Sarajevo, kulturno ljeto 1987: Omladinske birokratske strukture uništile "Poetiku prostora"?

Jul 1987: Šta ponuditi turistima i gostima osim ćevapa, ležaja i spomenika kulturne baštine, pitanje je za čijim odgovorom se u Sarajevu traga još od ZOI '84.

Tek je ova velika sportska, ali i kulturna manifestacija, mnogim političkim i finansijskim moćnicima otvorila oči potvrđujući po tko zna koji put već izlizanu činjenicu da savremeni turistički nomadi na putešestvijama traže nešto više u van-pansionskoj potrošnji.

Istovremeno, kulturni programi u unutrašnjosti mogli su biti i valjana utjeha za one kojima plitki džepovi ne pružaju mogućnost odmora na Jadranu, jezerima ili u planinama.


Kulturni naboj koji je ostao iza ZOI stvorio je klimu i otvorio mogućnost promovisanja novih, svježih ideja, akcija, pokreta... 

U ovom kratkom periodu nastaju "Poetika prostora", "Sarajevska zima", "Kulturno ljeto na Ilidži",
"Baščaršijske razglednice", Ljetni programi CDA "Mladost", Festival Ilidža, "Baščaršijske noći" te niz drugih projekata i akcija...

Ilidža je rezervisana za novokomponovani val i projekte u narodnom ruhu te se uz dobru janjetinu možete lijepo i zabaviti. To je omiljeni prostor domaćina koji (ni) inače nemaju sluha za rafiniranija kulturna ostvarenja.

Kulturni dremež zahvatio je prostore između Ilidže i Baščaršije, a tu su, što je pomalo paradoksalno, smještene najbogatije gradske opštine: Novi grad, Novo Sarajevo i Centar.

Ovdje za kulturu niko više i ne haje.

Baščaršija je ovog ljeta postala (mada je to bila najvećim dijelom i prošlog ljeta) centralna kulturna pozornica. Na tradicionalnim "Baščaršijskim noćima" već se u nekoliko navrata okupljao butun dunjaluk (masa svijeta, desetine hiljada).

Poezija se ponovo uselila u "Aeroplan" gdje su se još prije II svjetskog rata okupljali pjesnici, boemi i drugi javni radnici.

"Morića han" pretvoren je u pozorišnu radionicu, Galerija "Novi hram" u koncertnu dvoranu, Trg ispred Katedrale i Štrosmajerova ulica - u rok podijum, "Kolobara han" u filmsku radionicu, "Ćulhan" u galeriju na otvorenom, "Daire" su ugostile multimedijalce, Stara čaršija kantautore, a centralni baščaršijski trg oko "Sebilja" ustupljen je estradi...

U toku "Baščaršijskih noći" na svim ovim, ali i drugim lokacijama (Vijećnica, Luledžin trg, Muzej Jevreja, bašta hotela "Evropa", Galerija "Energoinvest", Svrzina kuća, Trg oslobođenja, Dom JNA), odvijaju se najrazličitiji programi.

Razmišljanja da se ove "noći" razbijaju na manje cjeline i da budu učestalije nisu za sada naišla na podršku i odobravanje posjetilaca jer su se u anketama svi izjašnjavali za sadržajnije i bogatije programe pa makar se događali jednom ili dva puta mjesečno.

Intervale između "Baščaršijskih noći" organizatori ispunjavaju pojedinačnim projektima objedinjenim pod radnim nazivom "Kulturni programi Starog grada 365".

Tako se na baščaršijskim prostorima kao glavni nosilac poslova već drugu godinu pojavljuje Koordinacioni odbor za kulturu Turističkog saveza Stari grad, Fonda za zaštitu Baščaršije i RO Dom kulture "Centar".

Ovih dana vrše se intenzivne pripreme za organizaciju programa pod nazivom "Noć Bentbaše", koji bi bili upriličeni u povodu svečanog otvaranja rekonstruisanog i uređenog popularnog sarajevskog kupališta i izletišta.

Ovo je još jedan u nizu projekata koji je realizovan akcijama solidarnosti građana Sarajeva a teži je od 30 starih milijardi.


Besparica i apatija krizu još produbljuju



Intenzivne pripreme u Koordinacionom odboru vrše se i za prihvat pozorišnog karavana "YU fest", koji će u Sarajevu gostovati od 21. avgusta do početka septembra, a kako sada stvari stoje, umjetnička radionica Ljubiše Ristića i njegovih saradnika idućeg ljeta će se u cjelosti preseliti u Sarajevo, gdje će biti realizovan i "Sarajevski atentat"!?!

No, o svemu tome biće prilike da govorimo kasnije, u vrijeme zatvaranja konstrukcije finansiranja i kreiranja programa.

Preostalo je da pomenemo što je danas s nekad zahuktalim kulturnim mašinama i nosiocima alternativnih programa: "Poetikom prostora" i CDA "Mladost".

Omladinske birokratske strukture koje su "Poetiku prostora" iskoristile samo za vlastitu promociju i napredovanje na političkoj ljestvici, rastjerale su stvaraoce koje je bio okupio ovaj alternativni pokret, ne dopuštajući da se bilo šta desi izvan njihove kontrole i mimo sivila njihovih fosilnih programa.

Priliku da se odlijepe od kulture homo balcanicusa mladi će padom "Poetike prostora" još dosta dugo čekati.

Nešto program "Poetike" ove godine spašavaju društvene organizacije koje okupljaju mlade, a prije svega Muzička omladina Sarajeva, te pomenuti Koordinacioni odbor Baščaršijskih programa koji je preuzeo patronat nad nekolicinom projekata.

Na žalost, to su samo male i slabe injekcije koje produžavaju agoniju "Poetike prostora".

Za programe CDA "Mladost" moglo bi se u najkraćem reći: igrala je samo jedno ljeto! Programi bez jasnih tragalačkih opredjeljenja (i) ovu instituciju svrstavaju u red onih koji ne znaju šta će same sa sobom.

Besparica i apatija krizu još produbljuju. Dokle!?

Na koncu, treba još pomenuti Dom mladih Skenderija, koji je direktno uključen u realizaciju "YU festa", tako da valorizovanje njegovog ljetnog angažmana treba vezivati uz uspjeh ovog pozorišnog spektakla.

Ljeta u Sarajevu nisu dosadna kao prije. Neki će, ipak, na to reći: ĆEGA, BA!?


Napisao: Enver Čaušević, obrada: Yugopapir (Polet, 1987.)



Podržite Yugopapir na Patreonu * Donate