Predstavljamo The Montenegro Five: Muzikalni Crnogorci svojim šou programom osvajaju Evropu

Jul 1967: Kršni Crnogorci, svi visoki blizu dva metra, među najpopularnijima u Švajcarskoj i Zapadnoj Nemačkoj ... Ploča "Muzika atmosfere" prestiže "Bitlse" ... Njih petorica imaju dve ćerke i sviraju 25 instrumenata ... Uskoro: na brodu "Bremen " - oko sveta ...

Upoznali su se slučajno, 1962. godine, u Esenu, iako su svi - Crnogorci! Svako je pre toga svirao u drugom orkestru.

Čim su se ugledali shvatili su da pripadaju jedan drugom i tako se rodio: Kvintet "Montenegro".



Ko je ko? - da ih predstavimo:


Đorđe Kraljević, visok 185 sm, star 39 godina, poznat kao "Đoka Crnogorac". Po zanimanju je mašinski tehničar, bio je fudbaler, a sada svira bas-gitaru i bas usnu harmoniku. Solo peva.

Oženjen je i obožava svoju kćerku Bibu zvanu "Poli". Probleme rešava - humorom.


Branimir Mijatović, visok 197 smo (dakle samo tri santimetra manje od dva metra!), star 29 godina, poznat kao "Mijat". Po zanimanju je inženjer agronomije a sada je "šou-majstor", peva solo i svira gitaru, usnu harmoniku "Polifon" i udara bubnjeve.

Hobi: snimanje filmova. Probleme - ignoriše.


Slobodan Novović, visok 175 sm (on je "najmanji"), star 25 godina, bez nadimka. Studira prava i svira gitaru, bas-gitaru i usnu harmoniku.

Nikad nije čuo za probleme i veruje da voli moderne devojke. Komponuje.


Dragoljub Vagner, visok 180 sm, star 22 godine, po zanimanju profesionalni muzičar. Svira violinu, klarinet, klavir, orgulje, vibrafon, harmoniku...

Sve probleme svodi na muziku. Komponuje. Hobi: klasična muzika.


Milan Kovačević, visok 183 sm, star 30 godina, po zanimanju student medicine. Čudovišan instrumentalist, svira preko 10 instrumenata. Komponuje.

Odličan muž i otac, ima devojčicu od godinu dana koja se zove Aleksandra. Problem mu je u tome - što nema problema.



Noći u Kotoru: Tradicija



KVINTET "Montenegro" po nečemu je jedinstven. Oni svake godine sviraju po mesec dana u Kotoru - besplatno. "To nam je tradicija", kažu i onda ih mrzi da to objašnjavaju, jer smatraju da je na tu temu glupo zapitkivati.

"Montenegro noću", tako obično zovu svoje izvođenje. U Minhenu, ili na Bodenskom jezeru, ili u Filingenu, u Italiji, Holandiji... - uveliko su popularni.

O kršnim momcima kruže i delikatne priče, na primer, da su prevashodno popularni kod švajcarske i nemačke publike, jer su svi stasiti i crnomanjasti. Naši u inostranstvu ih obožavaju.

"Kad im dođe", zapale publiku. Odlični su psiholozi i improvizatori, odmah "pročitaju" želje publike i prave program ad hok.


Bez kapelnika



SVI ansambli imaju "duhovnog vođu" ili kapelnika, ili bar menadžera... "Montenegro" nema ništa od toga.

"Radimo jedinstveno, svi radimo sve" - kažu.

"U ansamblima obično dominira jedna ličnost, ali mi puštamo da dominira - sama muzika... Od strane publike najviše volimo Švajcarce (valjda zato što i oni vole nas), ali se iskreno osećamo "mi" jedino kad nas slušaju naši ljudi.

Obišli smo sve evropske zemlje, ići ćemo i dalje, ali naša najdraža gostovanja bila su ona na Cetinju, ili u Novom Sadu, Skoplju, Zagrebu, Titogradu, Beogradu...

Kada u inostranstvu doživljavamo uspehe uvek se radujemo što smo Jugosloveni i što na neki način možemo da doprinesemo reputaciji naše zemlje, mada sa svom potrebnom skromnošću".


Beauty Milton želi u Jugoslaviju



"TREBA da obiđemo sve zemlje koje imaju plejboj klubove. Uskoro ćemo brodom "Bremen" na put oko sveta, na samom brodu sviraćemo po dva sata dnevno, a nastupaćemo u svakoj luci u kojoj se brod duže zadržava".

To nam je rekao Đorđe Kraljević. A njegov drug Branimir Mijatović dodaje:

"Od poznatih evropskih pevača s nama su nastupali Udo Jirgens, i crnački pevači Bili Mo i Bjuti Milton. Voleo bih da saopštite čitaocima Revije da je Bjuti Milton preko nas, izrazila želju da vi objavite prvi ovu vest.

Bjuti Milton je veliko ime moderne muzike i radovali bismo se kad bi se pojavila pred našom publikom."


Pozdrav TV gledaocima



NEKOLIKO puta kvintet "Montenegro" nastupao je u zemlji na malom ekranu. Poslednji put bilo je to prošle nedelje u emisiji "Gost našeg studija":



Uskoro će ih angažovati i studija u Zagrebu i Titogradu.

"Nije lako nastupati na televiziji", objašnjavaju nam momci. - "To nije isto što i pozornica. Držeći se toga da televizija dospeva u samu kuću, u samu sobu gledalaca, nastojali smo da delujemo što jednostavnije i učtivije, kao svi gosti.

Ali, nismo zadovoljni. Smatramo da ćemo tek u jednom od narednih nastupa postići pravu meru... U međuvremenu - isporučite naš pozdrav svim TV gledaocima kao i slušaocima radija".

Tekst: M. Ob, foto: Discogs, RTV revija, obrada: Yugopapir (RTV revija, 1967.)





Podržite Yugopapir na Patreonu * Donate