"Veče uz radio", pisma slušalaca: "Najbolja emisija od vremena Nikole Tesle!" / "A da trajete duže?"

Februar 1969: Postalo je više nego uobičajeno da skoro svaka nova emisija Radio-Beograda dobija svakodnevno hrpu pisama. Tako se dogodilo i sa emisijom "Veče uz radio" koju priprema Nikola Karaklajić, jedan od dugogodišnjih redaktora toliko popularnog "Sastanka u 9 i 5".

Iz te gomile dopisnica, čestitki i ozbiljnih sugestija izabrali smo nekoliko, ne samo da bi istakli uspeh nove emisije, već posebno da bi pozvali naše čitaoce i slušaoce Radio-Beograda da iskoriste svoje pravo arbitra i ocene napore i rezultate stvaralaca ovog programa.

A pisama je bilo običnih i neobičnih. Tako je jedno došlo iz bačkog sela Sente na kome ništa drugo nije stajalo do samo "Nikola Karaklajić, Beograd".

A iz Odžaka je stigla dopisnica bez ikakve adrese izuzev naziva rubrike iz emisije "Veče uz radio", odnosno napomena: "Za nagradnu igru KOJI JE ČIJI GLAS".

I poštari su pronašli adresanta.


Od vremena Nikole Tesle



BEBA I LJILJA ŠKORIĆ, NOVI BANOVCI - pišu: "Oduvek sam želela da ponedeljak, tako reći najdosadniji dan provedem negde, gde bi mi bilo prijatno uz muziku. I eto, najzad se moja želja ostvarila zahvaljujući voditelju emisije: "Veče uz radio".

Mogu reći da mi se mnogo dopala ova emisija i želela bih da ona stekne veću popularnost od "Minimaksa". Možda ćete to postići boljim izborom melodija".


LJUBOMIR ZEČEVIĆ, ZEMUN, BOŽIDARA ADŽIJE 37: "Cenjeni uredniče, naše najbolje radio emisije od vremena Nikole Tesle. Mislim da bi se i Radio-Luksemburg i Monte Karlo, a da ne govorim o "Minimaksu", izgubili kada bi se upustili s tobom u duel".


BOBAN VRDNJEŠ, ŠABAC, SREMSKA 2: "Nisam ljubitelj ozbiljne muzike. Međutim, sinoć sam na televiziji gledao jednu emisiju ozbiljne muzike. Prikazali su jedno delo Jakova Gotovca, čini mi se da se zove "Simfonijsko kolo".

Muzika iz tog dela meni mnogo liči na "Dalmatinski lero" - Đele Jusića, a možda je i obratno. Šta ti misliš o tome?

Umalo da zaboravim, šaljem ti i moje rešenje nagradne igre. Ne znam da li sam pogodio, ali to nije ni važno, važnije je da je tvoja emisija vrlo dobra, možda i najbolja".


Kao sa ploča



NADICA IBRAMOVIĆ, ZRENJANIN, FRUŠKOGORSKA 32: "Prošli put sam pogrešno napisala da odvajam jedan sat od programa Radio-Luksemburga. Vašu emisiju slušam do kraja, punih sat i po. Ali, ne bih imala ništa protiv da ona traje i duže. To vam, uostalom, pišu mnogi slušaoci.

O predlogu za sastavljanje top-liste treba zaista dobro promisliti. Evo zašto: svaka emisija ovog žanra ima top-listu koju sastavljaju slušaoci. I sve one se veoma malo razlikuju i to uglavnom u redosledu plasiranih pet kompozicija. Možda bi bilo interesantnije da se lista proširi na deset do petnaest kompozicija.

Sada moram da vam uputim jednu zamerku. Zašto na kraju emisije ne možemo da do kraja čujemo najavljenu kompoziciju?"


DRAGAN RANČIĆ, BEOGRAD: "Dragi Nidžo, razočaran sam što si otišao iz emisije "Sastanak u 9.05". Ali, ubrzo sam se obradovao daleko više, jer si dobio ceo sat i po i to na Prvom programu. Izvini što sam "pertu", ali slušam te već deset godina i osećam kao da smo stari prijatelji.

Mnoge stvari sam snimio na magnetofon, i za razliku od uobraženka "Minimaksa" i naduvenka "Prijatelja zvezda", ne mešaš su u svaku stvar, tako da mogu da snimam kao sa ploča. Hvala ti".


A oni bez gramofona?



MILICA ŠUŠNJARA, BATAJNICA, VOJVOĐANSKIH BRIGADA 72 - I JOŠ 330 POTPISA: "Kao dugogodišnjeg prijatelja, gitaristu Mik Vebleja, člana pop-grupe "Rejngds" (The Renegades - op. Y.) predlažemo moji prijatelji i ja kao najboljeg gitaristu godine. Volela bih da ova titula pripadne njemu jer pomenuta grupa više ne postoji. Mislim da bi ovo priznanje za njega bilo veliko. Ovo su potpisi mojih drugova i istomišljenika i nadam se da naše pismo nećete odbiti, jer smo stalni slušaoci emisije "Veče uz radio".

Ujedno vas molim, ako ne primite naš predlog gitariste, da vratite svih 330 potpisa, ili bar javite preko emisije, koju vodite vi, druže Karaklajiću".


JELENA NIKOLIĆ, NOVI BEOGRAD, OTONA ŽUPANČIČA 20: "Ne znam da li sam tačno pogodila da prvu pesmu peva žena, drugu i treću muškarci, a četvrtu opet žena, ali imam predlog o izmeni sistema nagrada.

Ima slušalaca koji će biti nagrađeni pločama, a nemaju gramofon. Mislim da bi takve učesnike u nagradnoj igri trebalo dovesti u studio i pokazati im kako izgleda emitovanje vaše emisije".


MIŠA GAJIĆ, NOVI SAD, JOVANA POPOVIĆA 2: "Predlažem da pokrenete natječaj za najomrznutiju ličnost iz sveta pop-muzike".


DANA ARBUTINA, GLINA, VASILIJA GAĆEŠE 29: "Svaki put, otkako je osnovana ta dragocena emisija, ponedeljkom naveče nađem se tik pokraj radio-aparata. Moji kutci sobe ispunjeni su zadovoljstvom, srećom, i radošću.

Pitam se ko ne bi slušao Radio-Beograd, a vi nama mladima uvek nađete ono što mi želimo, što tražimo po mnogim stanicama".


STEVA KLJUKOVNICA, BANATSKI BRESTOVAC, ŽARKA ZRENJANINA 17: "Mogu da vam kažem da je među mladima u mom selu doskoro bila popularna emisija "Minimaks", međutim, sada je za sve nas, i to ponavljam, za sve najpopularnija i daleko najbolja emisija "Veče uz radio".

Verujte meni je žao što sve tako dobro ne traje bar malo, malo duže. Zar ne bi mogla emisija da traje bar do 22 časa".


Za nepoznate ansamble



JOVAN ŽIVKOVIĆ, NIŠ, J. NIKOČA 2: "Dragi Nikola, javljam vam se prvi put otkako ne dolazite na "Sastanak u 9.05", tj. od onda kada ste me prisilili da i u ponedeljak uveče budem uz radio. Priznajem, ti minuti su vrlo prijatni.

I ovoga puta ste pokazali vašu rutinu u pravljenju emisija ovakvog tipa. Vi ste "ubica dosade".


SINIŠA KOMLJENOVIĆ, BOROVO, II 20 KOMKA I: "Emisija nije loša i spada među bolje na našem programu. Ipak, imam neke zamerke na nju. Ja smatram da bi to trebalo biti emisija čiste, kvalitetne bit muzike, tj. imala bi zadatak da poboljšava ukus slušalaca domaćeg programa.

U toj bi emisiji trebali emitovati nove snimke koji se još nisu probili do top-lista, a imaju za to izgleda. Trebalo bi mnogo vremena posvetiti forsiranju kod nas nepoznatih grupa koje su mnogo kvalitetnije od mnogih kod nas popularnih grupa. Tako bi slušaoci dobili nove ljubimce.

Time bi se proširio njihov ukus i osećaj za kvalitetno, a kad bi ih pitali koji im je sastav najbolji, imali bi veći izbor: A ne kad kod nas koga god upitate koji im je najbolji sastav, a oni odmah: "Bitlsi" ili "Rolingstounsi". I niko više.

A naši sastavljači programa misle - oni najpopularniji, pa udri dan i noć, samo bi puštali Bitlse dok nam se popnu na vrh glave.

Ne kažem da Bitlsi nisu kvalitetni. Naprotiv, ali oni će ostati najpopularniji i kad na programu ne bude ni jedna njihova pesma, pa kakve onda ima svrhe neprestano puštati samo njih?"

(RTV revija, 1969.)

Šta donosi nova radio emisija Nikole Karaklajića?



Podržite Yugopapir na Patreonu * Donate