Najdraži filmovi '82, anketirani: Olivera Katarina, Milutin Čolić, Bole Brkljač, Milan Mladenović...

Januar 1983: Mala anketa koju smo "u trku" sproveli po beogradskim ulicama pokazala je da se mišljenja gledalaca uglavnom poklapaju sa zvaničnom listom najgledanijih filmova, uz veća ili manja odstupanja.

Jasmina Buđevac, učenica: Film je moja najdraža razonoda i posvećujem mu dosta slobodnog vremena.

Teško je "na prečac" setiti se 10 najboljih prošlogodišnjih filmova, ali znam da su meni svakako najlepši bili sledeći filmovi:

"Mangupi polažu maturu", "Maratonci trče počasni krug", "Samo jednom se ljubi", "Tesna koža", "Variola Vera", "Lov u mutnom" i "Otimači izgubljenog kovčega".

Kao što vidite - uglavnom filmovi naše produkcije, za koje uostalom i smatram da su iz godine u godinu sve bolji i bolji.



BOLE BRKLJAČ, mađioničar: 



Na mene je najveći utisak ostavio film "Poštar zvoni dva puta", iako sam u principu pristalica domaćeg filma. Iz naše ovogodišnje produkcije najboljim smatram film Gorana Markovića "Variola Vera" i odmah uz njega "Direktan prenos", a dopala mi se "Tesna koža" i američka komedija "Boing, Boing".


MILAN MLADENOVIĆ, učenik: 



Na mojoj listi najboljih filmova koje sam gledao prošle godine preovlađuju domaći filmovi. To su, pre svih, "Tesna koža" i "Variola Vera", a zatim "Živeti kao sav normalan svet", "Mangupi polažu maturu" i "Direktan prenos".

Uz ove nabrojane svakako bih izdvojio i filmove "Banović Strahinja" i "Miris dunja".


OLIVERA KATARINA, glumica i pevačica: 



Najbolji koji sam tokom godine gledala je domaći "Variola Vera", mladog režisera Gorana Markovića.

Ako će vam to nešto u anketi pomoći, najboljim stranim filmom u prošloj godini smatram film "Tesa" Romana Polanskog, sa izvrsnom Nastasjom Kinski u glavnoj ulozi.


BRANKA JANKOVIĆ, stjuardesa: 



Najviše uživam gledajući naše filmove, a ubedljivo najboljim u 1982. godini smatram "Maratonce" Slobodana Šijana.


NEBOJŠA BOJIĆ, učenik: 



Po meni, najbolji filmovi su bili "Variola Vera", "Tesna koža" i "Samo jednom se ljubi".

U drugu grupu svrstao bih "Smrt gospodina Goluže", "Sećaš li se Doli Bel" i "Direktan prenos", a u treću - uz napomenu da su kvalitetne razlike među grupama neznatne - "Crvene", "Banović Strahinju", "Pad Italije" i "Miris dunja".


IZBOR MILUTINA ČOLIĆA



Posebno smo zahvalni kolegi iz "Politike" drugu Milutinu Čoliću, istaknutom filmskom kritičaru koji nam je dao neobično bogatu i iscrpnu listu filmova koji su po njegovom mišljenju bili najbolji među prikazanima tokom 1982. godine.


To su, od inostranih ostvarenja:


1. "Crveni", 2. "Obični ljudi", 3. "Tesa", 4. "Ponoćni ekspres", 5. "Razjareni bik", 6. "Jahači na duge staze", 7. "Otimači izgubljenog kovčega", 8. "Gluvarenje", 9. "Tri brata", 10. "Poštar zvoni dva puta" i 11. "Mister Montenegro"


Od domaćih na listi je samo pet:


1. "Dorotej", 2. "Miris dunja", 3. "Živeti kao sav normalan svet", 4. "Savamala", 5. "Maratonci trče počasni krug"


Interesantno je napomenuti da Milutin Čolić najboljim jugoslovenskim filmom 1982. godine smatra delo režisera Antuna Vrdoljaka "Kiklop" sa Ljubom Tadićem, Radetom Šerbedžijom i Borisom Dvornikom u glavnim ulogama, ali film ne ulazi u konkurenciju jer još nije prikazivan.

(Kekec, 1983.)


Podržite Yugopapir na Patreonu * Donate