Pretražite Yugopapir

Sirogojno, tradicionalna modna revija: Dobrila Smiljanić, Astrid Čehovin, Stanka Dragović... (1978)




Modna revija u šljiviku, na pisti koja se kasnije pretvara u raskošnu trpezu, to je sudar, ali i spoj raznih svetova iz čega se rađa nešto novo, što uzbuđuje svojom snagom i lepotom

Sve je bilo upravo onako kako priliči ovom živopisnom i gostoljubivom kraju: bilo je i pleh muzike i kuvanog kupusa s više mesa nego povrća i pasulja iz zemljanog lonca, i kajmaka sa beskrajnih pašnjaka, i pečenih ljutih papričica, i lepinja od domaćeg brašna mlevenog u potočari, i pite s višnjama za koju su koru razvlačile lično i svojeručno majstori visoke svetske mode.

Ipak, bez obzira na ovaj pastoralni spektakl, u prvom planu bila je moda čuvenih zlatorukih zlatiborskih pletilja koje su po kreacijama još čuvenije Dobrile Vasiljević-Smiljanić slavu Sirogojna već poodavno pronele po svetu.

Tog dana, kada se ovde održava tracionalna modna revija "Ineks-Zlatiborke" tu se sleglo grdno sveta: umetničkog, modnog, društveno-političkog, trgovačkog, iz zemlje i inostranstva, ne mareći za izlokani deo puta od desetak kilometara koje automobili tek teškom mukom prevaljuju. 

Ništa nije teško da bi se došlo u Sirogojno i da se, u ovom izvornom ambijentu, upozna moda koja je spojila narodnu tradiciju sa kreativnom maštom umetnika, koja premošćuje vekove i podneblja, spaja planinske, seoske kuće sa bljeskom modnih metropola.

To je jedinstven doživljaj, ne samo po kolekciji Dobrile Smiljanić, koja je spojila narodnu tradiciju sa kreativnom maštom umetnika, koja pleni, već i po tome što Sirogojno sve više postaje stecište i drugih umetnika i više kulturnih manifestacija.

Tako su ove godine u samoj reviji učestvovali Astrida Čehovin sa svojim duhovitim nakitom i neobičnim kapicama i Stanka Dragović, kreator izvrsnih tašni, čime je upotpunjen celokupni efekat prikazanih modela.

Uz centralni modni događaj u Domu zadrugarki otvorene su i dve izuzetne izložbe: Dese Đurović - Tomić iz Beograda i njenog slikanog tekstila koji je, zapravo, slika na tekstilu i Mire Spirovske, akademskog slikara iz Skoplja, koja je ovamo prenela snagu svoje umetnosti i kolorit svog podneblja.

Modna revija u šljiviku, na pisti koja se kasnije pretvara u raskošnu trpezu, to je sudar, ali i spoj raznih svetova iz čega se rađa nešto novo, što uzbuđuje svojom snagom i lepotom.

Obrada: Yugopapir (Nada, jul 1978.)



Podržite Yugopapir: FB TW Donate