Krešimir Ćosić i Dragan Kićanović uoči derbija Cibona - Partizan: Ćosa o Kići - Kića o Ćosi (1980)

U subotu, 20. decembra 1980. u Palati sportova u Zagrebu sastaju se domaća "Cibona" (bivša "Lokomotiva") i beogradski "Partizan". 

Iako je u pitanju tek pretposlednje kolo jesenjeg dela prvenstva države, a prolećni deo počinje ubrzo posle Nove godine, interesovanje za ovaj meč veliko je.

Jer, "Cibona" i "Partizan" su očigledno dve najjače ekipe ovogodišnjeg košarkaškog prvenstva, a Krešimir Ćosić i Dragan Kićanović su njihovi najpouzdaiiji i najefikasniji igrači. 

Ili kako je u zagrebačkoj "SN reviji" zabeleženo - ta dvojica asova "drmaju prvenstvom"...

Šta njih dvojica misle jedan o drugome, o protivničkoj ekipi i o tome ko će biti prvak na kraju tekuće takmičarske godine 1980/81?


*****



Prvo se, kao starijem, obraćamo Ćosiću - "večitom mladiću" - koji je krajem prošlog meseca ušao u 33. godinu života.

- "Partizan" je i bez Kiće dobra ekipa, iako možda ipak za nijansu slabija od "Cibone", pa je meni zbog toga nešto lakše nego njemu; sa Kićom, to je superekipa. On sjajno igra u odbrani i plejmejker je, odnosno graditelj igre, sa izvanrednim osećajem za kolektivnu igru. Nije nametljivi individualac koji zloupotrebljava udarac. On je vođa, čovek odluke, strelac sa više od trideset koševa po utakmici. Ali, ne gura se u prvi plan, nikome ne "oduzima igru", kao što često čine neki drugn istaknuti igrači. Ta sposobnost da sopstvene kvalitete podredi zahtevnma kolektivne igre njegova je glavna odluka, i po tome je uvek iznad drugih.

Kićanović, koji je navršio 27 godina, ne govori o Ćosiću s manjim uvaženjem:

- "Cibona" je u Ćosi dobila vođu, a vođa je svuda neophodan, u sportu naročito; u košarci, to je čovek koji objedinjuje i usklađuje dvanaest individualnnh želja n ambicija. S njim, "Cibonina" ekipa je dobila sigurnost koja joj je ranije nedostajala, rasteretila se i oslobodila u igri; zato i pobeđuje s lakoćom. Da je Novosel mogao da bira, svakako bi još ranije doveo Krešu. On je pravi čovek za odlično ukomponovanu ekipu iz Tuškanca, supermajstor još iz vremena kada sam ja tek započinjao karijeru...


*****



Na početku ovogodišnjeg prvenstva, predviđajući njegov tok i rezultate, neki od naših najgledanijih košarkaških stručnjaka davali su prednost "Partizanu". Kako je u štampi zabeleženo, i Kićanović je još letos izrazio slično mišljenje: 

"... Cibosi su mnogo jači, a Ćosa je upravo sjajan. Konačno će biti... drugi!" 

... Ali to je bilo rečeno u šali. Međutim, govoreći ozbiljno, prednost je sve do nedavne pobede nad "Crvenom zvezdom" davao "Ciboni":

- Izražavajući takvo mišljenje, nisam taktizirao niti "uspavljivao protivnika", čemu u pravom sportu i nema mesta; bio sam samo realan i objektivan, imajući u vidu sve poteškoće koje smo i "Partizan" u celini i ja lično imali u pripremnom periodu. 

Ja, eto, godinu i po dana nisam igrao, a ozleda u Moskvi i putovanje u Ameriku bili su me sasvim isključili iz priprema za prvenstvo, u koje sam se uključio tek na petnaestak dana pred prvo kolo. 

Za to vreme, "Cibona" i Ćosa spremali su se punom parom; zato sam ranije onako i govorio. Druga je stvar što smo mi u međuvremenu prevazišli teškoće, konsolidovali se i razigrali, pa sada možemo da "razgovaramo" drugačije...

Sigurnije zaigravši od prvog kola ovogodišnjeg prvenstva, "Cibona" ima i znatno povoljniju koš-razliku; pored nesumnjivih prednosti igre na domaćem terenu, i to bi moglo da se shvati kao nagoveštaj da su "Cibosi" favoriti u subotnjoj utakmici, a možda i u celom prvenstvu. 

Ali, Ćosić je oprezan:

- Nikad ne valja previše važiti za favorita u javnosti. To naročito nepovoljno deluje na mlađe, neiskusnije igrače, opterećene osećanjem da "moraju" da osvoje prvo mesto; oni obično rangiraju protivnika, pa ne daju dovoljno od sebe u igri protiv nekog objektivno slabijeg, koga u stvari potcenjuju, i smatraju da će prvenstvo odlučiti u svega dve-tri utakmice protiv direktnih rivala za naslov prvaka... 

U "Ciboni" su svi svesni da će najteži i najznačajniji biti naš dvoboj s "Partizanom"; ali, da bi tako i bilo, odnosno da se ne bi neko treći umešao u trku za titulu do te odlučujuće utakmice moralo se doći bez potresa, uvek misleći samo na prvi naredni susret. 

Jedino tako mogu se izbeći neprijatna iznenađenja, kakvo je "Zadar" pre pet godina priredio "Jugoplastici" i "Crvenoj zvezdi": kao "treći favorit", on je osvojio titulu sa dvadeset i dve uzastopne pobede i samo jednim porazom u dvadeset šest igara! 

Razume se, pored toga, u ekipi moraš imati i bar jednog pravog asa, jer je košarka kolektivni sport vrsnih individualaca...


*****



I "Cibona" i "Partizan" imaju po jednog takvog asa, a njihov susret - opet citiramo sportsku štampu -  biće i "dvoboj asova". Ali, ne treba izgubiti iz vida ono što Kićanović naglašava - a slično misli i Ćosić:

- Ni Krešo ni ja nismo čarobnjaci. Možda smo samo glavni ljudi u izvrsnim sredinama, u kojima se sa suigračima odlično razumemo i imamo jedni u druge puno poverenje... Nismo, međutim, nas dvojica "Cibona" i "Partizan": i bez nas bi naši klubovi bili veoma jaki i najozbiljniji, možda jedini ovogodišnji kandidati za titulu prvaka!

A ishod predstojećeg susreta i, kasnije, celog 37. prvenstva države u košarci?

- Sigurnu prognozu teško je, u stvari nemoguće dati. Jasne su i naše i njihove želje, jasno je da ćemo dati sve od sebe da te želje ostvarimo, i da ni njima ni nama neće biti lako ni na ovoj utakmici, a pogotovu ne u nastavku prvenstva. Možda će odlučiti i ono što se obično naziva sportskom srećom...

Gotovo je svejedno ko je od njih ovo i baš ovako rekao; jer u tome su obojica saglasni.

(TV novosti, 1980.)

7. marta 1981. Zagrepčani su došli u goste Beograđanima. Ovako je izgledao reklamni blok na Televiziji Beograd pred početak košarkaške utakmice Partizan - Cibona...




Podržite Yugopapir na Patreonu * Donate