Snežana Savić, aktuelna Koštana i Petrija '76: Likovi koji emotivno vezuju

Decembar 1976: Upoznali smo je zahvaljujući televizijskom ekranu. Snežana Savić, mlada beogradska glumica, u jubilarnoj godini velikog književnika Bore Stankovića, postala je glavna junakinja "Koštane", o čemu sanjaju mnoge njene koleginice.

- Reditelj Slavoljub Stefanović-Ravasi zahtevao je da ne insistiram na dinamičnosti, temperamentu, pokretima, jer je sam autor tvrdio da ne voli raskalašnu Koštanu - kaže Snežana Savić. - Trudila sam se da pogled sve govori. 

U toku priprema za snimanje dosta sam čitala o ovom najpoznatijem Stankovićevom delu i na osnovu tih zapisa gradila lik...

Ovogodišnju Andrićevu nagradu dobila je knjiga "Petrijin venac" Dragoslava Mihailovića. Snežana Savić je izabrala baš to delo za svoju diplomsku predstavu koja je izvedena u "Ateljeu 212".

- Petrija mi je donela mnogo radosti i onog dana kad me očekuje predstava, veoma sam srećna. Psihički se pripremim, poružnim, ostarim, trudim se da mi gledaoci veruju. U toj poemi o čoveku, Petrija je žena na kojoj se vide urezani tragovi života, ona je lik koji emotivno vezuje.

Snežana Savić je završila Fakultet dramskih umetnosti juna 1976. 

Osim televizijske "Koštane" i već pomenutog komada "Petrijin venac", nije imala većih uloga. U novogodišnjem programu pojaviće se u emisiji "Zvezde malog medveda" koja se emituje prvog uveče u 22 časa. Tokom januara predviđena je repriza "Koštane".

Obrada: Yugopapir, snimio: B. Patrnogić (Ilustrovana, 1976.)


Podržite Yugopapir: FB TW Donate