Grupa Afera, nova nada YU rocka / Steva i drugari poručuju: "Bilo bi super, da ti mače budeš moj partner"

Jul 1981: Ne žele da tuguju, ne žele da se bacaju u duboka razmišljanja, ne žele da budu prljavi i dronjavi, ne žele afere i ne žele da nam priznaju gde idu na jahanje. Inače, bave se muzikom i "znaju sve moguća pravila roka"...

Mlada beogradska grupa "Afera" izdala je svoju prvu singl-ploču, sa pesmama "Bilo bi super" i "Ti si moja dijeta". 

Steva, Duško, Dragan, Miki i Marko, iskusni su muzičari. 

Valjda su uzbudili duhove, jer su već dugi niz godina prisutni na našoj pop sceni. 

Međutim, posle prvih naslova u novinama, momci su se namrgodili. Nije im pasovalo šta se sve o njima naširoko i nadugačko raspredalo. Posebno je ljut kompozitor, bubnjar, vokalni solista i idejni vođa benda, Stevan Milutinović. 

Pošli smo "Aferi" u posetu kako bi konstatovali šta je to po sredi.

(Po slikama vidite da smo ih, ipak, zatekli u vedrom raspoloženju)

- Pre svega mi nismo "bend za žurke" kako su nas nazvali neki novinari - veli dugokosi Steva. - Izgleda da nešto ne štima kod naših poznavaoca rok muzike. Verovatno nešto i vredimo kada nas je iz cuga prihvatila naša najveća diskografska kuća "Jugoton" ...

"Pipkati se i štipkati uvek se golicati, pa se maziti, stalno nešto raditi."

(Prva strofa njihovog prvog hita "Bilo bi super")


... Nismo šminkeri kako su nas neki proglasili. Ja nisam prikupio ljude da bi prikazivao ko je koliko zgodan, već da sviramo dobru rok muziku. Nismo izjavljivali da smo najzgodniji. To su sve proizvoljni napisi nekih novinara. 




Da li znači biti lepo obučen - biti istovremeno i šminker? To je ordinarna glupost! Kako onda zvati onoga ko ne želi da bude čist već prljav i dronjav? To znači da su nekima zatvorene uši i oči. Mnogi nisu shvatili naš imdž, stil, ponašanja, muziku ...

"Ljubljenje vežbati, oko struka se držati, sve uvek pružati, vreme ne gubiti."

(Druga strofa njihovog prvog hita "Bilo bi super")


Momci vele da ih ohrabruje što dobijaju mnogo pisama od mladih poklonika roka. Drago im je što im se dopada njihova muzika i što ih presreću na ulici. Ne žele da tuguju u svojim rok porukama. Prave melodije od trenutnog raspoloženja i veruju da će uskoro i napraviti koju erotsku kompoziciju. 

Ne žele da se bacaju u preduboka razmišljanja. Priznaju da su potrebni i takvi stihovi, ali ne žele preterano da mistifikuju u svojim pesmama.

- Biti uvek zajedno, družiti se, zezati i slično, to je naš imidž. Nismo mi "naj-naj" i ne furamo samo najlepše devojke, kako vele neki novinari - nastavlja Steva. - Ako je neka lepotica sa nama to je sasvim normalno jer smo mladi ljudi. Verovatno se dopadamo tim lepojkama. Ne treba tu mnogo mudrovati...

"Bilo bi super da ti mače budeš moj partner."

(Refren njihovog prvog hita "Bilo bi super")


... Neki su čak, bez nekakvog posebnog razloga, ili iz lažnog senzacionalizma, objavili neistinite priče o našem životu. Ispali smo totalno neurotični i čudni ljudi. Čak i pijanci, iako nijedan član grupe ne konzumira alkohol, osim pokoje flaše piva, kada zapeče sunce. 

Zabavljamo se kao i većina mladih ljudi. Nismo nikakve "čudne iznimke". Vozimo brze automobile, idemo u diskoteke i na jahanje. Neka za sada ostane tajna gde idemo na jahanje.

"Čelima se dodirivati, rukama slobodu davati, po telima šetati, stalno istraživati."

(Treća strofa njihovog prvog hita "Bilo bi super").


Momcima je posle prvog singla krenulo. Ovih dana kreću na koncerte, jer valja nešto i zaraditi. Obećavaju da će njihovi koncerti biti neverovatno atraktivni. Zabavljaće se zajedno sa prisutnima uz sjedinjavanja zvuka, pokreta, svetlosti i, možda, poneke obnažene ženske (kao na slici). 

Može se desiti da njihove pesme (koje će uskoro staviti na prvi album) proprati i neka moderno-baletska grupa.

Čvrsto veruju da je njihova muzika dobra i kvalitetna, mada ne žele da se rangiraju sa ostalim rok grupama. Kažu, ako se nekima njihova muzika ne dopadne, doći će vreme kad će sigurno promeniti svoje mišljenje i okrenuti list.

"Afera" živi svoj život, nikoga ne dira, ne iritira, ne naslađuje se tračevima, uz uporan rad i svirku. Krenuli su u ofanzivu kojoj, po svoj prilici kraja nema.

- Ako ponekad budemo i vulgarni u tekstovima to neće biti samo zbog toga što nas je neko popreko pogledao ili opsovao. To će biti zbog činjenice da tako treba da bude i nikako drukčije. Potrudićemo se da uvek realno gledamo na sve ono što se dešava oko nas. 

Mi ne želimo afere, kako neki shvataju našu pojavu. Nikada nećemo pljuvati po svojim kolegama, osim ako oni to ne zasluže. Svako svira za sebe, svako pravi svoju muziku, a publika je pravi arbitar. Niko nas ne može ubediti da sve ovo nije istina. Znamo sva moguća pravila roka i sigurni smo da idemo pravim putem.

Ne valja se šaliti sa ovim bendom. Oni ne senzacionališu. Grabe krupnim koracima napred, spremaju prvu LP ploču, spremaju se da počnu zarađivati lovu, uz poklič:

"Nežno se stezati, blago se gledati, duboko uzdisati, i ne prekidati."


Ko nije do sada shvatio poruke "Afere" i šefa Steve Milutinovića, valjda će nešto od svega ovog ukapirati.

Napisao: Draško Aćimović (Zum reporter, 1981.)





Podržite Yugopapir na Patreonu * Donate