Veliki rock spektakl u Zenici '87: Svirali Leb i sol, Zabranjeno pušenje, Valentino, ITD Band, Zana...

Avgust 1987: Ovogodišnji rođendanski rock koncert Radio Zenice beše slavlje o kome će se pričati bar do sledeće godine. Otvorile su ga ovdašnje grupe Nemoguće vruće, Sahara, Model ZE i Rock osmijeh, a sve četiri se utrkuju čija će ploča prva ugledati svetlost dana.

Pošto zenička publika već zna sve njihove pesme, atmosfera je bila dovoljno ugrejana i za nastavak pevanja, plesanja i skandiranja uz one slavnije goste.


Banjalučki Radio je uspešno promovisao svoj LP-prvenac "Konje ubijaju, zar ne", a kulminacija je bila u horskoj izvedbi pesme "Večeras". 

Zatim je na scenu izišla Zana.


Na žalost članova benda još po danjem svetlu, ali zahvaljujući zeničkoj publici, nije bilo razloga za strepnju. Opet je to bio jedan veliki, zajednički hor, pa je svojih pola sata ova grupa iskoristila na najbolji način, svirajući najpopularnije numere sa svojih ploča.

Bilo je to prvo i uspešno upoznavanje Zane i Zeničana.

ITD Band je doslovno sa voza uskočio na scenu. Možda se u tome može naći deo opravdanja za njihov dosta mlak nastup, bar sudeći po reakciji publike, ali su zato Đavoli obnovili vatru u njima.

"Twist and Shout" i "Stojim na kantunu" su im definitivno obezbedili status jednog od naših najveselijih koncertnih bendova.

Utoliko je Valentinu bilo lakše da nastavi veselje, pa je Jakirlić na svakom refrenu mogao, da je hteo, i da se odmara.

Zabranjeno pušenje je odvajkada miljenik zeničke publike, koja je za početak dobila mali dar - "Zenica blues".

(Snimio: Dragan Milovanović)

Šlag uvek dođe na kraju.

Ono što su pokazali Vlatko Stefanovski i Leb i sol zaista je van svih standarda.

U jednom trenutku u gledalištu je bilo tiho kao u pozorištu, da bi usledila erupcija oduševljenja.

Jednostavno tih pola sata su bili savršenstvo sklada i energije, emocija i tehnike. A Vlatko - obećao je da se pred tu publiku mora vratiti.

- Verujem - tvrdi urednik i voditelj koncerta Josip Dujmović - da je ovo jedan od najveselijih i najboljih ovogodišnjih rock programa u zemlji. Nije uzalud i Emir Kusturica u poslednji tren odlučio da nastupi sa Zabranjenim pušenjem, iako već uveliko priprema novi film za američku kompaniju "Columbia".

Koncert je, inače, direktno prenošen u noćnom programu Radio Zenice (još jedan poklon slušaocima uz punoletstvo ovog radija) i uz to je kompletno snimljen na video i magnetofonske trake, a pratila ga je i izložba rock fotografija članova foto-kluba "Zenica".

Obrada: Yugopapir (Rock, 1987.)



Podržite Yugopapir na Patreonu * Donate