Sonja Savić i Milan Mladenović u "Crnoj Mariji": Zašto je Srđan Jul odustao od uloge u filmu (1986)




"Crna Marija" je u pravom smislu rokerski film, ali nije muzički. Priča je vezana za šezdesete godine i sudbinu jednog popularnog rok-sastava. Nije istinita, ali mogla bi da se veže za "Bijelo dugme"

Kako je muzičar Srđan Jul ostao bez prve filmske uloge zbog ljubomore supruge ... Filmska priča o životu muzičara s okusom "Bijelog dugmeta" ... Branislav Lečić, zvani Leka, ponovo - gubi život u jednom filmu ... Slađana Mlošević kao supervizor ...


*****



Naš film izgleda da je sudbinski vezan za žene više no što se to misli i, naravno, zna. Samo bi lakovjerni prihvatili tezu da su žene četrdesetak godine bile prolaznice našeg filma. Za sve što se događalo ispred i iza kamera u većini slučajeva one snose, nećemo reći materijalnu i političku, već supružničku odgovornost.

Koliko su puta glumci igrali ne kako reditelji, već kako njihove supruge "sviraju", a koliko su tek bili pod spregom svirke svojih sopstvenih žena.

Šalimo se, naravno, ali ne znamo kako su jednu takvu šalu shvatili u "Filmu-danas", producentu novog igranog ostvarenja "Crna Marija", kada su morali baciti dva kamiona trake, jer je supruga kući otjerala, sa snimanja, glavnog glumca zbog nemoralnih scena. 

Šta se dogodilo?


Drži i hvata



Donedavno malo poznati beogradski muzičar Srđan Jul zahvaljujući tom svom životnom opredjeljenju dobio je glavnu ulogu u filmu koji govori o jednom rok-sastavu.


Pored gitare, trebalo je da u filmu drži i hvata lijepe djevojke. Da s njima čak vodi i ljubav. To ČAK, ali uz dodatak:

- Bestidniče jedan, zar da to javno radiš!?

... ponovila je dovoljno teatralno i ubjedljivo Julova supruga, saznavši da njen bračni drug u studiju vodi ljubav sa Sonjom Savić.

Nije vrijedilo što su to radili filmski.

Bili su goli i gotovo...

Elem, reditelj Milan Živković, kojem je poslije niza asistiranja ovo prvi film, načisto je, kako nam reče, povilenio, ili, u prevodu sa BG na SA žargon, šiznuo.

No, drugarica Jul je bila neumoljiva i morali su brzo naći drugog glumca, a čitav do tada snimljeni materijal baciti. 

Homogenu i ne toliko bučnu ekipu ovaj "skandal" ipak nije izbacio iz kolosijeka.

Nastavili su rad, daleko od očiju i ušiju većine beogradskih filmskih zlobnika.


Tijesni filmovi



Vaši reporteri zatekli su ih, da, baš zatekli, jer se, s obzirom na slab rad propagandne mašinerije, i nije čulo za njih, na Dedinju, u prelijepom ambijentu one iste vile u kojoj su snimljeni "Tesna koža" i mnogi drugi ne baš tijesni filmovi.

Salon vile za ovu priliku upriličili su u studio za snimanje ploča...

Kroz onu već neizbježnu prozaičnu maglu, koja zbog loše kvalitete u posljednje vrijeme nema drugu ulogu do da izaziva kašalj svih prisutnih, naziremo sijaset što poznatih što nepoznatih lica:

Branislav Lečić, Sonja Savić, Branko Vidaković... i umalo da pomislim da se nalazimo na snimanju nastavka "Sivog doma", kad, vidjesmo i Ljiljanu Šljapić, Dragana Zarića, Vlastu Velisavljevića, Gordanu Gadžić i druge.

- Eto, vidite - kaže Milan Živković, a mi gledamo i ne shvatamo baš mnogo toga što bi bilo trenutno presudno u stvaralaštvu ove ekipe - "Crna Marija" je u pravom smislu rokerski film, ali nije muzički. Priča je vezana za šezdesete godine i sudbinu jednog popularnog rok-sastava. 

Nije istinita, ali mogla bi da se veže za "Bijelo dugme", možda najviše, jer mi upravo "Crnom Marijom" dajemo jedan od mogućih odgovora na primer šta se dešava sa grupom posle odlaska šefa, dakle ne Gorana Bregovića, koji je i igla i konac dugmeta, odnosno sastava.

Da li će nestati sa muzičkog neba ili možda nastaviti još uspešnije...

Mnogo važnije od tog muzičkog bitisanja za film je moralno i psihičko stanje mladog čovjeka kada se nađe u sudbinskim situacijama.

Iako bi se to u prvi mah pomislilo, "Crna Marija" nije opterećena muzikom, drogom, orgijama, već jednom sasvim drugom slikom.

- Slike iz života rokera mogu imati i drugih miljea - nastavlja Živković, koji je i pisac scenarija. - U njihovom oživljavanju mnogo su mi pomogli Oliver Mandić i Slađana Milošević, a trebalo je da ona igra i jednu od glavnih uloga. Međutim, odustala je, mada je, što moram još jednom istaći, ona supervizor filma...


Gola leđa



Slađana Milošević svesrdno je preporučila svoju muzičku drugu Bebi Dol (Draganu Šarić). No, brži na pozivci bio je Žika Mitrović kojem je za film "Protestni album" trebala takođe pjevačica.

Kako ne bi bilo zgodno da se Dragana Šarić pojavi zaredom u dva filma iz istog životnog podneblja, reditelj Živković je "bacio oko" na mlađanu Aleksandru Ranković.

Sjetite se pretposljednje epizode "Sivog doma" i dvije naše ženskice na prostituisanju u Trstu.

E, jednu od njih igrala je dotična glumica A. Ranković. Međutim, ulogu u "Crnoj Mariji" nije htjela prihvatiti, vjerovali ili ne, samo zbog jednog kadra, u kojem treba da joj se vide gola leđa.

Moralno i strogo kontra onoj vjekovnoj: jednom prostitutka uvijek prostitutka.

- I tako smo došli do Sonje Savić - nastavlja Živković. - Ona je kao stvorena za ovu ulogu. To smo odmah znali, ali smo se plašili da je nije malo previše. No, sve se ipak završava na njoj. Ili pored nje, sasvim je svejedno. 

U stvari, želim reći da kako snimanje odmiče sve više vidimo koliko bismo pogrešili da nismo uzeli Sonju.

Da, treba reći i da u muzičkim numerama Sonji glas posuđuje Snežana Jandrlić, jedan od najboljih ženskih vokala koji se, na žalost, od "Suncokreta" više profesionalno ne bavi muzikom.

Sa ostalim ulogama, odnosno glumcima, nije bilo sličnih problema.

Oni su "upali" u već predviđene role. Zanimljivo je kazati da Branislav Lečić, Leka, ili Crni, "gine" i u ovom filmu, te da je na dobrom putu da doživi rekordan broj umiranja u našem filmu.

Crni ne vidi ništa u tome crno, ali, ipak bi trebalo da malo više povede računa, jer šta ako se bude snimao nastavak.

Ovo ipak nije "Dinastija".

Za razliku od Snežane Jandrlić, koja samo posuđuje glas, "Crnoj Mariji" ponudiće stas i nekoliko važećih rokerskih vedeta.

Milan Mladenović iz "Ekatarine Velike" igra šefa orkestra i jedan je od glavnih likova, zatim su tu i Goran Čavajda iz "Električnog orgazma", Miško Petrović iz "D’Bojsa", Igor Pervić i drugi.

Srđan Jul ipak neće ostati bez honorara i udjela u ovom ostvarenju.

Svi songovi su njegovi i oni će vjerovatno biti i u instrumentalnoj verziji cjelokupna muzička podloga. 

Napisao: Stamenko Fišer, obrada: Yugopapir (Ven, maj 1986.)



Podržite Yugopapir: FB TW Donate