"Program Plus": Kako je na Dan borca 1985. počeo da se emituje prvi noćni program Televizije Zagreb



Tаko, posle četvrt vekа svog postojаnjа, nаšа televizijа uspevа dа mаkаr pomаlo liči nа svet. A tаmo, znа se, progrаmi ne počinju kаdа zаđe sunce i ne odlаzi se nа televizijski počinаk sа kokoškаmа

Yugopapir: Četvrtog jula 1985. program Jugoslovenske televizije bio je krcat prigodnim emisijama u čast Dana borca, verovatno poslednji put u toj meri (na oba programa, od jutra do večeri) jer su već narednih godina politički vetrovi počeli da duvaju u drugom pravcu. Posebno je bila aktivna Televizija Zagreb, koja je prepodnevni praznični program počela muzičkom emisijom "Zemlji i slobodi" (pevali: Ivo Fabijan, Krunoslav Cigoj, Kićo Slabinac... vodio: Oliver Mlakar), a nastavila "Zabavnim poslijepodnevom" Saše Zalepugina (Joško Marušić u razgovoru sa "današnjim borcima" - zagrebačkim srednjoškolcima, Miroslav Lazanski o životu pripadnika JNA, Refik Slobić kuca na vrata preživelih iz Kozaračke epopeje, pevaju: Bajaga, Gabi, Mišo, Meri... ) i dokumentarnim filmom "Tito u Zagrebu" (autor Branko Bauer, urednik Obrad Kosovac).

Televizija Sarajevo je tokom dana prenosila sa Igmana XV susret rezervnih vojnih starešina "Bratstvo-jedinstvo 85" i smislila prigodne muzičke emisije "Pozdravite moga tatu" i "Zvuci pobjede", a za večernji program je bila zadužena Televizija Beograd, koja je napravila omaž našem velikom revolucionaru Moši Pijade (autorski trio: Zora Korać, Petar Živadinović i Dževad Sabljaković). Centralni deo programa činila je TV drama Svete Lukića "Snovi i sudari" u kojoj je Mošu (omiljenog čiča Janka) sjajno odigrao Predrag Ejdus... A onda, u 23:35, nakon završenog III Dnevnika iz studija TV Novi Sad, krenula je šarena špica emisije koja uopšte nije bila najavljena u nedeljnoj TV štampi, a instrumental je bio ovaj:




Iz najave koja je ispisana na ekranu, moglo se zaključiti da počinje neka vrsta kolažne emisije nazvane "Program plus", koja će potrajati barem sat i po, dakle sve do "duboko u noć"! To je za tadašnju JRT šemu, naročito tokom letnjih meseci (kada se većina TV poslenika brčkala na moru) bila sasvim neuobičajena, gotovo ekscesna stvar. Naročito je među mlađim TV gledaocima zavladalo veliko uzbuđenje, jer su konstantno bili "u minusu" sa stranim video spotovima, a sad ih je očekivao redovni "plus" aktuelnih hitova velikana tog vremena: Madone, Brusa Springstina, Fila Kolinsa, Simple Minds, Eurythmics... Naročito onih izvođača čije je ploče licencno objavljivao Jugoton, na primer:   


 

Satnica prvog "Programa plus"


23:30 - Najava

23:35 - Dave Allen




23:45 - Video spotovi

00:25 - Dave Allen

00:35 - The Muppet Show 




Na prvi pogled ništa epohalno, ali beše to početak revolucionarne TV forme na ovim prostorima, koja će ubrzo prerasti u stalni (ne samo letnji) noćni program. Pritom će "Program plus" predstaviti jugoslovenskim gledaocima kultne TV serije tipa "Alo, alo" i "Mućke", koje će se prvi put emitovati iz dana u dan - a ne jednom nedeljno, kakav je bio uobičajeni ritam prikazivanja. Sve to će naterati i druge republičke TV centre da pokrenu - i u okviru JRT šeme - ponude sopstvene "Plus" programe za kasne večernje sate.... Evo i prve zvanične najave "Programa plus" objavljene u zagrebačkom Studiju, u okviru predstavljanja programa za nedelju, 7. jul 1985, a onda i jedna pohvala kolumniste Zorana Predića u "TV barometru" beogradske RTV revije:


22:35 - Svakog dana uvečer: Program plus



Kao što nam je svojedobno u razgovoru za Studio najavio Silvije Hum, urednik Zabavnog i muzičkog programa TV Zagreb - kreće se ipak, nakon dosta priprema, sa specijalnim ljetnim emisijama na kraju svakodnevnog programa. 

Tako će ljeti televizijski program trajati u prosjeku po sat i pol duže.

- U programu će se naći lakše, ležernije emisije - kaže Silvije Hum. - Neke od njih su premijerne, a pojedine će se reprizirati.

Prikazivat ćemo putopisne, glazbene i humorističke emisije, a krećemo i s novom serijom u osam epizoda "Na kotačima".





Najvjerojatnije će ovim specijalnim programom biti najzadovoljniji mladi, jer će se svake večeri emitirati desetominutna emisija s novim video-spotovima, a jednom tjedno Veljko Despot priređuje polusatnu emisiju u kojoj će predstavljati najaktualnije strane rock-grupe.

Bit će i ozbiljne glazbe: snimka koncerta Dubravke Tomšić, repriza TV-opere "Ero s onoga svijeta", a nastupit će i Jovan Kolundžija te Vladimir Krpan.

Gotovo svake večeri emitirat će se neka dokumentarna emisija ili reportaža.

Prevladavat će domaće teme, no možemo očekivati i nekoliko dobrih inozemnih putopisnih reportaža.

Tu je i - na TV Zagreb pomalo zaboravljeni - Dave Allen sa svojim trominutnim humorističkim minijaturama.

Iako još nije precizirano što ćemo vidjeti, dojam je da će to biti reprizni Allen, što će možda neke i razočarati. (M. D.)

  • Najveću zaslugu za pokretanje "Programa plus" imao je u to vreme novoimenovani urednik Zabavnog i muzičkog programa TV ZG Silvije Hum. Zanimljivo je da su Silvije i Saša Zalepugin napravili "uredničke rokade" svojih popularnih emisija - Hum je 1979. nasledio Zalepugina na mestu urednika "Nedeljnog popodneva", dok je Saša Zalepugin krajem osamdesetih počeo da uređuje Humovo "čedo" - "Program plus"...




RTV revija: Televizija ukida letnju šemu



Jul 1985: Nešto se dogаđa! Posle toliko godinа jugoslovenskа televizija je nа putu dа oprаvdа svoju misiju, а to je dа ne štedi nа progrаmu. 

Jer mаli ekrаn nije bioskop sа zаkаzаnim predstаvаmа već sredstvo permanentnog obаveštаvаnjа, zаbаvljаnjа, istrаživаnjа...

Svrhа televizije je dа rаdi i prikаzuje progrаm, а ne dа ode nа godišnji odmor kаko je to rаnije činilа.

Ukinutа je nekаdа ozloglаšenа letnjа šemа kojа je dovodilа do očаjаnjа urednike televizijskih listovа ili rubrikа i kojа je znаčilа dа se sа dolаskom letа i godišnjih odmorа ni nа mаlom ekrаnu više ništа ne dogаđа.

Odnedаvno, međutim, kаo dа se nešto bitno menjа.

Nаše ujedinjene televizije, Beogrаdskа i Zаgrebаčkа nа primer, krenule su u stvаrаnje onog što se od njih očekuje - progrаmа. 

Prvo je krenulo tаkozvаno "Letnje popodne", а od pre nekoliko dаnа i "Progrаm plus" TV Zаgreb. 

Reč je o izboru emisijа koje nemаju potrebe zа nekim kreаtivnim аngаžovаnjem i trošenjem pаrа. Sve se svodi nа dežurstvа tаkozvаne emisione tehnike i, nаrаvno, selekciju ogromne količine neiskorišćenog mаterijаlа, i igrаne i dokumentаrne prirode.

Posle serije bаjаtih šou-progrаmа Hulijа Iglesijаsа, u "Letnjem popodnevu" krenuli su novi i аtrаktivniji prilozi, а zаslužuje pаžnju i koncepcijа noćnog progrаmа "Plus" Televizije Zаgreb, sа tаkođe bаjаtim Dejvom Alenom, аli je on nešto mаnje kvаrljivа robа od Iglesijаsа. 

Tаko, posle četvrt vekа svog postojаnjа, nаšа televizijа uspevа dа mаkаr pomаlo liči nа svet. A tаmo, znа se, progrаmi ne počinju kаdа zаđe sunce i ne odlаzi se nа televizijski počinаk sа kokoškаmа. (Zoran Predić).


P. S. - U avgustu je "dežurni" TV komičar "Programa plus" postao Benny Hill, dok je veliku popularnost doživela britanska humoristička serija "Žuta laguna" ("Hi-de-Hi!"), o doživljajima kampera i njihovih zabavljača u fiktivnom letnjem odmaralištu Maplins, početkom šezdesetih. "Program plus" je u ovom obliku trajao sve do prve polovine septembra 1985, da bi se vratio na naše male ekrane sledećeg leta - još sadržajniji i popularniji...




Podržite Yugopapir: FB TW Donate