Počinje snimanje "Salaša u Malom Ritu", Cica Perović o Slavku Štimcu: Dečko je neverovatan (1973)




Dečko je neverovatan. Sa decom je veoma teško raditi, to znam iz iskustva, ali sa Slavkom je to prava pesma. On i ne zna da glumi. Pred kamerom je isto toliko prirodan kao i u životu

Decembar 1973: U okolini Beograda, u selu Ovči, nedavno je počelo snimanje serije "Salaš u Malom ritu" prema istoimenom romanu Arsena Diklića, koji je istovremeno i pisac scenarija. Serija će imati 13 epizoda i uz već poodmaklu realizaciju "Petorice otpisanih" ona je za sada najveći poduhvat Filmske redakcije TV-Beograd.


*****



Koproducenti su CFS "Košutnjak" i "Neoplanta" iz Novog Sada, a rezultat ovog zamašnog posla ne treba da bude samo TV serija, već i dugometražni igrani film za koji se najavljuje da će biti jedan od učesnika sledećeg pulskog festivala.

"Salaš u Malom ritu" Arsena Diklića bio je proglašen 1953. godine najboljim dečjim romanom sa tematikom iz NOB.

Diklić je pisao scenarija za više igranih filmova ("Rodopolje", "Marš na Drinu"), a jedan je i od scenarista "Užičke republike".

"Salaš u Malom Ritu" je njegov prvi angažman na Beogradskoj televiziji. Ne krije zadovoljstvo što je posle pet godina čekanja snimanje najzad počelo.


U ratnom košmaru



Diklić nam je rekao:

- Ne žalim zbog odugovlačenja jer sam dobio reditelja kojeg sam priželjkivao - Branka Bauera, a takođe i snimatelja Branka Blažinu. Njih dvojica su radili film po mom delu "Ne okreći se sine" i mislim da smo se kao ekipa već uigrali.

Istaknutom zagrebačkom režiseru Branku Baueru, čiji filmovi "Licem u lice" "Prekobrojna" i "Ne okreći se sine" predstavljaju značajne domete naše kinematografije, ova serija je, takođe, prvenac
na Beogradskoj televiziji.

Posle petogodišnje pauze (radio je samo dve dokumentarne serije) "Salaš u Malom ritu" je prvi krupan Bauerov zadatak, ali iskusni profesionalac nimalo ne strepi:

- Nemam tremu pred publikom, a ni pred takozvanom kritikom, jer ovo je izuzetno dobar tekst, a s druge strane imam poverenje u sebe. Serija, kao i film "Salaš u Malom ritu", ima donekle sličnosti sa filmom "Ne okreći se sine". U oba slučaja to je ratna priča, ali rat nije u prvom planu, već ljudski odnosi poneseni i oblikovani ratnim vihorom. 

"Salaš u Malom ritu" nosi antiratnu poruku, jer dečkić, junak priče Milan Maljević, iako je bio suočen sa borbom i učestvovao u njoj, vraća se igračkama, ostavlja pušku, postaje ono što zapravo i jeste - dete.

Iza snimatelja serije Branka Blažine ostalo je dvadeset igranih filmova, a prošle godine njemu je pripala Zlatna arena za fotografiju u Kljakovićevom ostvarenju "Kužiš stari moj".

Televizijski gledaoci ga pamte kao snimatelja izuzetno uspele serije "Naše malo misto".


Dva dobra drugara



Glavnu ličnost "Salaša u Malom ritu", Milana Maljevića, igra trinaestogodišnji Slavko Štimac koga je publika već upoznala i zavolela kao junaka Gluščevićevog filma "Vuk samotnjak".

Za dečaka iz Like (živi u selu Perušići) Slobodan Perović, koji igra jednu od glavnih uloga u seriji kaže:

- Dečko je neverovatan. Sa decom je veoma teško raditi, to znam iz iskustva, ali sa Slavkom je to prava pesma. On i ne zna da glumi. Pred kamerom je isto toliko prirodan kao i u životu.

Milanovog saborca i filmskog druga Rašu tumači Svetislav Goncić iz Beograda, učenik Osnovne škole "Banović Strahinja".

Svetislav, takođe, ima nešto glumačkog iskustva: igrao je sa Pavlom Minčićem u seriji "Ringe, ringe Paja", a bio je i jedno od Čkaljine dece u "Kamiondžijama".

Dečaci su i van vidokruga kamere veliki drugovi.

Kada smo ih upitali čime će se baviti kada odrastu, solidarno su u jedan glas odgovorili:

- Bićemo glumci!

U seriji još igraju Milan Srdoč, Milutin Butković, Mira Peić, Mića Tomić, a učestvuju i članovi dečje Dramske grupe RTB. Kostime radi Zagorka Stojanović, a o scenografiji se brine Vlasta Gavrik.

Napisala: Jasmina Lekić, obrada: Yugopapir (RTV revija, decembar 1973.)


U nastavku:



"Salaš u Malom Ritu", uoči emitovanja prve epizode, 29. II 1976... 





Arsen Diklić: Gledam svet dečjim očima


Branko Bauer: Priznanja dolaze kasno 



Podržite Yugopapir: FB TW Donate