Srđan Gojković Gile, uoči objavljivanja albuma "Distorzija": Hoćemo da zvučimo razbijački (1985)



Glavni sam ja. Apsolutno. Na ranijim pločama je bilo stvari koje sam radio za Ljubu ali ovoga puta pevam ja i radi se isključivo o meni. Ja sam i glavni junak tog filma. Čuće se na ploči šta me okupira

Još samo oktobar da prođe! Onda će sve biti lepše. Ne, nisu u pitanju cene. U novembru ćemo imati, posle duže pauze... Električni orgazam! Nova postava, nov materijal, nova ploča, nove radosti, nova ushićenja. Sve novo! Sjajno. Otkad već - ništa slično, a?

Dakle, u novembru "Električni orgazam" i nova ploča "Distorzija".

Decembar ćemo utrošiti na nabavljanje ploče, preslušavanje, pevušenje i vraćanje ploče na gramofon. U januaru ćemo kupovati sve novine da čitamo intervjue, odgovore na sva moguća i nemoguća pitanja i pratiti svaki novonalepljen plakat na banderama, zidovima i kioscima da nam ne promakne najava za koncert.

Do februara će se valjda nešto dogoditi, a ako se ne dogodi, preživećemo februar zbog marta. Doduše, kako Gile kaže, a kako se, uostalom, uvek i misli, planira i kaže, to ne bi trebalo da se razvlači ni do januara a kamoli do marta, ali - da budemo realni - znamo kako to uvek biva.

Nije to "Plavi orkestar" pa da se svi planovi realizuju rekordno brzo i savršeno. Na kvalitetu se ne zarađuje kao na zabludama ... No, to na stranu, još samo oktobar da prođe!

- Gile, pauza je bila poduža, reci nešto o materijalu za LP?

- Ploča bi trebalo da se pojavi negde u novembru. Snimamo za "Jugoton". Zvaće se "Distorzija" i imaće jedanaest pesama. Zvuk će biti strašno dobar i različitiji od svih ploča koje smo do sada izdali. 

Razlog toj promeni nije promena basiste.

Švaba (novi basista, bivši član "Du-Du-A" pr. a.) je došao kad su sve pesme bile završene tako da on nije nešto preterano učestvovao u aražmanima, već je svoj način sviranja prilagodio tome šta i kako se svira.

Ali, oseća se razlika ... Drugi je čovek, drugačije svira... Šta ja znam ... Sad je sve nekako čvršće.

Mi smo, u stvari, i hteli čoveka koji će svirati čvrsto. Hoćemo da zvučimo nekako razbijački. Od jedanaest pesama, deset će biti brze i kratke. Jednostavno, sve su baš PESME.

- Koliko se oseća odsustvo Grofa?

- Šta ja znam, oseća se dosta. Realno gledajući, Švaba svira bolje od Grofa. Grof je otišao samoinicijativno, i, po njegovim izjavama, umoran je od rokenrola, pa neće svirati nigde. 

Meni je žao, slagali smo se lepo i sve je to dobro funkcionisalo. Voleo bih da smo nastavili.

Ali, nema veze. U nekom sviračkom pogledu, ovako je bolje nego sa Grofom.

- Bez obzira na promenu postave, "Orgazam" ostaje "Orgazam"?

- Ma da, to je uvek "Orgazam"! Sve te pesme sam ja pisao, ja ću ih pevati i, razumljivo, to je logičan nastavak. Ipak, ja sam najbliži našim počecima, jer tada je sve bilo drugačije, različitije...

- Ti pišeš sve tekstove. Čime si zaokupljen? Šta je i vodeća tema u svim tim tvojim pesmama?

- Ja. Glavni sam ja. Apsolutno. Na ranijim pločama je bilo stvari koje sam radio za Ljubu ali ovoga puta pevam ja i radi se isključivo o meni. Ja sam i glavni junak tog filma. Čuće se na ploči šta me okupira.

- Da li je to ta glavna promena?

- Između ostalog, jeste. Svaki autor pesama piše o sebi. Ja spominjem i neke druge ljude, ljude iz grupe, ali ja sam tu. To je neki lični pristup tekstovima na ovoj ploči...

Tekst: V. Petković, obrada: Yugopapir (Džuboks, 1985.)



Podržite Yugopapir: FB TW Donate