Dejan Pataković o snimanju najgledanije emisije TV BG "7 + 7": Kad plešu Zdravko i "Sedmorica Lokica"

Jun 1980: Dvojica školskih drugova, scenarista Dejan Pataković i reditelj Jovan Ristić, već dve godine zajedno sa ansamblom "Sedmorica mladih" stvaraju najgledaniju zabavnu emisiju TV Beograd...

Ako se uspeh jedne emisije meri i dužinom njenog života na malim ekranima, onda je "7 + 7" svakako najbolja zabavna emisija Televizije Beograd. Zajedno sa junskim, kroz program je do sada prošlo 17 izdanja čime je premašen i rekord od 14 "Obraza uz obraz". 

To potvrđuju i zvanična priznanja:

Emisija "7+7" je dobila nagradu za scenario na nedavnom Festivalu JRT u Portorožu a ansambl "Sedmorice mladih" nagradu za učešće u pomenutom programu.

Priznanje za najbolji scenario podelili su ravnopravno novinar "Ekspres Politike" Dejan Pataković, inače prvi scenarista emisije, i Jovan Ristić, svakako najproduktivniji reditelj TV Beograd, a sudeći po uspehu emisija koje radi, i jedan od najboljih.

Ideja za "Sedam plus sedam" rođena je, u stvari, u glavi Ristića koji je u proleće 1978. godine ponudio saradnju svom školskom drugu Patakoviću:

- Rica mi je za vreme festivala "Beogradsko proleće" ponudio da budem jedan od scenarista da bi mi posle pet minuta prišao i rekao da ću biti glavni scenarista - seća se Pataković. - Tako smo počeli da pripremamo prvu emisiju. Bilo je veoma teško. Bilo je puno problema, išlo je teško sa snimanjem u Košutnjaku. Snimili smo samo 20 posto emisije i morali smo da odustanemo jer radnici nisu hteli da nastave posao zbog neobezbeđenog studija. Tako je odmah na startu sve propalo. Tek na jesen nastavili smo posao i snimili prvu emisiju.

Prvobitna zamisao Patakovića i Ristića bila je da svaki od sedmorice "mladića" ima po jednog gosta. Milutin Vasović - Vaske bio je zadužen za predstavnice lepšeg i najlepšeg pola, Jovan Radovanović za glumce, Ljuba Milić za radne ljude različitih profesija, Buca Stošić za ansamble i grupe a bubnjar Neša za decu. 

Kasnije se delimično odustalo od te šeme.

- I ranije, godinama, sarađivao sam veoma uspešno sa "Sedmoricom mladih" - kaže Jovan Ristić - Rica. - Znao sam njihove velike šou-mogućnosti i razmišljao o nekoj emisiji u kojoj bi došli do izražaja njihovi raznovrsni talenti. To je i članovima ansambla pogodovalo jer im je pružalo priliku da posle mnogo godina boravka u inostranstvu i čestih putovanja, konačno za jedan duži period borave kod kuće.

Novinar Dejan Pataković je pre "7 + 7", godinama sarađivao i na televiziji i na radiju i to najčešće u zabavnim i humorističkim emisijama. Bio je među scenaristima i "Obraza uz obraz" i "Godine prolaze vreme teče" a takođe i u ciklusu "Od glave do pete." 

U isto vreme Pataković je stalni saradnik emisije "Tup-tup" Radio Beograda a bio je stalni saradnik i "Minimaksa". Pored toga objavio je više od 20 hiljada karikatura i imao više učešća na izložbama i manifestacijama humora i karikature.

O Jovanu Ristiću je često pisano na stranicama našeg lista i čitaoci ga znaju kao tvorca mnogih zabavnih emisija i serija. Ovaj, verovatno najplodniji tv stvaralac u našoj zemlji sprema se ovih dana da, posle 38 urađenih emisija u ovoj godini, proslavi hiljaditu režiju na malom ekranu!

- Sve je kod Rice pravi kalambur i sve neka muzička burleska - kaže njegov saradnik i prijatelj Dejan Pataković. Tako se ponaša - i privatno - od odevanja do uređenja stana u kome su četiri papagaja, stotine fikusa i mačeva, pa sve do bezbroj aviončića koje sam pravi i sklapa. Rica je majstor da od svega napravi spektakl i ne preza od toga da u studio unese i automobil i rogate životinje...

Od Patakovića i Ristića saznajemo za mnogobrojne anegdote za dve godine rada na seriji "7 + 7". 

Jedna od tih vezana je upravo za Ristićevu slabost prema životinjama u tv studiju. Za potrebe emisije i za numeru u kojoj peva Zlatko Pejaković, Rica je poručio da mu se nabave dva velika papagaja. 

To je i učinjeno ali su životinje koje su dopremljene iz Zoološkog vrta imale krajnje negativan stav prema radu na televiziji. Mužjak je na jedvite jade nekako postavljen na namenjeno mu postolje ali ženka se nije dala nagovoriti.


Zlata i čekić



Tada je došlo i do incidenta: veliki papagaj ujeo je za ruku asistenta režije, što je dovelo do prekida snimanja, pošto je ranjenik krvario i morao u ambulantu. 

Ristić je ceo udes posmatrao sa reportažnog stola u studiju. Kada je video kako se proveo njegov pomoćnik, sišao je u studio i hrabro se uhvatio ukoštac sa ptičurinom.

Ali, imao je Ristić u jednoj emisiji i velike probleme sa - drvenim čekićem. Prema scenariju u jednoj sceni trebalo je da glumica Zlata Petković tom alatkom udari u glavu viteza u oklopu, to jest Milutina Vasovića. 

Rica je pustio kamere i čekić je iz ruku Zlate krenuo prema Vasketovoj glavi. I tada, neplanirano, Vasović je posle udarca jauknuo i mimo scenarija uhvatio se za glavu.

- Stop! - vikao je Rica iz režije - treba lakše udarati, a ne ubiti čoveka!

Scena je ponovljena. Zlata je ponovo spustila drveni čekić na glavu viteza i ponovo se čuo neplanirani jauk. Reditelj Ristić se tada naljutio. Prihvatio je čekić od glumice Zlate Petković i odlučio da joj pokaže kako se to može nežnije i bezbolnije učiniti. 

Svi su netremice gledali u glavu Milutina Vasovića. Kada je čekić treći put završio na Vasovićevoj glavi, ovaj je pao na pod studija i snimanje je bilo prekinuto gotovo dva sata!

Bilo je tokom rada i bezbolnijih situacija po sedmoricu članova sastava i reditelja Ristića. 

Recimo, drugu po redu emisiju bilo je satima nemoguće snimiti jer su se svi u studiju bez prestanka smejali. 

Smejao se i Zdravko Čolić, koji je trebalo da na plejbek snimi numeru "Glavo luda". Smetnje su svima stvarali članovi "Sedmorice mladih" koji su bili kamuflirani u "Lokice" i imitirali ih, igrajući balet!

Napisao: Zoran Predić (RTV revija, 1980.)




Podržite Yugopapir na Patreonu * Donate