Pretražite Yugopapir

ABBA - ponovo zajedno nakon 30 godina? (2016)




Grupa je došla do svog prirodnog kraja. Nastala je spontano, kao rezultat zajedničkog muzičkog interesovanja dvojice prijatelja, a potom i dva zaljubljena para (Benija i Fride, Bjorna i Agnete). Onda je došao i taj trenutak kada su se ljubavni parovi rastali, čime je nestala i potreba da se muzika stvara zajedno

1) Šta se zapravo dogodilo sinoć u Stockholmu?



Björn Ulvaeus, bivši član švedske četvorke, ohrabren velikim uspehom pozorišnog i filmskog mjuzikla "Mamma Mia!", zasnovanog na pesmama grupe ABBA, odlučio je da u stockholmskom restoranu Tyrol napravi neku vrstu nastavka "grčko-švedskog" doživljaja i nazvao ga - "Mamma Mia! The Party!"

Radi se o novoj vrsti multimedijalne zabave koja kombinuje iskustvo večere u grčkom restoranu, atmosferu mjuzikla "Mamma Mia!", uživanje u ABBA pesmama i interaktivnog učestvovanja u događajima koja se odvijaju na sceni...

"Mamma Mia! The Party" održavaće se skoro svake večeri u narednom periodu, a 20. januara 2016. održana je premijera, na kojoj su se pojavili i preostali članovi grupe ABBA Agnetha Fältskog, Frida Lyngstad i Benny Andersson - davši na taj način veliku podršku Bjornovom poduhvatu.




2) Da li je grupa ABBA sinoć označila povratak na scenu? 



Nije.

Članovi grupe su nebrojeno puta u prošlosti isticali da povratka na scenu neće biti.

Žele da ih publika pamti onakve kakvi su bili u vremenu kada su stvarali svoju muziku, sedamdesetih i početkom osamdesetih: mlade, vedre, živahne, raspevane...

I pored brojnih nagađanja da će možda napraviti neku vrstu oproštajne turneje - članovi grupe su se jednom prilikom sastali i najozbiljnije razmatrali ponudu vrednu milijardu dolara - na kraju su ipak ostali verni svom principu "dostojanstvenog starenja"...


3) Kada je grupa zvanično prestala da postoji?



ABBA nikada nije objavila formalno saopštenje da je prestala sa radom i da članovi grupe više nemaju nameru da stvaraju zajedno. Poslednji studijski album "The Visitors" pojavio se krajem 1981, kompilacija singlova "The Singles - The First Ten Years" objavljena je krajem 1982. godine - ali ni u tom finalnom periodu niko iz "štaba" nije hteo da donosi ishitrene zaključke...

Ipak, krajem 1983. najzad je stiglo šturo obaveštenje da "ABBA neće snimati muziku zajedno do daljeg", "... dok vreme ne sazri" ("ABBA won't be making music together until further notice", "... until the time is right"), što su mnogi još tada pesimistički (i ispravno) protumačili: nikada više! 


4) Zašto je ABBA prestala sa radom?



Grupa je došla do svog prirodnog kraja.

Nastala je spontano, kao rezultat zajedničkog muzičkog interesovanja dvojice prijatelja (Benija i Bjorna), a potom i dva zaljubljena para (Benija i Fride, Bjorna i Agnete).

Onda je došao i taj trenutak kada su se ljubavni parovi (prvo jedan, a onda i drugi) rastali, čime je nestala i potreba da se muzika stvara zajedno.

Muzička saradnja Benija i Bjorna nastavljena je (sve do danas), ali se njihov interes okrenuo ka mjuziklu, instrumentalnim i folklornim temama - jer su u pop muzici ionako ostvarili sve što se ostvariti može.

Agneta i Frida, iako bliske i (vokalno) savršene saradnice, po prirodi i temperamentu bile su i ostale isuviše različite da bi sarađivale zajedno van matične grupe.



5) Kada se ABBA poslednji put pojavila u javnosti zajedno?



Verovatno da bi sprečili nagovaranja i dosađivanja tipa "A kada ćete se vratiti?!", članovi grupe ABBA odbijali su da se u prošlosti pojavljuju zajedno u javnosti. Na sva važna događanja kao što su bile godišnjice objavljivanja albuma, otvaranje ABBA muzeja u Stockholmu, razne "Mamma Mia!" premijere itd, pojavljivali su se udvoje - ili u najboljem slučaju, utroje.

Pre sinoćnjeg pojavljivanja, poslednji put su se našli zajedno 2008, na švedskoj premijeri mjuzikla "Mamma Mia!", ali ipak nisu dozvolili da ih slikaju posebno, kao grupu ABBA, već su se "umešali" u velikoj grupnoj fotografiji sa glumcima.

Pre toga, 22 godine je prošlo od poslednjeg (neformalnog, ali ipak javnog) zajedničkog nastupa u švedskom TV specijalu "Här Är Ditt Liv" (1986), koji je bio posvećen čoveku uveliko zaslužnom za njihov komercijalni uspeh, menadžeru Stigu Andersonu. S obzirom da je Stig u mladosti bio i uspešan muzičar, ABBA je tom prilikom, štosa radi, otpevala jednu od njegovih ranih pesama...




Ipak, njihov poslednji pravi zajednički nastup na kojem su pred publikom izveli jednu od ABBA pesama (poslednji singl "Under Attack"), dogodio se 11. decembra 1982, u okviru britanskog šou programa "The Late, Late Breakfast Show".

IPAK, tehnički gledano, "Under Attack" je izveden na plejbek, a članovi grupe su u emisiji, na samom kraju, zapevali uživo i njihov veliki hit "Thank You For The Music".

To nikada nije bilo emitovano, jer je emisija "probila" termin emitovanja.

Ali, neko je u BBC-ju sačuvao traku, tako da je i taj, poslednji pravi zajednički nastup grupe ABBA, sada dostupan u javnosti...




  Podržite Yugopapir: FB TW Donate