Pretražite Yugopapir

"Jadranski susreti", omiljena letnja TV zabava: Napred Vodičani, Smederevci su s vama! (1973)

Jul 1973: Krajem prošlog meseca Ploče su bile domaćin ove neobične priredbe ... Jadranski susreti već tri godine "obilaze" gradove na moru i razbijaju monotoniju leta i meštanima i turistima ... Ljubo Jelčić: i voditelj i milicioner ...

Susreti su prošli, živeli susreti!

Doduše, Jadranski susreti će trajati do septembra još u mnogim gradovima na moru. Ali, za Ploče su prošli.

Dva puna dana krajem juna, Ploče su živele noć i dan u transu, igri i pesmi, takmičenju i navijanju. A sada će 363 dana da prepričava ovogodišnje takmičenje.

- Tako je u svakom gradu gde dođe ova svetkovina, tako je svakog leta - rekao nam je Ljuba Jelčić, voditelj. On je sigurno jedna od centralnih ličnosti ove letnje priredbe.

Ljudi se isključuju iz stvarnosti da uživaju i luduju, da udare brigu na veselje.

Ova najčuvenija "morska priredba" nema dugu tradiciju. Jadranski susreti traju samo tri godine, bolje rečeno - tri leta. Hroničari su im proricali ako ne dugu, a ono burnu - istoriju.

Kažu da pripreme traju i po godinu dana. I slavlje pobednika toliko, a tuga pobeđenih do iduće godine.

Prvi Jadranski susreti ove godine održani su 13. jula u Budvi: Budva - Tivat; 20. jula Ploče - Metkovići: 27. jula: pobednici iz prva dva susreta ... A 3. avgusta pobednik južne zone sa ekipom Trogira, prošlogodišnjim finalistom.

Kao što se vidi, čitav sistem takmičenja je do detalja razrađen: ređaće se gradovi sve do 7. septembra, kad se sastaju finalisti dveju zona.

Retki su Jugosloveni koji zahvaljujući Televiziji Zagreb nisu videli bar jedan direktan prenos Jadranskih susreta. I uz sva uvažavanja za televiziju koja nam pruža ovo letnje zadovoljstvo, spektakl koji se doživljava na malim ekranima ni iz daleka nije tako uzbudljiv kao kad se čovek nađe na jednoj od ovih obala.

Ploče su jedan od najmlađih jugoslovenskih gradova, sa šest hiljada stanovnika i najviše poznat kao druga (po prometu) jugoslovenska luka. Prva stambena naselja izgrađena su tek 1947. godine.

Međutim, svi podaci su bez značaja ove julske noći, kad su i svi ostali događaji bili u senci. Gosti su bili Metkovčani. I gosti i ljuti protivnici, za koje će ovaj dan i ova noć ostati prava svetkovina, pogotovo što su napustili svoje susede kao pobednici.


Napred Vodičani, Smederevci su s vama



Veličanstvena je ta noć na rivi u svakom od ovih gradova gde se održavaju Jadranski susreti.

Bila je takva i u Pločama.

Na obali mora sve su svetiljke upaljene.

Boje lampiona se mešaju sa bojama neonskog osvetljenja.

Ipak, najduže će se pamtiti ceo ovaj grad na nogama, hiljade gledalaca koji sa takvom strašću navijaju za svoje odabrane ekipe da se svakome učini da ih ništa posle ovog dana neće interesovati.

Pravila su stroga, takmičenje sportsko.

A kad se sve završi, slave svi: i pobednici i pobeđeni, i gledaoci i učesnici.

- Navijaju čak i gosti koji se ovde na moru nađu na odmoru - priča Ljuba Jelčić. - Tako je prošle godine bilo u Vodicama. Sa tribine se prolamalo - napred Vodičani, Smederevci su s vama.

Ljuba Jelčić je u ovim susretima sigurno centralna ličnost.

Nesuđeni istoričar umetnosti, glumac, spiker i voditelj, on već tri godine provodi leto na moru. Ali, ne na odmoru, Ovih dana "slavi" srebrni jubilej - 25 emisija Jadranskih susreta.

- Ponekad sam i voditelj i milicioner kad se strasti uzburkaju priča Ljuba Jelčić. - Tako prošle godine, na Korčuli, kad je došlo do neke gužve ja zamolim milicionera da napravi red. "Napravi, bolan ti," odgovara milicioner. "Lako je tebi, ti si sad tu pa odeš, a ja s njima - ostajem." 

Bez obzira na sve strasti koje u toku takmičenja zahvataju čitave gradove, sve se ipak najpre svodi na fer i sportsko takmičenje.

Ima i puno dogodovština. Svi žele da pobede, čak i žene u gradu priželjkuju pobedu. Tako mi jedna jedanput reče:

"A šta ćeš ti, Ljubo, misliti ako ne pobedimo, kakve mi muškarce imamo."

Navlačenje konopca - prava muška borba. Mladen Delić, vrhovni sudija daje znak za početak. Snažni momci su i na jednoj i na drugoj strani.

Tako to u svakom gradu traje dan i noć. Zaboravlja se sve: i tegobe i nevolje. Susreti su život za sebe. Ostaju samo priče i uspomene, a za one srećnije čekanje do iduće godine.

Metkovići su pobedili - idu dalje. Kažu, za ovu priliku asfaltiraće i deo obale na kojoj će se odigrati sledeći susreti. To će koštati 10 miliona. Ali neka!

Susreti su prošli, živeli susreti!

Napisao: Predrag Kostić, snimio: Č. Urošević, obrada: Yugopapir (Praktična žena, 1973.)



Podržite Yugopapir na Patreonu * Donate