Top 10 najgledanijih filmova 1982: "Otimači izgubljenog kovčega" bez šansi protiv domaćih komedija

Januar 1983: Kratka poseta bioskopima i distributerskim preduzećima u našem glavnom gradu, obavljena uoči Nove Godine, pokazala je da su domaći filmovi, sudeći prema broju gledalaca, potukli strane - i to glatko!

Među "poraženima" su i najčuvenija imena svetskog filma, autori, glumci i ostvarenja koja su inače potukla sve rekorde u posetama u bioskopima širom sveta.

Tu je i jedan Stiven Spilberg, čovek koji je odavno...

... dokazao da zna da pravi samo superfilmove, ili jedan Voren Biti, podjednako nenadmašan i kao glumac i kao reditelj.

Njihovi filmovi "Otimači izgubljenog kovčega", odnosno "Crveni" uz svu reputaciju, u duelu sa domaćim ostvarenjima proveli su se maltene neslavno.

Spilberg je doduše zauzeo solidno treće mesto sa 198.000 posetilaca, ali "Crveni" Vorena Bitija nisu uspeli da maknu dalje od osmog, sa skromnih 121.000 posetilaca.

Neuspeh "stranaca" donekle je ublažio japanski film "Carstvo čula" (četvrto mesto, 166.000 gledalaca) i sa njim je zaključena lista stranih filmova koji su se našli u konkurenciji 10 najgledanijih u nas, pošto je Beograd uglavnom tačan pokazatelj "filmskih prilika” u celoj zemlji.

Naša zemlja nije zatvorena za inostrane filmove, kao mnoge druge. Uz to, u našim bioskopima se prikazuju vrhunska dela filmske umetnosti, a i "hit-filmovi" stižu sa neznatnim zakašnjenjem - ako ga i ima.

Rekosmo, uspešniji su bili filmovi domaćih autora.

Ubedljivo prvi je film Slobodana Šijana, "Maratonci trče počasni krug" koji je videlo čak 250.000 Beograđana.

Ovaj rekord - da je godina duže trajala - verovatno bi oborila "Variola vera" Gorana Markovića, koja je kao "prava" zarazila filmsku publiku, pa je za samo dve nedelje prikazivanja film videlo 125.000 posetilaca i on na listi već zauzima sedmo mesto.

Njegova šansa je ova godina, jer se rezultat postignut u prošloj, "knjiži" za ovu.

Vlasta Radovanović, sa "Lovom u mutnom", zauzeo je odlično drugo mesto sa 203.000 posetilaca, a peta je "Savamala" Žike Mitrovića, koju je gledalo 154.000 ljubitelja filma.

"Donji deo" liste najboljih predvodi, na šestom mestu, film Aleksandra Đorđevića "Kraljevski voz" sa 129.000 gledalaca, a deveto i deseto mesto drže filmovi "Pad Italije", Lordana Zafranovića sa 115.000 posetilaca i "Smrt gospodina Goluže", Živka Nikolića, koji je videlo 107.000 Beograđana.


*****



Bez namere da budemo "vidoviti", u ovoj godini predviđamo - sudeći prema poseti u decembru 1982. kad su počeli da se daju - lep uspeh "Tesnoj koži" M. Miloševića i S. Pavića i filmu Miše Radivojevića "Živeti kao sav normalan svet".

Ova dva filma su do pred kraj godine već imali svaki po oko 90.000 posetilaca. Što se pak stranih dela tiče, u ovom trenutku prvenstveno smo okrenuti štednji - posebno na uvozu - i teško će biti odvojiti znatnija devizna sredstva za strane filmove, koji, inače, nisu nimalo jeftini.

Tekst: B. S. (Kekec, 1983.)


Podržite Yugopapir na Patreonu * Donate