"Veče uz radio" Nikole Karaklajića: Šta donosi nova radio emisija namenjena "mladom ludom svetu"

Decembar 1968: Ponedeljkom u 20.00 časova na Prvom programu Radio Beograda nova emisija namenjena slušaocima mlađeg uzrasta - "Veče uz radio" ... Voditelj i redaktor emisije Nikola Karaklajić, sa svojim saradnicima, priprema mnoga iznenađenja ...

Pod pojmom "mladi ludi svet" obično podrazumevamo grupu slušalaca mlađeg uzrasta koja se oduševljava pop-muzikom.

To je generacija koja se uzbuđuje, voli, navija, buni se, oduševljava - čije srce "ludo" kuca, a mašta bujno radi.

Englezi imaju izraz "tinejdžer", označavajući omladince od 13 do 19 godina (all odgavarajući izraz u našem jeziku ne postoji).

Umesto toga, mi taj svet nazivamo "mladi ludi" ali ne u pogrdnom smislu, jer mladi, ludi svet u stanju je da sve nas ponese, oduševi, zagreje.

U nameri da se udovolji muzičkim željama slušalaca ovog uzrasta, Prvi program Radio Beograda pokrenuo je novu emisiju "Veče uz radio" i njeno realizovanje poverio Nikoli Karaklajiću.


Gitarijade



Često nepozvani, ali novčano zainteresovani ljudi organizuju muzičke gitarijade koje u nas nisu nijednom do sada dale obećani muzički kvalitet. Jedna od ideja autora ove emisije je i organizovanje gitarijada koje će Radio Beograd snimati i emitovati u "Večeri uz radio".

Emisija je sastavljena od nekoliko rubrika: "Muzika pod mikroskopom" (traže se slične zabavne melodije), "Naučimo novu pesmu" (najnoviji hit na našem jeziku), "Muzika za zaljubljene" (lagana muzika uz stihove mladih slušalaca), "Rekla ... kazala ... " (šta se piše o poznatim pevačima i ansamblima), "Lov na besmislice" (besmislice napisane ili rečene u oblasti pop-muzike).

Za kraj emisije predviđeno je emitovanje najnovijih hitova sa poznate top-liste "Top-tventi".

Ali, neće u svakoj emisiji biti zastupljene sve ove rubrike.

Poznata američka pevačica Areta Frenklin najveći uspeh kod naših slušalaca postigla je pesmom "Misli". Nada Knežević takođe peva ovu melodiju.


Areta i Nada u duetu



U studiju Radio Beograda, gde se snima emisija "Veče uz radio", pozvali su Nadu i zamolili je da pokuša da peva u duetu sa Aretom Frenklin. Nada je melodiju "Misli" slušala sa ploče i u isto vreme pevala, a snimatelj je uporedo na traku presnimavao glas sa ploče i glas Nade Knežević.

Snimak je odlično uspeo. Posle emitovanja emisije "Veče uz radio" stigla su mnoga pisma slušalaca koji su tražili da se snimak ponovi. Želja im je ispunjena.




U emisijama "Veče uz radio" slušaoci su imali prilike da čuju razgovor sa Tomom Džonsom. I Žilber Beko je pričao i pevao. Snimci su napravljeni na koncertima ovih pevača.


Slušaoci o emisiji



Odmah po emitovanju emisije "Veče uz radio" redakciji su počela da pristižu pisma i telefonski pozivi. Slušaoci su iznosili svoja mišljenja, hvallili, kudili. Iz gomile pisama izabrali omo nekoliko:

Mirjana Cindrić, Orlovića Pavla 27/3, Novi Sad: "Veče uz radio" je emisija koja će, ako i dalje bude na ovom nivou, ozbiljno konkurisati "Prijatelju zvezda", "Minimaksu", "Sastanku u 9.05". Odlično ste startovali sa prvom emisijom, i zato vam obećavam da ću biti redovna slušateljka."

Nedeljko i Ružica Anđelković, Banatski Brestovac: "Početak vaše emisije je bio strahovit. Tada smo pomislili da će to biti najbolja emisija koja je ikad emitovana na programu Radio-Beograda. Ali, uzalud, takav je bio samo početak, pa je emisija onda bila pokvarena, a na kraju opet dobra."

Milan Topalov, Elemir, 27: "Iznenađen sam svežinom vaših reči i muzike koju ste emitovali, jer je za klasu bolja od "Minimaksa". Emisija je stručno rađena i zato je pobudila moje interesovanje. Želim da i dalje budete aktuelni i jednostavni, ali sa više tempa i živosti."

Tekst: Z. Đuričić (RTV revija, 1968.)

Pisma slušalaca: Nikola, vi ste ubica dosade!


Podržite Yugopapir na Patreonu * Donate