Kako je Disciplina kičme postala prvi jugoslovenski band predstavljen na MTV-ju ("120 Minutes", 1990)

April 1990: Vođa Discipline kičme nije čekao da se MTV smiluje i dođe kod nas, u istraživanje predela u koje rock’n’roll noga nije kročila (kako to najčešće izgleda). Otišao je u London i ispričao priču o "čudnoj vrsti rock’n’rolla", dokumentujući je novim spotom "Children’s Song". Now you need new Discipline!

"Jugoslovenska grupa Disciplina kičme postoji od 1981." - počeo je Pol King (Paul King, koga se verovatno sećate iz grupe King), voditelj MTV emisije "120 Minutes" razgovor sa Kojom (Koya), čija je izjava...

... "Nema misterije u današnjem rock’n’rollu" iskorišćena kao moto čitave emisije. 

Dok su iza njegovih leđa plovile naslovne strane legendarnih (jugoslovenskih) strip-izdanja, od "Crtanih romana" do "Super stripa", Koja je - boreći se sa nemogućim zadatkom da paradoks ovdašnjeg rocka objasni u nekoliko minuta - govorio o tome da su "sve grupe u istoj vreći" i da je muzika Discipline kičme "mešavina folka i čudne vrste rock’n'rolla" i da "mi imamo pogled i na istok i na zapad, dok zapadne grupe imaju samo pogled na svoju sledeću ploču".

Sve to potkrepljeno je spotom za englesku verziju "Dečije pesme" ("Children's Song"), koji je režirao Goran Gajić (bez koga, kao što Koja kaže, ne bi bilo ni samog snimanja), snimio Radan Popović, a montirao Jelenko Bantić.

"Originalna ideja" - priča Koja - "je bila: snimanje semplovane (sa ploča Discipline kičme) matrice, a preko nje glas, koji pripoveda na engleskom jeziku (sa jugoslovenskim akcentovanjem), zatim snimanje video-spota i slanje na MTV. Moram reći da smo Gajić i ja potpuno uspeli u svemu tome, čak sam dobio i intervju na MTV-ju. Postoje još neke pesme urađene istim načinom kao i "Children’s Song". Međutim, sve se desilo 23. februara, a evo kad pričamo o tome. Ne znam, možda bi trebalo napraviti sad turneju po Jugoslaviji, kao: evo, bili na MTV-ju! Taj primer imamo, čini mi se..."

Koja se tri puta pojavio u emisiji - na samom početku, sa izjavom-lajtmotivom, posle sat vremena u obliku petominutnog intervjua i, konačno, sa spotom.

Činjenica da je od svih ploča na svetu odabrao da sempluje isključivo svoje, govori ponovo u prilog specifičnom kreativnom egocentrizmu, koji je do sada donosio isključivo besprekorne plodove.

"Semplovanje svojih sopstvenih ploča je retka i prava stvar, a posebno se uklapa u ideju "Beogradske prevare uličnog i nadzemaljskog sjaja", kojoj pripadam. Disciplina kičme ima, kao i uvek, puno velikih ideja, a sledeća ploča, logično, izlazi kao dupli album pun letnjih hitova."

Izlet na MTV i engleski prepev "Dečije pesme" očigledno su samo prvi koraci u eventualnoj definitivnoj realizaciji stare teze o Disciplini kičme kao potencijalno najdostojanstvenijoj ponudi ovdašnjeg rock'n'rolla svetskoj sceni. 

Razlozi za takav zaključak su mnogobrojni, no jedan je dovoljan: na svetu ne postoje dve takve grupe.

Tekst: P. Panić (Pop rock, 1990.) 





Podržite Yugopapir na Patreonu * Donate