Iza kulisa Pule 1968: Ljuba Tadić ljut na Veljka Bulajića jer je ostao bez uloge u filmu "Bitka na Neretvi"

Jul 1968: Svetska medijska zvezda broj 1 je famozna BB - Brižit Bardo. Naslovi u novinama su: "BB odlučila da izvrši samoubistvo", "BB menja ljubavnika", "BB kaže da su mini-suknje najženstvenija moda", "BB očekuje dete", "BB odlučno demantuje da očekuje dete"... Džon Lenon razočarao intelektualce izjavom: "Otkako se manje zadržavam u WC-u, ne stižem da pročitam više knjiga"... Pored poznatog borca za mir i pravdu Lenona, politički je angažovana i grčka superzvezda Melina Merkuri - ona je za MGM snimila gramofonsku ploču sa svojim repertoarom pesama protiv grčke vojne diktature. Na ploči su i neke od najznačajnijih kompozicija slavnog Mikisa Teodorakisa - "Bol" i "Ustanak"... Velikani francuske umetnosti Moris Ševalije (80) i Šarl Aznavur (tada mladićkih 49) organizuju zajednički koncert pod nazivom "Dva mladića pevaju vam đavolski sentimentalno!"... Najzad, kod nas, u centru pažnje je jubilarni 15-ti Festival jugoslovenskog igranog filma u Puli...

"Ako vam neko stane na nogu, vi samo, umesto psovke, kažite: Film 'Kad budem mrtav i beo', stotinu dvadeset i šesti kadar - tri ti puta!... Krivac će vas razumeti, a vi ćete delovati tako kulturno"

Na jubilarnom, petnaestom filmskom festivalu u Puli, od svih režisera najbolji je posao napravio Fadil Hadžić. Njegov film "Tri sata za ljubav" otkupio je američki producent, gost festivala Richard Davis, za 15.000 dolara. 

Osim toga, Davis je potpisao ugovor s Fadilom Hadžićem po kojem je naš režiser obavezan da snimi tri filma u SAD. Hadžić će prvi film u SAD raditi čim završi svoj "Atentat".

• Ljuba Tadić i Bata Živojinović su apsolutni rekorderi po broju snimljenih filmova ove godine. Tadić je snimio sedam, a Bata šest filmskih uloga između dva festivala u Puli. 

Kome će pripasti prva glumačka nagrada? 

Prema nekim prethodnim vestima, lako se moglo dogoditi da po onoj narodnoj "dok se dvojica... " nagradu odnese neko treći. 

Ipak, to nije bio slučaj, Zlatnu arenu dobio je Ljuba Tadić. 

• Najbolju reklamu u Puli imao je film koji se ne pojavljuje pred gledaocima. Propagandna mašinerija "Bitke na Neretvi" pobrinula se da, što se tiče reklame, zaseni sve ostale filmove.

• Milena Dravić, naša najpopularnija filmska glumica, ove godine nema sreće s ulogama. 

Zbog angažmana u "Neretvi" otkazala je brojne ponude i u Pulu je doputovala samo s jednim filmom.

• Inače, dobitnik Zlatne arene, Ljuba Tadić, vodio je u štampi pravi mali rat sa Veljkom Bulajićem, negirajući umetnički značaj (i dalje neprikazane) "Bitke na Neretvi", što su mnogi protumačili kao njegovu kivnost jer je ostao bez uloge u Bulajićevom ratnom spektaklu. 

• Ova "Pula 68" biće rekordna po mnogo čemu. Između ostalog i po tome što je na festival pozvano preko 300 direktora kinematografa iz cele zemlje! Dakle, istinska jugoslovenska bioskopska smotra.

• Dobrodošle su i prve prave novinarske projekcije! Naime, novinari akreditovani u Puli izborili su jednu novost, koja bi trebalo da im mnogo pomogne oko obavljanja poslova. 

Svakog jutra imaće priliku da pogledaju sve filmove koje će publika gledati uveče u Areni. 

• Prošle jeseni, zbog odlaska na odsluženje vojnog roka, glumac Kole Angelovski nije mogao da završi započetu ulogu u filmu "Makedonska krvava svadba" koji je ove godine uvršten u zvaničnu pulsku konkurenciju. Koleta je zamenio njegov dve godine mlađi brat, takođe glumac. 

Gledajući film, niko još nije primetio da je Koleta zamenio brat, jer braća Angelovski neverovatno liče jedan na drugoga!

• Pripremajući snimanje "Planine gneva", režiser-debitant Ljubiša Georgijevski angažovao je za scenu u kojoj sedam golih žena jašu na konjima jednu od prošlogodišnjih lepotica - miss Jadrana,  Meri Ivanišević. 

Jedna od žena trebalo je da bude glavna glumica Olivera Vučo

Ali, pošto je Olivera Vučo odbila da snima naga, režiser je odustao od scene. 

Najveću korist izvuklo je šest devojaka, među kojima je i lepotica Jadrana, jer su u rukama imale potpisane ugovore na 100.000 starih dinara.

• Branko Ivanda, mladi zagrebački režiser, u Puli je na plakatu svog filma "Gravitacija" napisao "reklamni tekst": "Pogledajte mu prvi film, jer tko zna kad ćete mu vidjeti drugi"...

•  Filmski i pozorišni kritičar Petar Volk, direktor ovogodišnjeg Filmskog festivala u Puli, ovako je definisao organizaciju jubilarne filmske manifestacije: 

"Mislim da je festival bio dobro organizovan. A ako neko procenjuje da je organizacija bila loša zbog mesta na kome je sedeo u areni - ja tu zaista ništa ne mogu! Bojim se da u tom slučaju kod nas nema čoveka koji bi mogao dobro organizovati festival..."

• Zagrebačka fabrika kreme Nivea potrudila se da u svojoj reklamnoj kampanji nadmaši čak i originalnog Dušana Makavejeva! Na pulskoj plaži "Zlatne stijene", Nivea je svim kupačima koji su imali kod sebe "Nivea" kremu delila velike plastične lopte s natpisom "Nivea"!

 Novinari su zaključili da su na Festivalu jugoslovenskog filma u Puli gledaoci imali divnu priliku da obogate svoj psovački repertoar, jer su u mnogim filmovima mogli da čuju najnovije proizvode srpskohrvatskog "vanknjiževnog" jezika. 

Zabeležen je predlog jednog anonimnog predstavnika sedme sile:

- Ako vam neko stane na nogu, vi samo, umesto psovke, kažite:
Film "Kad budem mrtav i beo", stotinu dvadeset i šesti kadar - tri ti puta!... Krivac će vas razumeti, a vi ćete delovati tako kulturno!
No, i pored ovih primedbi na račun vokabulara upotrebljenog u filmu Živojina Pavlovića, to nije sprečilo festivalski žiri da Zlatnu arenu dodeli upravo Pavloviću i njegovom filmu. 

Srebrnu arenu dobilo je "Jutro" Puriše Đorđevića, a trećeplasirani film je bio "Imam dvije mame i dva tate" Kreše Golika.


*****



Zagrebački glumac Relja Bašić i Snežana Nikšić iskoristili su, uostalom kao i mnogi drugi glumci i filmski radnici Pulski filmski festival za odmor. Bašić je nedavno nastupio u glavnoj ulozi u filmu "Michael Kohlhaas", a njegovi američki producenti oduševljeni su njegovom briljantnom glumom. No na Zlatnim stijenama očito mu je smetalo sunce.

Zafir Hadžimanov bio je, kako vidimo, okružen svojim mladim obožavateljicama čak i na plaži. Popularni se pjevač nije dao nimalo smesti. Njegova dugogodišnja prijateljica Senka Veletanlić, pjevačica i glumica, promatrala je gužvu oko Zafira s osmijehom, hladeći se za to vrijeme u moru. Senka je prošlih godina uživala u filmskoj slavi, a ove godine kao filmski debitant nastupa Zafir.

Foto reporter Vlado Duić snimio je svog kolegu Valenta Grobenskog u akciji, u času kad je snimao jednu od mladih zvijezdi - Nedu Arnerić. Lijepe glumice su neizbježive pratilje svakog filmskog festivala, pa i pulskog. Uvijek postoji nada da novo lice zapazi i neki inozemni režiser u potrazi za talentima.

Glumac Slobodan Dimitrijević odlazi na plažu. Njega su prepoznali mnogi, no još je bilo više znatiželjnika koji su htjeli odgonetnuti tko je njegova pratilja i ima li i ona filmskih ambicija.

Po drugi put u Puli u dve godine pojavio se par Neda Arnerić i Faruk Begoli. Prošle godine prikazan je film "Jutro" režisera Puriše Đorđevića u kojem su nastupili s uspjehom, a ove godine bit će prikazan film "Podne" istog režisera u kojem također nastupaju. Hoćemo li ih iduće godine vidjeti možda u filmu "Večer"?

Obrada: Yugopapir, snimio: Vlado Duić (Plavi vjesnik, VII 1968.)


Podržite Yugopapir na Fejsbuku :-)