Brižit Bardo i Žak Šarije: Ljubavna priča koja je 60-ih punila stupce domaće i svetske štampe (1979)


Septembar 1979: Brižit Bardo i Žak Šarije venčali su se iz najveće ljubavi, ali mladi Žak nije uspeo da savlada bolesnu ljubomoru i teret Brižitinog mita. Nakon nekoliko burnih scena odlučili su da se razvedu. Da bi bila što slobodnija, Brižit Bardo je posle razvoda Šarijeu dala i sina...


*****



Kad su se Brižit Bardo i Žak Šarije sreli prvi put 1959. godine na snimanju filma "Babet ide u rat", Brižit je već bila, pored Ajfelove kule i De Gola, neka vrsta nacionalnog spomenika Francuske. Verovatno je njihova veza i bila toliko burna, jer je u to vreme Šarije bio još mlad, nepoznat glumac, angažovan na filmu samo zbog neobične lepote, dok je Brižit bila "seksi simbol" koji je Francuskoj donosio više deviza nego fabrika automobila "Reno".

Mladi su širom sveta skidali njene plakate sa zidova, devojke je podržavale u oblačenju i češljanju, a čuvena enciklopedija "Larus" uvrstila njeno ime među velikane Francuske. O Brižit Bardo nisu pisale samo novine, već i najveća pera Francuske - Morijak, Simon de Bovoar, Moroa, Dira, Ko, Sesbron i mnogi drugi.

Brižit Bardo je lansirao francuski reditelj Rože Vadim, poznat po mnogim svojim slavnim otkrićima. Zahvaljujući njegovom filmu "I bog stvori ženu", Brižit od 1956. godine postaje "francusko čudo". Ona je imala hrabrosti da se prva pojavi naga u umetničkom filmu, da šarmantno odigra devojčicu-zavodnicu i da svojom neobičnom lepotom i večitom čednošću osvoji srce i muškaraca i žena. 

O njenim filmovima "I bog stvori ženu", "Žena je žena", "Babet ide u rat", "Istina", "Viva Maria" ili "Don Žuan 73", nije se ništa više pisalo nego o njenom burnom privatnom životu. Priče o njena tri braka s Rožeom Vadimom, Žakom Šarijeom i Ginterom Saksom - kao i mnogobrojnim vanbračnim vezama, punile su svakodnevno novinske stupce širom sveta.


Vojska i ljubav



Zahvaljujući ulozi u Karneovom filmu "Varalice", Žak Šarije je 1959. godine dobio šansu da zaigra pored Brižit Bardo, u filmu "Babet ide u rat". Na probnom snimanju filma Šarije je zagrlio Bižit i reditelj je rekao:

- Odlično.

Međutim, već slavna, Brižit Bardo bila je kapriciozna. Rekla je ironično reditelju:

- Dečaka bi trebalo naučiti koječemu. On me grebe. Suviše je mekan.

Filmski posmatrači su bili zadovoljni Šarijevim izgledom. Bio je povučen, bojažljiv i u tome se krio njegov šarm. Ubrzo je postao miljenik cele ekipe, iako je Brižit insistirala da se svaka ljubavna scena ponovi više puta, jer nije verovala mladom glumcu.

Međutim, gledaoci su mogli da primete da se Brižit Bardo više nego ikada uživljava u sve te scene. I zaista, njihovi prijatelji su nakon završetka filma počeli da ih viđaju zajedno. Ona ga je vozila kući svojim automobilom. Usput su satima sedeli po bistroima duž Sene.

Brižit nije htela da prizna svoju novu ljubav, iako je ona bila očigledna. Stalno je zakašnjavala na snimanje svog sledećeg filma, a kad bi došla, nastojala je da što pre ode. Bila je sva razdragana i po tome što je zanemarivala posao, svi su znali da je zaljubljena.

Za nepuna dva meseca poznanstva između Brižit Bardo i Žaka Šarijea rodila se velika ljubav. Na koktelu povodom premijere filma "Babet ide u rat", Šarije je svima objavio da su se venčali.

Njihov brak trajao je tri godine. Nakon sedam meseci braka rodio im se sin Nikolas, koji danas ima 19 godina. A sreća je trajala deset meseci, sve dok Šarije nije dobio poziv za vojsku - na dve godine.

Šarije nije bio kukavica i slabić, jer je poticao iz stare vojničke porodice, ali je predosećao da će izgubiti Brižit ako ode u vojsku. I Brižit je bila očajna. Verovala je da je to njena poslednja ljubav u životu i nije mogla da se pomiri sa činjenicom da neće biti zajedno toliko dugo.

Telefonirala je ministru vojske i rekla:

- Ako Žak ode u vojsku, ja se povlačim s filma...

Njen odlazak sa filma značio bi desetine miliona franaka manje za francusku kinematografiju. O tome je morao da razmisli i sam ministar finansija Pine koji je zamolio ministra vojske da bar odloži Šarijeu vojnu obavezu.

U toku nekoliko meseci Šarijeu su vlasti odgađale dva puta odlazak u vojsku. Mogao je tako mirno da sedi uz svoju Brižit i snima filmove. Tako bi se sve nastavilo, da se iznenada nije pojavila Maša Meril, novo otkriće francuske kinematografije.

Šarije i Maša Meril počeli su zajedno da snimaju. Postali su prijatelji. Brižit je prisustvovala snimanjima, jer je počelo da se govorka da se Maša zaljubila u Šarijea. Sve bi se lepo završilo, da Brižit nije prisustvovala snimanju poslednje scene filma, kad su se Šarije i Maša našli u zagrljaju.

Maša je u Šarijevom naručju izgubila svest. Bila je to kap koja je prepunila čašu.

- Tako dakle! Bolje je da mi Žaka uzme vojska, nego neka žena. Dosta je bilo odlaganja, ne želim više da ga štitim - besno je tada uzviknula Brižita.

Kad je usledio treći poziv za vojsku, Šarije je morao da ode.

Na dan Žakovog odlaska u vojsku, oboje su bili krajnje uzbuđeni. Vojnici su ga sačekali zajedljivim primedbama, a fotoreportera je bilo na svakom koraku.

Novine su pisale kako Brižit Bardo veoma dobro podnosi njegovo odsustvo. Pričalo se da joj je kuća uvek puna prijatelja i da je vesela. Žaku je bilo sve teže. Odbijao je da jede, počeo da plače. Onda su ga prebacili u vojnu bolnicu na psihijatrijsko odeljenje. Pokušao je da razmakne gvozdene šipke na prozorima.

Najzad, jednog dana je presekao sebi vene - u želji da umre.

Tada je specijalna lekarska komisija donela odluku:

- Decembra meseca 1960. godine redov-vojnik Žak Šarije mora ponovo da se javi na pregled da bi se utvrdilo da li je trajno nesposoban za vojsku. Do toga dana proglašava se privremeno nesposobnim i demobiliše se.


Prava kriza



Za Šarijea prave muke su nastale tek kad je izišao iz vojske. Naime, tada je Brižit počela sa snimanjem filma "Istina". Kluzo je čitave dve godine pripremao scenario, podešavajući svaki detalj Brižitinoj ličnosti. Za ovaj film dobio je avans od milion franaka. Bio je to jedan od najskupljih i najsmelijih filmova koji se u to vreme snimao u Francuskoj.

Cela priča se odvija u spavaćoj sobi, u nerazmeštenom krevetu. Brižit je u toku celog filma dala više poljubaca nego što je izgovorila reči i stalno se pojavljivala polunaga.

Na probna snimanja dolazio je i Žak Šarije. Videći snimke Brižit s Filipom Lerojem, Žak je gotovo poludeo. Te scene nisu se dopale ni Kluzou. Morao je da se nađe novi partner. Bio je to mladi Sami Frej. Žak je i dalje pravio ljubomorne scene.

Tada je Kluzo zabranio Šarijeu da dolazi na snimanja. Brižit je ubedila Žaka da su ljubavne scene samo gluma i ništa više. On je poverovao, sve dok ga ona ponovo nije dovela u studio. Videći snimke, on je počeo da viče:

- Prvo ću ti unakaziti lice, pa ću se ubiti!

Jedva su ga smirili. Brižit je pobegla majci, a njega su ponovo odveli u bolnicu. Kad se vratio, počeo je da insistira da Brižit napusti filmsku karijeru.

Došlo je do bučne svađe u kojoj je Brižit bacila o zid bocu viskija. Sutradan su videli Žaka kako hramlje. Slučajno je bio nagazio na staklo i posekao se.

Bio je to početak kraja njihove veze. Brižit je suviše cenila svoju slobodu da bi mogla da izdrži bolesnu ljubomoru. Na kraju su rešili da se razvedu.

Brižit je, na zaprepašćenje svih, Šarijeu dala sina.

Žak se tada posvetio glumi, sinu i producentskom radu. A Brižit je nastavila sa svojiim avanturama.

- Ona je bila moja jedina ljubav - izjavio je Šarije nakon razvoda.

A Brižit:

- Morala sam da se odvojim i od njega i od sina, jer želim pre svega slobodu.

Pripremila: Jelena Marinčić, obrada: Yugopapir (Nada, 1979.)






Podržite Yugopapir na Patreonu * Donate