Pretražite Yugopapir

Dragan Despot, ličnost '86: Shvatio sam da Anju više volim od glume, a gluma mi je život

Prosinac 1986: Protekla je godina za ovog glumca bila izuzetno uspješna i, kako u šali kaže, pamtit će je dok je živ. 

Ne samo zbog značajnih uloga već i zbog vjenčanja s Anjom Šovagović.

- U mome glumačkom životu u 1986. godini dogodilo mi se mnogo od onoga što sam mogao i očekivati kaže - Dragan Despot i dodaje: 

- Jedino nisam mogao predvidjeti da ću se oženiti...

Kako kaže, to ga je i najviše razveselilo. Svoje oduševljenje mladi glumac ne skriva:

- Shvatio sam da Anju više volim od glume, a gluma mi je život!

Ali, unatoč svemu, Despot se i dalje bavi, i to vrlo uspješno - glumom! U Hrvatskom narodnom kazalištu, gdje je u stalnom angažmanu, pored uloge Krešimira Horvata u Krležinom Vučjaku, u povodu čega je njegovu snimku Studio i objavio na naslovnoj stranici, preuzeo je i ulogu Melkiora, koju je do tada tumačio Rade Šerbedžija, u Marinkovićevu Kiklopu.

- S tom sam se ulogom i najviše namučio. Imao sam samo tri probe: dvije s režiserom Kostom Spaićem i jednu s glumcima. Nakon toga, uslijedio je nastup u predstavi. Čini mi se da sam bio više lud negoli hrabar, ali prihvatio sam tu ulogu i radi vlastite provjere, pa nema razloga da kukam.

Protekla godina donijela mu je i ulogu Romea u Shakespearovu Romeu i Juliji na Dubrovačkim ljetnim igrama, a uz ulogu pjesnika Bezdomnog, u Bulgakovljevom Maestru i Margariti, to su već četiri velike uloge. Priznaje da je to, na neki način, rezultiralo i zasićenje radom u kazalištu.

- Prebrzo mi se mnogo toga dogodilo na daskama. Osjećam da bih sada trebao krenuti iz početka. Kao da se jedna faza za mene završila. Zasitio sam se heroja i antiheroja. Htio bih igrati i neke zločeste momke, ali i u komedijama.

U očekivanju takvih ponuda, Despot se usredotočio na uređivanje stana u koji će se Anja i on uskoro useliti. 

Preuzeo je i sve druge obaveze oko zajedničkog kućanstva kako bi se Anja potpuno usredotočila na svoju, dosad najveću ulogu u novoj predstavi (Figaro), koju u njezinu kazalištu Gavella priprema Paolo Magelli. 

O eventualnim zajedničkim glumačkim planovima, Despot kaže:

- Mi smo glumački individualci i ne pravimo takve planove. Uostalom, već smo dosad dva puta igrali zajedno. Bio sam Anjin partner u njezinoj prvoj ulozi u Shakespeareovoj Oluji, a na Dubrovačkim ljetnim igrama nastupili smo u predstavi Ecce homo.

U planovima vezanim za nastupajuću godinu, Despot spominje film i televiziju, a to je i razumljivo s obzirom na već spominjanu zasićenost kazalištem. 

Napisao: Aleksandar Veljić, snimio: Marko Čolić (Studio, 1986.)


Podržite Yugopapir na Patreonu * Donate