Pretražite Yugopapir

Milionski žiri čitalaca domaćih TV magazina zahteva '78: Vratimo najzad Jugoslaviju na Pesmu Evrovizije

Maj 1978: U trenutku kad je i druga Evrovizija protekla bez našeg predstavnika - pobedio je Izrael!

Čitaoci listova "Radio TV revija", "Studio", "TV novosti", "Stop", "Ekran i "Ven" masovno su glasali za povratak na Evroviziju!

Pre izvesnog vremena, zagrebački list "Studio" došao je na ideju da u jednoj zajedničkoj, sinhronizovanoj akciji, svih šest jugoslovenskih televizijskih revija - našeg lista i "TV novosti" iz Beograda, "Stopa" iz Ljubljane...

..."Ekrana" iz Skoplja i "Vena" iz Sarajeva - upita svoje čitaoce: 

Povratak na Evroviziju - da ili ne? 

Glasovi su stigli, glasovi su izbrojani i - šta se pokazalo? 

Pokazalo se da sve zajedno može da se sažme u jednom odlučno, veliko DA! 

Evo, uostalom, kako su glasali pojedini listovi: 

"RADIO TV REVIJA" - 22.560 da i 84 ne; 

"STUDIO" - 30.540 da i 918 ne; 

"TV NOVOSTI" - 29.349 da i 642 ne; 

"STOP" - 4.478 da i 159 ne; 

"EKRAN" - 14.802 da i 720 ne i 

"VEN" - 2.796 da i 123 ne.

Dakle, referendumom milionskog žirija čitalaca, koji su se u zaista zavidnom broju odazvali glasanju treba li da se vratimo na takmičenje Evrovizije za "Pesmu Evrope", utvrđeno je da - treba! 

Isto je tako glasio i odgovor većine muzičkih stručnjaka, pevača i kompozitora koji su učestvovali u anketi "Evrovizija - da ili ne".

Ostaje još samo da se čuje mišljenje odgovornih ljudi iz JRT-a: objavićemo ga u jednom od narednih brojeva.

A onda - na posao. U stvari, kako rekoše mnogi, pravi posao tek predstoji. Jer, ukoliko se iduće godine, ipak, vratimo na ovu smotru pesama iz dvadeset zemalja, koju prati TV gledalište od oko 130 miliona ljudi, moraćemo da rešimo još jedno, znatno složenije pitanje: ko i kako? 

Kako birati pesmu koja će nas predstavljati na ovoj muzičkoj olimpijadi; kako pogoditi njenog pravog izvođača?

Na samom takmičenju, u velelepnoj Kongresnoj palati, u Parizu, prošle subote, čulo se a, bogami, i videlo - sve i svašta. 

Ozbiljna, dostojanstvena pesma, lepo pevanje i svečano odelo, ruku pod ruku sa lakrdijom, izmotavanjem, golim nogama i šljokicama. 

Ako je za trenutak i vladala zbunjenost, pa i lagani šok, pokazalo se na kraju da prava pesma i pravo ponašanje na sceni, ipak, kako-tako prokrče sebi put do opšte zapaženosti. 

Pobedio je Izrael: ubedljivo najdopadljiviju i najbolju pesmu "A-ba-ni-bi" izveli su Izhar Cohen i grupa "Alpha Beta" i, opravdano, dobili najviše glasova (gotovo da nije bilo žirija koji im nije dodelio poene).

Poslednje mesto, sa nula glasova, "osvojila" je Norveška, podsetivši nas za trenutak na naše tužno iskustvo s ovog nadmetanja (nulu, ipak, nismo osvajali; tešili su nas nekim malenkostima, nedovoljnim da JRT ostave u onom poznatom ubeđenju "važno je učestvovati" ...)

Iako nas je sport poslednjih godina čeličio sličnim porazima i plasmanima u samom začelju tabele, u ovom muzičkom slučaju nismo, eto, imali baš nimalo sportskog duha.

Šta će biti dalje i hoće li tog daljeg, kad je reč o nama na Evroviziji uopšte biti, javićemo. Zasad - hvala što ste nam se po tom pitanju - javili.

(Jugoslavija se vratila na Pesmu Evrovizije 1981. - op. Y.)

Napisala: Višnja Marjanović (RTV revija, 1978.)




Podržite Yugopapir na Patreonu * Donate