Gabi Novak i Arsen Dedić, ličnosti '86: Arsenov kalendar obaveza ispunjen je do srpnja 1987...

Prosinac 1986: Povod da se lica Gabi Novak ili Arsena Dedića nađu na naslovnim stranicama nikada nije nedostajao. Njihovo je sudjelovanje u javnom, estradnom, kreativnom i umjetničkom životu kontinuirano, traje godinama.

Jesenas je jedan od povoda za "naslovnjak" Gabi i Arsena u Studiju bio kajkavski festival u Krapini gdje je Gabi pjevala a Arsen sudjelovao kao kompozitor.

Na kraju godine, kad se svode računi i planiraju nove obaveze, potražili smo Arsena i našli ga u raskoraku između nekoliko neodgodivih obaveza.

Toga četvrtka, u deset, očekivala ga je jedna od završnih proba prije zagrebačke premijere Shakespeareova Cymbelinea u Hrvatskom narodnom kazalištu (prijevod prof. Josip Torbarina, režija Joško Juvančić.)

Arsen je komponirao glazbu u ukupnom trajanju od četrdeset pet minuta, koja se djelomično izvodi uživo na pozornici, s upotrebnom starih instrumenata, kao što su kornemuza i krumhorn, a djelomice je snimljena na magnetofonsku vrpcu.

Već slijedećeg dana u Beogradu ga je očekivao nastup u Domu garde s dječjjim zborom koji je uvježbao nekoliko njegovih pjesama, potom nastup u Osijeku, u povodu izlaska knjige o Brelu, novinara Zvonka Penovića, za koju je Arsen napisao predgovor.

U Zagrebu se morao pojaviti na generalnoj probi Cymbelinea, 21. prosinca. Istoga je dana nastupio u Travnom, na probi gdje se u novozagrebačkoj "mamutici" otvarala nova knjižnica, a organiziran je prigodan umjetnički program.

Prije Nove godine, u režiji Antona Martija, Televizija Zagreb počela je snimati ciklus bajki prema zamislima, odnosno adaptaciji Ivana Kušana. Arsen je kompozitor u projektu. Prva je na redu priča Carevo novo ruho.

Prije kraja godine pozvan je na studentsku priredbu u Beograd, no to je morao otkazati, tridesetog prosinca 1986, noćnim je vlakom putovao u Suboticu gdje je nastupao na dočeku Nove godine u jednom privatnom klubu. Gabi je ostala kod kuće, sa sinom.

Što ih očekuje u novoj godini? Arsen, nabijen informacijama, sipa iz rukava:

- Ne biste vjerovali, ali moj je kalendar obaveza ispunjen do srpnja. Tu je nova knjiga koja je već u tisku. Riječ je o knjizi poezije i priča Hotel Balkan, koja će, nadam se, izaći do travnja. Valja razmišljati o novom, autorskom LP-ju pod radnim naslovom Tko stoji iza mene. To je naziv jedne od pjesama (Arsen je upotrijebio izraz "jaka stvar" - op. a.)

Zajedno s Radom Šerbedžijom imat ću koncerte u Luganu i Zürichu, potkraj ožujka sa šibenskom klapom Bonaca "skitat ću" se po Sjedinjenim Američkim Državama, potkraj veljače u Portorožu ću nastupiti na koncertu s Ginom Paolijem i Sergiom Endrigom.

Radit ću i na novom LP-albumu, zajedno sa Zlatkom Vitezom, obrađujući izvanrednu zbirku stihova. Ploča je posvećena gradu Zagrebu. Tu su tekstovi Šenoe, Mihalića, Slavičeka, i Arsena Dedića. 

Ne zaboravlja Arsen spomenuti ni Gabine obaveze koje su, treba reći, mnogo manje. Put sadašnje karijere Gabi je "sama odabrala i svela obaveze na mjeru koja je suviše ne udaljuje od obitelji".

- Da se ne zaboravi, Gabi se upravo vratila s MESAM-a s trećom nagradom publike i novim hitom Gore glavu. Zapravo, ona uvijek ima svoje "tihe hitove" koji dugo traju.

Upravo je za prazničke dane za Televiziju Zagreb snimila nekoliko interpretacija tema Georgea Gershwina za emisiju u povodu 50-godišnjice njegove smrti.

Izvest će i moj prepjev Gershwinove pjesme iz 1958. godine, iz vremena kad sam je i upoznao.

Napisao: Zvonko Kovačić, snimio: Marko Čolić (Studio, 1986.)

Podržite Yugopapir na Patreonu * Donate