Peđa D'Boy '84: O "Jugoslovenki", prijateljstvu sa Oliverom Mandićem - i zašto se raspada grupa D'Boys

Mart 1984: Oliver Mandić je napustio porodično gnezdo i preselio se kod Peđe... Miško Mlhajlovski se posvetio kafić-biznisu i protesnoj korespodenciji sa Jugotonom...

Ponadah se da u tipkama imam argumente za najnoviju trač ljubavnu priču, kad ono - avaj! Vrata mi je tog jutra otvorila Olijeva devojčica, a iz Peđine sobe išetale su dve švedske gazele. Da šlag bude slađi - Peđa je upravo snimio novu ploču "Ljupka oko pupka" ("Muvanje").

- Materijal za ploču radio sam više od godinu dana.

Zaista mi je bilo teško da iz svega toga izdvojim osam kompozicija, ali nadam se da su to one prave. Svaka pesma koju sam napravio, istinita je po dešavanju i tekstu.

• Na koje pesme najviše tipuješ?

Pre svih, na "Give me your money". Za mene je ona najbolja na ploči. To je disko, svetska stvar i jedina je koju ovde pevam na engleskom. Zanimljive su: "Lepe žene". To je poznata kompozicija Roja Orbisona, koju sam preveo i "prepevao". Pretpostavljam da će biti hit.

• A ona patriotska?

"Jugoslovenka" nije najjača na ploči, ali je jedna od najboljih jer se u njoj obraćam celoj ženskoj naciji. Prva je puštena u javnost, kako bi se postepeno za njom pojavljivale bolje stvari sa ploče i da se ne bi ponovio slučaj kao sa prethodnom, kada se svuda vrtela samo jedna jedina pesma "Hajde da se zezamo". Inače, čini mi se da će dve lagane stvari "Florida" i "Snežana" biti najpogodnije za uspavljivanje masa.

• "Florida" je sentiš, skoro za plakanje. To je, u stvari "historia de un amor"...

Napisao sam je za moju devojku koja je u Floridi već osam meseci.

• Ekipa na ploči je mala, ali odabrana...

Na ploči su učestvovali Oliver Mandić kao producent, Dragan Ilić - klavijature, sintisajzeri, aranžman i elekt. sinti bas, Krle Jovanović - gitarista i ja kao vokalni solista, kompozitor i tekstopisac. Boban Petrović je snimatelj. Ploča je snimana u privatnom studiju Ema, a omot će i ovaj put uraditi Igor Kordej.

• Zašto je promenjen producent?

Na prvoj ploči producent mi je bio Željko Brodarić-Japa, koga mi je dodelio Jugoton. Ova je takođe rađena za Jugoton i na njoj je producent Oliver, iz više razloga. Prvo, on mi je dobar prijatelj, a osim toga je jedan od najboljih autora i muzičara u zemlji. Ja mnogo povezujem posao sa prijateljstvom i mislim da nikad ne bih mogao da "poručim" muzičara preko oglasa u novinama.

• Miško se, izgleda, negde uz put "zagubio"?

Na prvoj ploči Miško je samo jedan dan došao u studio, zezao se, pritiskao dugmiće na nekoj crvljivoj ritam mašini i to je bilo sve. On mi je pomogao u početku, kada sam stigao u Jugoslaviju i kada niko od muzičara nije hteo da svira sa mnom. Na žalost, on se pokazao kao antimuzičar. On je jedini Jugosloven koji ima zlatnu ploču, a nema sluha. Ipak, on će uvek biti na mojim koncertima dragi gost kao voditelj ili konferansije.

• Bilo je svađe između vas?

Miško sam sebe folira. On je krenuo sa nekim prvobitnim imidžom u zezanje, ali kada je video da sve to poprima profesionalne dimenzije i odlazi u ozbiljne vode, prave poslove - puklo je. Hteo sam da ova ploča izađe pod imenom Peđa D'Boy, ali Miško se pobunio i Jugoton se, naravno, usprotivio jer je D'Boys već "neko" ime i moram da izađem sa pločom pod tim imenom.

• Koje su tvoje formalne, zakonske obaveze prema Mišku?

Ime me obavezuje. Miško je zvao Jugoton i zapretio da će i mene i njih da tuži ako se njegova slika ne pojavi na omotu nove ploče. On se na mene ljuti jer ga interesuje samo lova. Otvorio je kafić, a hteo bi da glavne pare zgrće od muzike, kojom se gotovo uopšte ne bavi. Šteta što je tako.

• Švedski, kako zapažam, ne govoriš, ali te engleski dobro služi još iz slavnih vremena tvoje grupe "JANE"...

To je bila nemačka grupa sa kojom sam počeo da radim 1980. Dok sam snimao sa tim momcima govorio sam im da ćemo biti prvi na listi u Americi. Smejali su se, ali smo ipak nekoliko nedelja bili prvi, ispred Amerikanaca na uvoznoj, britanskoj listi. Kada je trebalo da potpišemo ugovor za neku jaču, svetsku kuću, u grupi je došlo do nesporazuma i raspali smo se. Inače, živeo sam u Španiji, Francuskoj i Engleskoj, a uz naš govorim engleski, francuski, nemački, italijanski i španski jezik. Zbog toga nijedan ne govorim perfektno, čak ni srpski.

• Tvoje prijateljstvo sa Oliverom počinje po dolasku u našu zemlju...

Olivera sam upoznao u Jugotonovoj radnji, ovde u Beogradu. Sprijateljili smo se, ja sam bio na snimanju njegove ploče "Zbog tebe bih tucao kamen" u Švajcarskoj. Često putujemo zajedno i slažemo se kao prijatelji. Ova ploča je bila naš prvi zajednički posao ali, verujem, ne i poslednji.

• Oliver je prvi u sredinu balkanskih muškarčina "prosuo buvu" o nesvakidašnjim afinitetima, pa tvoj bivši kolega i... mislim... ti...

Ja volim lepe žene i samo lepe žene. (Znala sam da će se naduriti!) Znam šta sam, šta volim i boli me briga šta drugi misle!!! (Ton je povišen)

• Da ne iskopavamo ratnu sekiru... Čujem da imaš teoriju o farbanju?

Sam se farbam i sam se šišam. I to sa pomoćnim ogledalom. Frizere ne volim jer me naprave lutkom. Na bini izgledam isto kao i u privatnom životu. Sve je to moja svakidašnja garderoba. Zašto se pretvarati?

Razgovarala: Slavka Jovanović (Rock, 1984.)




Podržite Yugopapir na Patreonu * Donate