Saša Lošić, ličnost '86: Hoće li novi LP "Smrt fašizmu" značiti pad ili uspon Plavog orkestra?

Prosinac 1986: Dugoočekivana nova dugosvirajuća ploča Plavog orkestra počela je svoj put poslije osamnaest mjeseci strpljivog iščekivanja publike. Hoće li ona značiti pad ili uspon Plavaca? 

Saša Lošić, vođa popularnog sarajevskog banda, do jučer "specijaliziran" samo za srednjoškolce, kaže:

- Nismo smjeli ostati na razini prošle ploče. Uostalom, mi smo stariji za dvije godine. Dakle, više nismo klinci i ne možemo pjevati samo njima.

Oni koji su čuli ploču tvrde da je donijela mnogo novoga - da li kvalitetnog ili lošeg, za sada se ne izjašnjavaju. 

Dalje, neki nas uspoređuju s Bijelim dugmetom. Ne znam zbog čega! Goran Bregović i njegova grupa ima svoj put, a mi svoj. Dakako, i njima želimo da uspiju s ovim LP-jem.

Loša se ovih dana ne razdvaja od Muharema Malcolma, producenta grupe, i Mladena Pavičevića, solista na gitari, pa tvrdi da su Plavci prilično napredovali u muziciranju.

- Naše žive svirke prilikom promocije prve ploče bile su mnogo lošije. Publika će to najbolje osjetiti kada uskoro krenemo na promocionalnu turneju.

Plavcima pojedini urednici radio-programa zamjeraju "nepodobnost" teksta, osobito u skladbi Fa-fa-fašista...

- Ne želim komentirati mišljenje nekih koji su od cijele naše ploče čuli samo taj refren. Kad pažljivo saslušaju cijeli album, neka se onda jave! U međuvremenu, ja kategorički stojim iza toga da je naša ploča duboko patriotska, revolucionarna, te da će i ona pridonijeti da mlade generacije ponovno otkriju ljepotu rodoljubivih pjesama.

Vidljivo je da Lošu spomenute primjedbe ipak muče, da mu ne daju mira. 

Rad na drugoj ploči Plavci su namjerno razvukli na osamnaest mjeseci. Zapaženi su bogati aranžmani i izvrsna produkcija, ali o kvaliteti skladbi mišljenja su, za sada, podijeljena. 

Napisao: Pavle Pavlović, snimio: Marko Čolić (Studio, 1986.)


Podržite Yugopapir na Patreonu * Donate