Srbije, svake nedelje oko 350.000 slušalaca prati ovu emisiju, koja se, inače, emituje na 16 talasnih dužina.

Ova kolažna emisija, poznata i po mnogim podvizima, kao što je bio onaj "telefonski most" Njujork - Beograd - Moskva, to jest Fišer - Gligorić - Petrosjan, zaslužila je mnoge domaće i inostrane nagrade na raznim festivalima, kao što je i ove godine Predrag Knežević "zaradio" u Barceloni po četvrti put nagradu "Ondas" (nešto kao "Oskar" za radio ostvarenje) za dokumentarnu emisiju o Čaplinu - muzičaru.

Čestitkama iz cele zemlje, pridružili su se i gosti u studiju, najpoznatija imena domaćeg sporta, estrade, opere, pozorišta ...

Učestvujući direktno u hiljaditoj emisiji, Radmila Bakočević, Ciga Milenković, Miodrag Ilić Minimaks, Predrag Gojković, Dragan Džajić, Dušan Savić, Ninoslav Zec, Svetozar Gligorić, Paja Minčić, Aca Trandafilović, Narodni orkestar RTB, pod upravom Bokija Miloševića, Đorđe Marjanović i drugi čestitali su autorima jubilej, naravno, svako na svoj način.

Na kraju, nasledniku Predraga Kneževića, mladom novinaru Draganu Petroviću prisutni su, u prvom redu sam Knežević, poželeli mnogo uspeha u očuvanju kvaliteta ove emisije, bez svake sumnje jedne od najboljih i najpopularnijih na domaćem radio programu.

Tekst: D. Minić, snimio: L. Pijade (RTV revija, decembar 1978.)


Poslušajte odlomke iz hiljadite emisije - izveštaji sa utakmica odigranih 3. decembra 1978:



Beograd: Crvena zvezda - OFK Beograd (reporter: Miodrag Stojiljković)

Kruševac: Napredak - Sloboda (Aleksandar Zlatić)

Niš: Radnički - Velež (Jordan Ivanović)

Sarajevo: Željezničar - Rijeka (Ljubomir Nikolić)

Banjaluka: Borac - Osijek (Milaković)

Ljubljana: Olimpija - Zagreb (Aleksa Protić)

Zagreb: Dinamo - Vojvodina (Pero Zlatar)

(Split: Hajduk - Sarajevo, u kasnijem terminu)

(Audio zapis: Vesa / Zvuci Jugoslavije)




Podržite Yugopapir na Patreonu * Donate