TV Zagreb, Beograd, Sarajevo, Titograd, Novi Sad najzad snimaju zajednički Novogodišnji program (1985)




Iako smo inzistirali, Lepa Brena sa svojim Slatkim grehom nije se pojavila na snimanju, niti je to bilo čime objasnila. Slično je bilo i s Tomom Zdravkovićem. Nakon velike potrage, pronašli smo ga u stanu. Iako je potpisao ugovor, izjavio je da ga novogodišnji TV-program ne privlači. Ili, možda, honorar? 

Listopad 1985: Čudo se dogodilo! Jer začudo, ili - naposljetku, pet naših televizijskih centara ipak zajednički priprema šestosatni novogodišnji program, pa će se ove godine - kada je sve mnogo skuplje - potrošiti čak dvije milijarde starih dinara manje nego prošle godine!

Zašto mnogim zabavljačima ne odgovaraju te promjene? Zašto nećemo vidjeti Lepu Brenu? Zašto su mnogi odustali od nastupa u najkomercijalnoj TV-noći? I što ćemo gledati 31. prosinca?

Studio vas prvi o tome obavještava! Piše Pavle Pavlović, naš sarajevski dopisnik.


*****



Najluđa noć pamtit će se i po jedinstvenom, rekao bih, povijesnom trenutku Jugoslavenske radiotelevizije, točnije - njenih studija s hrvatskosrpskog govornog područja. Prvi se put šest sati novogodišnjeg programa ostvaruje zajedničkim snagama i na jednome mjestu!

Što to znači, najbolje ilustrira podatak da je lanjski novogodišnji program stajao naše TV-centre oko šest i po starih milijardi, dok će ovogodišnji troškovi iznositi oko četiri!

U ovom privrednom i TV-trenutku napraviti tako velik stabilizacijski pothvat pravi je podvig, No, ostaje pitanje: koliko će time i program biti stabiliziran odnosno - osiromašen?

- Niste u pravu ako tako mislite! Tek sada, udruživanjem snaga i sredstava, postigli smo to da možemo raditi program najviše kvalitete - započinje razgovor Mišo Živojinović, urednik Zabavno-muzičkog programa Televizije Sarajevo. - To što je Sarajevo odabrano za domaćina prvog takvog programa, možda je posljedica ideje što je potekla iz naše redakcije.

No, odmah na početku moram istaći da smo mi domaćini za program koji će teći na Prvom programu, a za Drugi kanal domaćin je TV Beograd. Od iduće godine, uloga domaćina mijenjat će se po štafetnom sistemu.

Za novogodišnji program brine se, dakle, vaša redakcija?

- Ne! Redakciju sačinjavaju predstavnici svih pet studija, odnosno urednici zabavno-muzičkog proarama.

 Autori?

- E, vidite, tu nismo išli prema nekom ključu! Planirajući program, odlučili smo se za imena koja su se u pojedinim žanrovima posebno iskazala.

Svakom smo redatelju, dali odriješene ruke, on je tako potpuno odgovoran za svoje blokove. On će sam birati suradnike, pisce scenarija i slično.

Takvim načinom rada, prema planu, uštedjeli smo mnogo, gotovo za 50 posto smanjili smo troškove. Jer, ako je lani za novogodišnji program u ovih pet studija utrošeno oko 6,5 starih milijardi, on bi - da se radio po starom - ove godine stajao sigurno više od desetak milijardi.

Novim načinom organizacije, sve nas stoji četiri stare milijarde. Ušteda je više nego očigledna.

 Kako je koncipiran program?

- Bit će sastavljen od kraćih priloga, blokova koji u prosjeku neće biti duži od deset do petnaest minuta. Između njih, stalno će se emitirati rubrike humora.

Dakle, nakon dužeg vremena moći ćemo uživati i u humorističkim TV-blokovima za koje je zadužen Radivoje Lola Đukić.

- Kad smo već kod humora - nastavlja Mišo Živojinović - onda treba istaći da smo uspjeli prebroditi akutnu krizu programa takve vrste na malom ekranu.

Obratili smo se provjerenim perima u svim našim centrima, i moram priznati da je odaziv bio veći nego što smo očekivali.

Tako smo tek sada, nakon posnih humorističkih godina, u prilici da selekcijom ponuđenih priloga dođemo do najboljeg humora.

... To što je novogodišnji program sastavljen od kratkih blokova jamči da će se za svakoga naći po nešto.

Da bismo pretplatnicima pomogli pri izboru, sredinom prosinca objavit ćemo u dnevnim listovima točnu satnicu programa. Dakle, tko voli nek izvoli!

 Takvim načinom rada, pet studija JRT kao da konačno žele skinuti sa sebe odgovornost ako netko od gledalaca ne bude zadovoljan novogodišnjim programom.

- Po mišljenju autora, TV nije tu da čovjeku stvara atmosferu slavlja, nego da je potpomogne. Onaj tko od malog ekrana očekuje da ga probudi i da mu osigura potpun ugođaj, bolje da se tome i ne nada. 

TV više neće biti kutija koja će zarobljivati nečiju pažnju, i nego bi u ludoj noći trebala biti samo "veseo susjed" koji će potpomagati obiteljsko slavlje.

 Prvi se put može ustvrditi da se novogodišnji program JRT počeo pripremati na vrijeme...

- Da, u pravu ste! Pripreme smo počeli još u ožujku, a snimanje 25. rujna. Ona će trajati sve do 16. studenoga. Važno je spomenuti da se svi rokovi poštuju, i da još nijednom nije došlo do odgađanja.

Zasad smo završili snimanja blokova narodne muzike i starogradskih pjesama. Dakle, imamo završenih oko sto pedeset minuta od programa koji će ukupno trajati oko šest sati.

Zanimalo me kako će pet TV-centara međusobno "poravnati" račune. 

Mišo Živojinović odgovara da je i tu uveden princip broja pretplatnika u područjima pojedinih TV-centara. Drugim riječima, onaj studio koji ima više pretplatnika, više i plaća.

Inače, sve to što se sada događa oko novogodišnjeg TV-programa najbolja je potvrda naših dosadašnjih napisa u kojima smo govorili da je najskuplja ju JRT-programu njegova rascjepkanost!


Zašto se "izvlače" Neda i Oliver?



- Zabavno-muzički programi na JRT - tvrdi Živojinović - mogli bi biti mnogo jeftiniji kad bi se išlo za većom suradnjom, za programima koji bi se radili kao ovaj novogodišnji. Planiramo, za sada, da se ubuduće i kviz-programi, koji su nekad i bili rađeni zajedničkim snagama, ponovo vrate na taj kolosijek.

Ali, s druge strane, takav sistem rada, ako bi se usvojio na JRT, točnije - u pet njenih studija, naići će na otpore mnogih autora i izvođača. Pjevačima, recimo, dosadašnji način pravljenja novogodišnjeg TV-programa odgovara.

S jednom pjesmom pojavljivali su se u pet-šest studija i uzimali isto toliko honorara. 

Ovako, sve će se svesti na jedan. Istina, honorari nisu bili ni prije, a ni sada, posebno primamljivi, ali pojavljivanje u tom najgledanijem programu mnogo pridonosi popularnosti estradnih umjetnika.

 Kakav je bio odaziv izvođača?

- U početku, mislio sam da će biti jagme, ali iznenađen sam slabim zanimanjem! U programu svih žanrova narodne glazbe sudjeluje samo sedamnaest pjevača. Istina je da smo željeli one vrhunske, ali ima mnogo i onih koji su odbili naše pozive ili se, jednostavno, nisu pojavili na snimanjima.

Iako smo inzistirali, Lepa Brena sa svojim Slatkim grehom nije se pojavila na snimanju, niti je to bilo čime objasnila. 

Slično je bilo i s Tomom Zdravkovićem. Nakon velike potrage, pronašli smo ga u stanu.

Iako je potpisao ugovor, izjavio je da ga novogodišnji TV-program ne privlači (ili, možda, honorar? - op.a.).

Mnogo smo se trudili i oko Nede Ukraden i Olivera Dragojevića. I jedno i drugo "izvukli" su se objašnjenjima, da u vrijeme snimanja imaju turneje u inozemstvu.

Nije mi jasno kako to da nisu mogli uskladiti svoje obaveze prema našim ponudama koje su dobili prije nekoliko mjeseci?!

 U program je uloženo i manje sredstava. Znači li to da neće biti raskošnih scenografija i kostima?

- Možda se može i tako reći, no ja sam nastojao da osuvremenim televizijski program, da dobijemo što moderniju TV-sliku, a ne da bude svih onih balona, plastičnih jelki, lampiona, potkovica ...

Najskuplji je blok onaj sa Sedmoricom mladih.

U samu ponoć neće se pojaviti neki čestitar, kako je to dosad bilo uobičajeno, nego ćemo taj najsvečaniji trenutak na prijelazu dviju godina riješiti s pomoću slike. 

Kako to još nismo odlučili!

Dakle, želimo da suvremenijim TV-izrazom, koji neće odisati kičem, pokušamo dati atmosferu te najveselije noći u godini.

Vjerojatno ćemo izbaciti sve EPP-blokove, kao i živa javljanja iz studija.

Sve će biti završeno na vrijeme, i program će se znati iz sekunde u sekundu. Svi se prilozi snimaju u studiju, osim blokova ozbiljne glazbe, čije će se scene raditi u prostorima HNK u Zagrebu.

Priredili smo i posebne tonske matrice, tako da će i tonska snimka biti odlična.

Dakle, mnogo se toga najavljuje u noći između 31. prosinca 1985. i 1. siječnja 1986, kada ćemo vidjeti koliko je uistinu bilo dobro udruživanje snaga i sredstava pet TV-centara.

Napisao: Pavle Pavlović, obrada: Yugopapir (Studio, X 1985.)


Zabavljat će vas...



Spisak sudionika novogodišnjeg programa TV Zagreb, Beograd, Novi Sad, Titograd i Sarajevo ipak treba uzeti uvjetno, jer će sigurno doći do pokoje izmjene.

U bloku evergrina (režira ga Anton Marti) nastupit će: Ditka Haberl, Gabi Novak, Ljiljana Petrović, Kemal Monteno, Arsen Dedić i Dragan Stojnić.

U bloku starogradskih pjesama (redatelj Branko Mitić) pojavit će se: Zvonko Bogdan, Ana Širkova, Duško Ljubičić, Staniša Stošić, Lale Petrović, Vera Ivković, Prizrenka Petković, Đorđe Balašević, Julija Bisak, Živan Milić, duet Selimova-Želčevski, grupe Lola, Neven, Prijatelji, Uranak, Trogir i Ođila.

U bloku narodne muzike (redatelj Jovan Ristić) nastupaju: kvartet Studio, Beba Selimović, Vasilija Radojčić, Miroslav llić, Subhija Šehović, Duško Kulić, ansambl Petra Slaja, Safet Isović, Predrag Gojković Cune, Vera Svoboda, Dobri Stavrevski, Usnija Redžepova, Halid Bešlić, Halid Muslimović, kao i nekoliko folklornih grupa i narodnih orkestara sa solistima: Jovan i Rato Petković na harmonici, te Boki Milošević na klarinetu i Bora Dugić na fruli.

U bloku plesne muzike (redatelj Drenko Orahovac) pojavit će se: Zdravko Čolić, Seid Memić Vajta, Tereza Kesovija, Josipa Lisac, Aske, Doris Dragović, Denis i Denis, Jasna Zlokić i Meri Cetinić.

U rock-bloku (redatelj Ademir Kenović) vidjet ćemo grupe: Merlin, Valentino, Plavi orkestar iz Sarajeva, Ekatarinu Veliku i Lake pingvine iz Beograda, Parni valjak i Film iz Zagreba, Lačni Franz iz Ljubljane, te grupu Leb i sol iz Skopja.


Podržite Yugopapir: FB TW Donate