Pretražite Yugopapir

"Ešalon Dr. M.", prvi film Žike Mitrovića i druge novosti iz našeg filmskog preduzeća UFUS (1954)

Avgust 1954: Reditelj Živorad Mitrović završio je polovinom jula na Kosmetu prvu polovinu prvog samostalnog umetničkog filma, koji radi mlado, po svojoj hrabrosti i preduzimljivosti najsimpatičnije filmsko preduzeće u našoj državi - UFUS.

Oni, koji nisu detaljnije pratili dogadjaje u našem filmskom svetu u toku ovogodišnjeg proleća, nisu tako dobro obavešteni o preduzeću UFUS. Nekoliko reći o njemu.  UFUS je proizvodno preduzeće koje su osnovali filmski umetnici Srbije.


Razvilo se iz sekcije za izradu kratkog filma koju su osnovali srpski filmski radnici još 1952 godine. 

U toku proleća ove godine konačno se formiralo sasvim nezavisno preduzeće, kojim upravljaju i rukovode sami srpski filmski radnici. UFUS je počeo da radi već prošle godine i do sada je snimilo u koprodukciji sa bečkim preduzećem "Cosmopol" umetnički film "Poslednji most", koji je dobio dve nagrade u Cannesu i dve na festivalu u Berlinu, gde je prikazivan kao austriski film.


Sa ovom prvom - a izgleda do sada i najboljom - koprodukcijom mladi srpski filmski umetnici stekli su velika iskustva, a u isto vreme su sakupili potrebna finansiska sretstva da bi svom preduzeću dali jake temelje. 

Marta meseca ove godine oni su doživell prvi "vihar" (kome bi se teško ukratko mogla objasniti pozadina), koji je pretio da sahrani svu njihovu inicijativnost. Kada su se stvari i formalno uredile, pošli su hrabro na posao da bi realizovali svoje prve planove.

"Ešalon Dr. M." je prvi njihov samostalan korak. Scenario, koji su napisali Živorad Mitrović i Dušan Zega obećava da će to biti vrlo zanimljiv film iz prvih dana posle oslobodjenja kosovsko-metohiske oblasti, i da će biti pun radnje.

"Vesna" - naše slovenačko preduzeće za iznajmljivanje filmova - i "Kinema", isto takvo preduzeće iz Bosne, otkupili su film već prema scenariu i tako nastuplli kao koproducenti. 

To je kod nas nova praksa u proizvodnji filmova, koja obećava da će dati vrlo pozitivne rezultate. UFUS je već pokazalo koproducenttma nešto snimljenog materijala i svi su sa njim bili vrlo zadovoljni. Iz toga materijala donosimo nekoliko fotosa za informaciju našim čitaocima.

UFUS se nije ograničilo samo na snimanje ovog filma. Direktor preduzeća Pejić boravio je u toku jula u Grčkoj i Turskoj u vezi sa filmskom saradnjom tri prijateljske zemlje. 

Sa Grčkom se dogovorio da će svake godine zajednički snimati bar tri umetnička filma. Prvi film je "U zoru", koji će se snimati sa preduzećem "Skurikidis".

Film će režirati mladi reditelj Puriša Djordjević. 

Scenario za film je napisao Dioniz Milas i on razmatra društveni problem grčkog sela. Snimanje filma, u kome će učestvovati pored poznatih grčkih glumaca i naši umetnici, počeće polovinom avgusta. 

Sa turskim preduzećem "Elektro-Film" iz Istambula postignut je sporazum za snimanje jednog umetničkog filma u koprodukciji. To će biti film "Put Gjerzelez Alije" po istoimenoj noveli Ive Andrića.

Film će se snimati u Jugoslaviji, Turskoj i Grčkoj a režiraće ga Vojislav Nanović.

Zajedno sa nekim grčkim filmskim preduzećima UFUS će u Grčkoj snimiti niz filmova o antičkim spomenicima stare Helade. To će biti obiman i odgovoran filmski posao, koji treba da prikaže lepote tih spomenika.

Treba naročito istaći da je UFUS prvo otvorio vrata novoj i vrlo zanimljivoj saradnji na području filmskog stvaralaštva u trenutku kada naša država stupa u tesniju saradnju u Grčkom i Turskom na političkom, privrednom i kulturnom polju. 

UFUS je već napravilo prve korake na putu za tu filmsku saradnju. UFUS se nije samo ograničilo na koprodukciju, već je preuzelo i zadatak da kod ljubitelja filma stvori interesovanje za turski i grčki film. 

Turci n. pr. proizvode godišnje oko 50 umetničkih filmova. Slično je i u Grčkoj. Kod nas se još nezna ni za turski ni za grčki film. Nije izključeno da će se baš nastojanjem UFUS-a doći do formiranja nekakvog balkanskog filmskog preduzeća.

U preduzeću UFUS punom parom se priprema snimanje novog umetničkog filma "Njih dvoje", za koji je napisao scenario Stole Janković. Do kraja godine u planu je snimanje još jednog celovečernjeg filma.

Na festivalu u Edinburgu, pored drugih jugoslovenskih kratkih filmova prikazivaće se i film "Na obroncima Maglića", koji je režirao Žiža Ristić.

Od ostalih novosti iz preduzeća UFUS naše čitaoce će interesovati i to da je ekipa UFUS-a, koja putuje po Zemljama bliskog Istoka, Severne Afrike i Severne Evrope, napustila Hamburg i otputovala u skandinavske države. 

Do sada je snimila već oko 1500 m materiala na širokoj i 300 m materijala na uskoj traci.

Od ovoga će sastaviti zanimljiv putopisni film. Reditelj Kosovelić i snimatelj Mošković snimiće i balkanske sportske igre koje će se ove godine, prvi put posle rata, opet obnoviti.

U Beograd je doputovao Maurice Hartwig, saradnik poznatog francuskog reditelja Christian-Jaqua. Za filmske radnike organizovaće, inicijativom UFUS-a, tečaj o administrativnom i organizacionom upravljanju filmskih preduzeća.

Obrada: Yugopapir (Film, 1954.)



Podržite Yugopapir na Patreonu * Donate