Maja Sabljić, 23 godine, još sveža diploma Fakulteta dramskih umetnosti: Uskoro u "Maturantima"



Naučili smo mnogo, ako dobijemo šansu, to ćemo i pokazati. A u ovom našem poslu prava šansa je više slučajnost, nego pitanje talenta. To što sada, recimo, mnogo radim, ne znači da će tako biti i ubuduće, bar što se filma i televizije tiče

Decembar 1983: Mlada beogradska glumica igra jednu od glavnih uloga u najnovijem filmu Milana Jelića, iako joj je bila draža jedna sporedna rola, uloga seljančice Milice...

Maja Sabljić: dvadeset tri godine, još sveža diploma Fakulteta dramskih umetnosti, angažman u Narodnom pozorištu, glavna uloga u "Maturantima" Milana Jelića, rad u Školskom programu TV Beograd, uloga u nastavku TV serije "Kamiondžije"...

Život je nije šibao nedaćama, rasla je okružena ljubavlju i pažnjom, ozbiljna je onoliko koliko joj godine i iskustvo nalažu, pa je soba u kojoj sedimo puna njenog smeha.

Čak i onda kada priča o svojim suzama. A bilo ih je.

- Dok smo pripremali "Kabare kod Bertolda Brehta" u Narodnom pozorištu, moje plakanje bilo je sastavni deo proba - govori Maja Sabljić. - Nikako nisam mogla da se "sastavim". To je predstava u kojoj se i peva, ali tako što muzičar svira jednu ariju, a mi pevamo nešto sasvim drugo.

Kada sam pevala sama, bez muzike, sve je bilo u redu, ali čim je počinjala muzika, ja nisam umela ni da beknem.

Bila je to prvoklasna zabava za ansambl!

Ne stiče se utisak da je naša mlada domaćica pretrpana poslom, iako činjenice govore suprotno.

U vreme kada je pripremala diplomski ispit na Akademiji (u martu ove godine) već je uveliko igrala u nekoliko predstava Narodnog pozorišta.

Tada su stigle i ponude za ulogu u "Kamiondžijama" (serija je nedavno završena) i za glavnu ulogu u "Maturantima" Milana Jelića (film počinje za nekoliko dana da se prikazuje u beogradskim bioskopima).

A i najmlađi gledaoci imaju priliku da je gledaju u Školskom programu TV Beograd.

- Prija mi rad. Zabavlja me i uživam dok igram - kaže Maja Sabljić. - Nije lako uskladiti sve probe, snimanja, predstave, ali, nekim čudom, stižem sve da uradim. Dobro je što istovremeno sabiram različita iskustva u filmu, na televiziji i u pozorištu.

Najviše me veselio rad na Jelićevom filmu, najviše su me umorile "Kamiondžije", a ono pravo, istinsko zadovoljstvo, osećam na pozorišnoj sceni.

Uostalom, nas četiri godine na Akademiji i pripremaju za pozorišne glumce.

Kada je pročitala scenario za "Maturante", svidela joj se uloga seljančice Milice, koja se u filmu pojavljuje tek u nekoliko kadrova.


Umesto Milice - Jelena



No, režiser je imao drugačije mišljenje - naumio je da joj poveri ulogu lepe Jelene, maturantkinje zaljubljene u profesora Nikolića (Milan Štrljić). Jedva su se nekako nagodili, pa je Maja Sabljić postala Jelena, jedna od glavnih ličnosti u filmu.

- Kako smo svi uživali dok se film stvarao! Ne samo mi, mlađi glumci. Valjda su se i naše starije kolege vratile u neko svoje srednjoškolsko doba, pa je snimanje teklo glatko, bez trzavica. Kada smo videli gotov film od srca smo se smejali. Nisam ni pretpostavljala da će "Maturanti" biti tako pitka komedija - kaže Maja Sabljić.

A "Maturanti" ne saopštavaju ništa novo.

To je priča o poslednjim srednjoškolskim danima, začinjena ljubavlju, prijateljstvom, roditeljskim brigama i njihovim "sukobima" sa decom koja to uveliko prestaju da budu.

Glavne ličnosti su maturanti Jelena (Maja Sabljić), Mirjana (Olivera Ježina), Ljuba (Maro Brailo), Nikola (Vladan Savić) i profesor Nikolić (Milan Štrljić), a ostale uloge profesora i roditelja maturanata poverene su Ljubiši Samardžiću, Bati Živojinoviću, Mileni Zupančič, Tašku Načiću, Radmili Savićević, Dragomiru Bojaniću Gidri, Olgi Spiridonović...

- Ubeđena sam da će se film svideti mladima - kaže Maja Sabljić.

Isto uverenje ima i kada govori o svojim mladim kolegama koji su, kao i ona, tek izašli iz Akademije.

- Naučili smo mnogo, ako dobijemo šansu, to ćemo i pokazati. A u ovom našem poslu prava šansa je više slučajnost, nego pitanje talenta. To što sada, recimo, mnogo radim, ne znači da će tako biti i ubuduće, bar što se filma i televizije tiče.

Zbog toga i želim da se skrasim u nekom od pozorišta.

U Narodnom pozorištu su mi pružili šansu. Ali, zbog poznate besparice, pitam se do kada će pozorišna kasa izdržati honorare za nas, spoljne saradnike.

O otvaranju novih radnih mesta za glumce da i ne govorim. Tako mi ostaje samo nada da će biti bolje nego što jeste - kaže uz osmeh Maja Sabljić.

Tekst: L. O, obrada: Yugopapir (Svet / Beograd, decembar 1983.)



Podržite Yugopapir: FB TW Donate